Звітування нардепа Павла Різаненка: подяк більше, ніж запитань

image
19 Червня 2019, 21:27
Поділитися:

Громадський рух «Чесно» записав народного депутата України від 97-го виборчого округу Павла Різаненка до 20-ки найсумлінніших депутатів 8-го скликання: не «кнопкодавив», не голосував за антидемократичні закони, не прогулював і підтримував політичні реформи. У рейтингу ефективності нардепів Різаненко посідає 17-те місце із 423-х. Про те, що ж вдалося зробити народному обранцю для Броварів та району за рік, Павло Різаненко традиційно публічно відзвітував перед своїми виборцями. Приємною несподіванкою і для самого нардепа стало те, що кількість подяк за допомогу у вирішенні питань перевершила кількість запитань.

Вихідного дня 17 червня Павло Різаненко провів зі своїми виборцями три зустрічі: у Баришівці, Березані та Броварах.  У наше місто нардеп приїхав уже надвечір. Зустріч відбулася у літньому кінотеатрі «Мушля» у парку «Перемога». Зауважимо, що лише чотири місяці тому нардеп публічно звітував за роботу в 2018 році.

Павло Різаненко –  український правозахисник, громадський діяч, народний депутат України 7-го та 8-го скликань, колишній депутат Броварської міської ради VI скликання, засновник БО «Благодійний фонд розвитку громад «Лівобережна Київщина». Народився в с. Красилівка Броварського району. Навчався в Броварській школі №2, Київському торговельно-економічному інституті, закінчив Грейсленд Коледж (отримав грант NAFSA/USAID на навчання в США), університет банківської справи. Дипломований фінансовий аналітик. 43 роки, одружений, виховує 2-х дітей.

Люди часто гіперболізують своїх обранців, наділяючи їх надздібностями (надповноваженнями) та очікуючи від них див. На початку зустрічі Павло Різаненко відразу нагадав, що головний обов’язок народного депутата – законотворча робота. Щодо цього напрямку діяльності нардепа, то Різаненко є одним із найефективніших депутатів серед усього складу парламенту. Відтак, одним із найвідповідальніших і найорганізованіших. Так, за сукупними показниками роботи у ВРУ (відвідуваність, голосування, виступи, законодавчі ініціативи тощо) Павло Різаненко входить до числа 17-ти найактивніших парламентаріїв. За каденцію він ініціював 123 законопроекти, 16 з яких стали законами.

Павло Різаненко

Судячи з послідовних дій нардепа за 5 років діяльності, він чітко розуміє, куди має прямувати Україна і що для цього варто робити. І мова не лише про те, що Різаненко протягом усієї каденції максимально підтримував посилення нацбезпеки та оборони України, курс України на вступ до НАТО, голосував за підтримку української культури, підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та учасників АТО, а й виступив одним із ініціаторів процесів деолігархізації країни. У розрізі цього питання варто згадати про рідний округ Павла Різаненка і, безпосередньо, Бровари. Зокрема, «епопею» із 94 га землі Радіопередавального центру, викраденню яких нардеп завадив. І до сьогодні захист інтересів громади в судах триває.

Окрім цього, серед досягнень Павла Різаненка і розірвання договорів оренди двох державних гірничих комбінатів із Дмитром Фірташем, що в результаті за 4 роки принесло державі 1,2 млрд грн чистого прибутку. Триває боротьба за повернення контролю держави над стратегічним підприємством із виробництва титанової губки «Запорізький титано-магнієвий комбінат», який також контролює Фірташ. Наразі нардеп у якості свідка з боку України бере участь у засіданнях Лондонського арбітражу проти олігарха Ігоря Коломойського, щоб повернути українцям бодай частину виведених в офшори грошей ПАТ   «Укрнафта», а також відстоює відновлення контролю держави над цим стратегічним підприємством.

Павло Різаненко є частим представником України на перемовинах у США, Нідерландах, Великій Британії, Німеччині та на заходах міжнародного значення. Нардепа нерідко запрошують виступати спікером на панельних дискусіях.

Він був серед тих, хто в Гаазі доводив причетність Росії до катастрофи літака «МН-17», збитого над Донбасом у 2014-му і вимагав антиросійських санкцій. Він особисто у Брюсселі переконував європейських політиків щодо неприпустимості будівництва Росією «Північного потоку-2», адже це негативно вплине на українську економіку. Зокрема, український бюджет втратить понад 3 мільярди доларів. Він був серед тих, хто «вибивав» у США 500 млн доларів допомоги та переносні протитанкові ракетні комплекси «Джавеліни».

Проте скільки б ініціатив на рівні держави нардеп не озвучив, виборців цікавить його діяльність на рівні округу/міста/села. Та і тут народному депутату є про що звітувати. Так, Павло Різаненко підтримав реформу децентралізації, завдяки якій бюджет Броварів додатково отримав 1млн 070 тис. грн на рік. Куди саме пішли ці кошти – варто запитати у мера міста. Однак і неозброєним оком у Броварах помітно відремонтовані об’єкти.

На звернення Павла Різаненка з державного бюджету на 97 округ було залучено 65 мільйонів гривень, що дозволило реалізувати понад 200 проектів. Що ж дісталося безпосередньо Броварам та району?

У більшість шкіл  закуплено  проектори, комп’ютери, мультимедійні комплекси та обладнання;
відремонтовано покрівлю Погребської школи та зроблено капремонт із заміною вікон у Русанівському НВК;
реконструйовано системи газопостачання модульної котельні Пухівської ЗОШ;
побудовано та реконструйовано мережі вуличного освітлення на вулицях Рудні, Красилівки, Плоского, Літочок, Великої Димерки, Гоголева, Пухівки та ін.;
здійснено капремонт доріг окремих вулиць у Великій Димерці, Зазим’ї, Красилівці, Богданівці;
придбано медичне й офісне обладнання для первинної медичної допомоги, центру «Дитяча лікарня».

Окрім того, за сприяння нардепа було зроблено капремонт спортивної зали в броварській ЗОШ №1 та школі села Рудня, побудовано артезіанську свердловину для бюветного водозабезпечення мешканців Гоголева, проведено ремонт зовнішнього освітлення територій Броварської лікарні та центру «Дитяча лікарня».

Зрозуміло, що проблем у місті та районі достатньо, тож люди прийшли на зустріч із народним депутатом, щоб не лише їх озвучити, а й заручитися підтримкою у вирішенні.

Так, броварчани цікавилася, чи готовий нардеп у рамках своїх депутатських повноважень допомогти вирішити в місті проблему смороду/диму невідомого походження, чи підтримає створення комунального підприємства з перевезень пасажирів та муніципального художнього музею?

Питали містяни і думку нардепа щодо призначення дострокових виборів у Верховну Раду, новообраного Президента; просили порад, за кого голосувати по партійних списках, цікавилися, чи можна в нашій країні подолати олігархат. Як завжди, Павло Різаненко відповідав виважено, без критики чи звинувачень та пустих обіцянок. Однак запевнив, що направить звернення до контролюючих органів для оперативного виїзду та фіксації порушень.

До речі, саме через звернення, у співпраці з Броварською міськрадою і Фондом держмайна у Київській області у власність громади Броварів було передано два дитсадочки за адресами: бульвар Незалежності, 8-А та вул. Гагаріна, 14-А. Один із них – «Перлинка» – після ремонту вже працює.

Усе, що зробив Павло Різаненко, не особливо афішувалося народним депутатом, тож частина виборців про це і не знає. Зате люди пам’ятають усе, що вдалося нардепу спільно з командою зробити безпосередньо по кожному окремому випадку. Так, саме з командою, адже самотужки депутат просто фізично не в силі відреагувати на всі звернення та їх опрацювати, бо надходять із трьох приймалень Баришівки, Березані та Броварів, електронного кабінету та соцмережі. А надійшло їх за 5 років понад 8 тисяч. За результатами звернень нардеп подав 188 депутатських запитів та 928 звернень у різні державні органи. Власне, це єдині вагомі інструменти, які є у руках народного депутата. Однак і вони не гарантують того, що на прохання нардепа відреагують. Але судячи із подяк, які пролунали на адресу Павла Різаненка під час зустрічі з виборцями, більшість питань йому вирішити все ж удалося. Люди дякували за допомогу у сприянні вирішення питання перерахування пенсії із закордону, отриманні спадщини, за підтримку в місті та районі спортивних клубів та, загалом, здорового способу життя як серед молоді, так і дорослого населення. А також за «самовіддачу та служіння людям».

Значна кількість подяк на адресу народного депутата була не лише приємною несподіванкою для нардепа, а й надихаючим фактором продовжувати працювати на благо як виборців 97-го округу, так і всієї країни. Звичайно, якщо броварчани та мешканці району й надалі підтримають Павла Різаненка, який збирається йти на позачергові вибори Верховної Ради за підтримки партії «Голос».

Фото із охочими на згадку про зустріч

Фото – авторки та Миколи Кожемяка

Джерело: Трибуна Бровари