Зимовий час: чи переведуть у жовтні стрілки на годину назад?

image
7 Жовтня 2019, 18:16
Поділитися:

Багато розмов було про те, що цього року Україна може відмовитися від переходу на зимовий час. Однак восени 2019-го ми продовжуємо переводити стрілки годинників на годину назад. Як впливає переведення годинників на організм людини та як вберегти здоров’я?

У ніч із 26 на 27 жовтня о 4 годині ранку стрілки годинника потрібно перевести на годину назад. Перехід здійснюють згідно з постанoвoю Кабміну № 509.

Попри те, що в нас з’явиться додаткова година для сну, це не завжди добре позначається на здоров’ї. До нового режиму дня важко звикнути, через що можливе погіршення самопочуття, зниження імунітету та порушення сну.

Читайте також: Перехід на літній час: економія електроенергії чи данина традиції?

Експерти кажуть, що перехід на зимовий час люди переносять легше, ніж на літній, але організм людини все одно до нового режиму звикає упродовж цілих двох тижнів. Тож готуватися до переходу на зимовий час потрібно зарання, як мінімум за тиждень.

Так, за кілька днів до переходу на зимовий час варто:

уникати надмірних фізичних навантажень, не затримуватися на роботі та уникати перевтоми;
правильно харчуватися: виключити з раціону алкоголь, жирну їжу, намагатися пити більше води;
за тиждень до переведення годинників щодня лягати спати на 15 хвилин пізніше, ніж зазвичай;
перед сном приймати теплу ванну, пити трав’яний чай, не користуватися гаджетами за годину до сну;
більше гуляти на свіжому повітрі, а перед сном добре провітрювати спальню.

Організм повністю адаптовується до нового режиму за два-три тижні. Але якщо дотримуватися цих простих правил, то не відчуєте жодних змін і почуватиметеся бадьорими та повними сил.

Навіщо переводити годинник?
Перехід на літній і зимовий час уперше запровадили у Великій Британії в 1908 році для економії та раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби. У СРСР почали переводити стрілки годинників у 1981 році. В Україні вперше перевели годинники у 1996 році. Нині понад 110 країн світу переходять на «літній»  і «зимовий» час. Не переводить годинники 161 країна, а саме: Гвінея, В’єтнам, Алжир, Афганістан, Ангола, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об’єднані Арабські Емірати, Туніс, Перу, Японія, Південна Корея, Північна Корея, Філіппіни, Пакистан та інші. У 2011 році Верховна Рада намагалася скасувати переведення годинників на зимовий час, але під тиском громадськості ухвалену постанову скасували.

Головне фото – з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари