Зимові алергії: чому виникають та як вберегтися – відповідає лікар

image
23 Листопада 2023, 11:22
Поділитися:

У світі існує понад 20 000 алергенів, тож не дивно, що кожен шостий мешканець планети хоча б раз у житті відчував прояви алергічних реакцій на продукти, домашній пил, пилок дерев та трав, шерсть тварин чи інші подразники.

Чому найчастіше виникає алергічна реакція у холодну пору року? Які бувають її прояви і що робити, коли ви помітили симптоми хвороби, ексклюзивно для 44.ua розповідає досвідчений лікар-алерголог, співзасновниця Клініки алергології та імунології AirDoc, професор Лілія Романюк.

Звідки взимку береться алергія?

Вчені та медики стверджують, що алергія не має сезонності та не залежить від температури за вікном. Як же ж так – запитують більшість алергіків, адже навесні та влітку відбувається цвітіння дерев, квітів та трав, котрі є сильними алергенами. Виявляється, що це не зовсім так, адже левова частина алергенів активні позасезонно. Окрім того, коли в холодну пору року ми змушені проводити багато часу у приміщенні при зачинених вікнах, при працюючому опаленні та зниженій вологості, час нашого контакту з цими алергенами збільшується. Про які ж алергени йде мова?

Професор Лілія Романюк.

«Дійсно взимку нічого не цвіте, але астма та інші алергічні захворювання можуть мати загострення саме в холодну пору року, – каже лікар-алерголог, професор Лілія Романюк. – Особливо це стосується людей з підтвердженим діагнозом алергія і тих, хто не притримується схем лікування та контролю періодів загострення., рекомендованих алергологами. Спровокувати загострення алергійних реакцій організму, наприклад – бронхіальної астми, можуть і такі чинники – супутні простудні вірусні захворювання, сильні стреси, котрих сьогодні достатньо».

Розпізнаємо справжню алергію

Виходить, що у будь-яку пору року більшість алергічних реакцій викликається одними й тими самими алергенами, а зимою реакція навіть посилюється. Річ у тому, що головними алергії є пил, кліщі домашнього пилу, домашні тварини, лупа домашніх тварин та грибки, що містить домашня цвіль. Тільки уявіть, що за даними міжнародних алергологічних організацій найчастіше алергію викликають саме кліщі домашнього пилу – до 29%.

Оскільки влітку ми менше перебуваємо в будинку, частіше провітрюємо кімнати, отже тільки зрідка контактуємо з цими алергенами. Сухе, мало зволожене повітря – погіршує ситуацію.

«У холодну пору року час контакту з цими алергенами значно збільшується, внаслідок чого відбувається активізація реакції імунної системи людини на ці алергени, – продовжує лікар Лілія Романюк. – Косметичні засоби, котрими ми починаємо користуватися активніше – в зимову пору року можуть часто призводити до проявів алергії, особливо алергічного контактного дерматит. Жінки люблять експериментувати з косметичними засобами, що на їхню думку захищатимуть шкіру в холодну пору року. Вони купують нові креми та використовують їх на шкірі. Нові компоненти таких кремів можуть призвести до виникнення алергійних дерматитів».

Пліснява та гриби – головні збудники

Але восени та взимку алергічні небезпеки можуть чекати на нас не тільки вдома. На вулиці – теж вдосталь загроз.

«Пліснява, цвілеві гриби, що поширюють свої міцелії всюди, де сиро й тепло, обожнюють не лише наші домівки, але й природне середовище, – каже лікар-алерголог, професор Лілія Романюк. – За даними ВООЗ до 10% алергічних реакцій викликає саме пліснява та гриби. Суха мокра трава, опале листя є просто райськими умовами для розмноження цвілевих грибів. Гниль, яка містить цей алерген, легко прилипає наших домівок зі взуттям, одягом, на лапах домашніх улюбленців, дровами, предметами декору, новорічними ялинками».

Отже, сира деревина, гілки, що зберігаються на відкритому повітрі, – це місце скупчення плісняви та цвілевих грибів. Буде достатнім принести їх до вашого дому й залишити на декілька днів, щоб доволі швидко запустити розвиток алергічних симптомів.

Зимова алергія

Зимова алергія

Як вберегтися?

Перше й найкраще, що можна зробити, прагнучи уникнути розвитку алергічної реакції – уникати контакту з алергенами, покращивши мікроклімат своєї оселі. Не сидіть удома цілодобово – частіше гуляйте на свіжому повітрі, провітрюйте будинок чи квартиру, частіше витирайте пил і мийте підлогу. Пересушене нагрівальними батареями повітря, додаткові ковдри, домашній бруд та пил – ідеальні умови для розмноження кліщів домашнього пилу. Відмінним рішенням стане покупка зволожувача чи очищувача повітря. Адекватний рівень вологості в приміщенні 40-60% слід підтримувати постійно.

Стежте за чистотою постільної білизни. Усі пилозбірники – декоративні подушки, пледи, м’які іграшки – заберіть у комору. Матрац і ліжко – місце існування пилових кліщів і рай для домашніх тварин, які розсипають свою лупу. Щотижневе прання буде відмінним варіантом. Не варто забувати і про те, що щодня людина втрачає лусочки рогового шару своєї шкіри, якими живляться кліщі домашнього пилу. У зимовий період, коли шкіра стає сухою, кількість лусочок, що «омертвілі», збільшується.

Не заносьте плісняву та грибки з вулиці. З обережністю використовуйте нові косметичні засоби у зимовий період – адже вони можуть спровокувати алергічні дерматити.

Не забувайте підписуватись на наш Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Там ми публікуємо ще більше новин Києва, Київщини та України.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua