Звіт міського голови про роботу Білоцерківської міської ради та виконавчого комітету за 2023 рік

image
28 Березня 2024, 19:39
Поділитися:

Головна  /  Звіт міського голови про роботу Білоцерківської міської ради та виконавчого комітету за 2023 рік

|  28. 03. 2024

Згідно із чинним законодавством України міський голова прозвітував про роботу за минулий рік (презентація тут).

Зокрема, Геннадій Дикий зауважив, що вся робота, яка проводилася не була б можливою без наших військових, які боронять українську незалежність і дозволяють нам працювати. А також це було б неможливим без важкої і сумлінної роботи десятків тисяч мешканців, які попри всі виклики лишися у громаді, розвивали її, працювали і сплачували податки.

Основним напрямком у роботі міської ради і виконавчого комітету протягом 2023 року було, на жаль, все що пов’язане з російським вторгненням: допомога армії, забезпечення безпеки мешканців громади, а також забезпечення безперервного і якісного функціонування інфраструктури попри виклики війни.

Не зважаючи ні на що, наша громада спромоглася допомогти війську на суму майже пів мільярда гривень. Ця допомога складалася, як і з прямих субвенцій, так і з закупівлі всього необхідного обладнання яке ми, як муніципалітет мали можливість купити.

Техніка, квадрокоптери, FPV дрони, планшети, ноутбуки, рації, станції РЕБ, автомобілі та багато іншого було придбано нами впродовж року і передано нашим військовим частинам.

Наші зусилля можна оцінити об’єктивно, переглянувши результати рейтингу, який був висвітлений організацією “Спротив” і в якому ми посіли друге місце серед усіх досліджуваних громад України за відсотком бюджету громади витраченим на оборону.

Витрачали ми кошти і на захист споруд критичної інфраструктури: було облаштовано габіони, сформовано матеріальний резерв, здійснено придбання модулів для зберігання палива. Встановлено обладнання для аварійного автономного постачання тепла, води і електроенергії. Для того, щоб не залежати від приватних осіб і мати виключну можливість надавати жителям масиву Незалежності послуги з теплопостачання було придбано майно Білоцерківської ТЕЦ. Також проведені роботи по закупівлі труб, засобів і обладнання, підключення генераторів та твердопаливних котелень, реконструкцію та капітальний ремонт котлів, систем та аварійних ділянок трубопроводів.

Особливу увагу було приділено безпечному перебуванню дітей у закладах освіти та збільшенню площі укриттів, для того щоб забезпечити максимальну можливість навчатися офлайн. Було здійснено ремонт існуючих укриттів, а у заклади, де такі укриття не має можливості зробити – придбано модульні укриття.

У житловому фонді громади було продовжено капітальні та поточні ремонти у найпростіших укриттях, а також запроваджено, чи не першими в Україні, сучасну автоматизовану систему доступу до укриттів, наявність в укриттях кнопок виклику екстренних служб і відеокамер.

Всі укриття нанесені на онлайн-мапу і тепер кожен може обрати для себе найближче та найзручніше. Також обладнано і закуплено все необхідне для пунктів незламності, які функціонуватимуть під час блекаутів.

Для підтримання порядку у громаді, що надзвичайно важливо у цей неспокійний час, забезпечено функціонування системи “Безпечна громада”, яка на сьогодні включає в себе 731 камеру спостереження, з яких 241 має функцію розпізнавання номерних знаків.

Також було відремонтоване приміщення для роботи поліцейського офіцера громади у селі Піщана та придбано службовий автомобіль.

Не зважаючи на виклики війни муніципалітет робить все можливе, для того, щоб громада лишалася потужною економічною підтримкою держави і війська. За минулий рік збільшилась кількість підприємців, які працюють і платять податки.

Фунціонують індустріальні парки, залучаючи український і іноземний бізнес.

В 2023 році нашу громаду було відбрано з-поміж 100 громад для написання Плану відновлення та розвитку до 2027 року.

За підтримки німецької агенції GIZ розроблено інвестиційний паспорт громади українською, англійською та німецькою мовами. Особлива увага приділялася медичній галузі. Закуплено ангіограф у міську лікарню № 1. Також туди було придбано клініко діагостичний аудіометр. Цей сучасний апарат є вимогою часу, оскільки збільшилась кількість людей серед військових та цивільних з прифронтових територій, які мають погіршення слуху після вибухів. Новий дефібрилятор придбано також для цієї лікарні.

У міській лікарні номер 2 було здійснено реконструкцію приміщення для розміщення ангіографа, який було придбано державним коштом.

Також у другу лікарню було придбано сучасні апарати ШВЛ.

Проведено капітальні ремонти в амбулаторіях в селі Піщана та на масиві Таращанський. Також було здійснено капітальний ремонт електромереж міської лікарні №2 та ремонт покрівлі в Центрі первинної допомоги №2.

Протягом року у громаді діяли програми соціального захисту та підтримки населення. Зокрема це програми: Турбота, програма підтримки жителів громади місцевими депутатами, програма підтримки громадських та ветеранських організацій та програма надання окремих пільг.

Діє також комплексна програма підтримки захисників, захисниць та їхніх родин за допомогою якої було профінансовано компенсацій за послуги на суму понад 5 мільйонів гривень.

Також існує часткова компенсація вартості комунальних послуг родинам загиблих захисників.

На жаль, громада втрачає найкращих своїх синів на війні. Всі поховання здійснюються за кошти місцевого бюджету. Ми робимо все можливе, щоб гідно вшанувати їх пам’ять та зберегти її для наступних поколінь. В парку Слави є Алея пам’яті та шани. Виділено та відремонтовано приміщення для музею, де в майбутньому зберігатимуться речі загиблих Героїв.

В 2023 було створено Раду з питань ВПО для підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, кількість яких складає 16 806 осіб (офіційно зареєстрованих).

За Програмою підтримки їм було виплачено близько 1 мільйона гривень допомоги. Для них було організовано “Школу медіації”, бізнес-школу для жінок ВПО, школу фінансової грамотності, школу активного громадянина тощо – це ті заходи, які допомагають ВПО інтегруватися в нашу громаду.

Також діє гуманітарний штаб підтримки ВПО.

Минулого року у громаді народилося 1397 дітей. Традиційно вітаємо та даруємо подарунки родинам у яких народилися двійні та трійні.

Підтримуємо дітей з родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, минулого року у громаді функціонувало 3 дитячі будинки сімейного типу, 5 прийомних родин, 2 сім’ї патронатних вихователів.

У сфері адміністративних послуг працювали над покращенням. Зокрема минулого року було організовано безкоштовні консультації нотаріусів у приміщенні ЦНАПу. А також старости населених пунктів громади пройшли навчання та отримали право вчиняти певний перелік нотаріальних дій для того, щоб жителям сіл не треба було їхати в місто.

Для потреб освітньої галузі за 2023 рік було здійснено ремонти та облаштування укриттів у 18 закладах освіти, здійснено закупівлю спеціального обладнання, та побудовано їдальню для школи №18, окрім того освітні заклади громади продовжують облаштовуватись сучасними системами протипожежних сигналізацій і протягом року у 3-х школах було створено і облаштовано класи безпеки.

Особлива увага приділяється інклюзивній освіті. Наразі у 10 закладах діють 108 інклюзивних класів, у яких створено всі умови для навчання дітей з особливими освітніми потребами. 62 інклюзивні групи функціонує у дитячих садочках громади. Минулоріч вперше було створено 4 інклюзивні групи у закладах позашкільної освіти.

Маємо також надзвичайно талановиту молодь. За результатами Національного мультипредметного тесту в минулому році 28 учнів громади отримали 35 найвищих балів у тестуванні. Таким школярам, а також їхнім вчителям виплачувалась грошова премія. Також найбільш активні і працьовиті студенти нагороджені стипендіями міського голови.

Всупереч викликам війни ми прагнемо наповнити життя наших дітей, тож продовжуємо розвивати спортивну галузь. 2023 року було придбано спортивний інвентар для дитячо -юнацьких спортивних шкіл та проведено ремонт дитячих спортивних майданчиків.

Щодо молодіжної політики – продовжують роботу молодіжна та студентська ради, безперебійно функціонує молодіжний центр, забезпечуючи комунікацію між владою і молоддю громади.

Не забуваємо і про історичне надбання. Минулого року було повернено у користування громади такі історико культурні споруди, як Спасо-Преображенський Собор та Микільська церква. Була розроблена Історико-архітектурна довідка – унікальний документ, який дає відповідь на багато спірних питань, що стосуються місцевої пам’ятки національного значення «Торгові ряди», а також розпочато проведення пошукових робіт на підставі звернення Народної спілки Німеччини.

Дбаємо про культурну сферу. Вперше за багато років було поповнено бібліотечні фонди. На заміну застарілій літературі та літературі російською мовою було придбано понад 6 тисяч примірників українськомовної літератури, як класичної так і сучасної. Проводились ремонти бібліотек.

Підтримується функціонування мистецьких шкіл громади, проводяться конкурси і заходи для дітей і молоді. 68 вихованців мистецьких шкіл стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Були відремонтовані клубні заклади у селах громади.

Проводяться культурні заходи, виставки, презентації.

У сфері транспорту завдяки купівлі 10 великих автобусів європейського стандарту було сформовано автопарк “Тролейбусного управління”, що дає можливість у випадку надзвичайних ситуації забезпечити екстрені перевезення та евакуацію населення.

Розпочала роботу “Інспекція з паркування”.

Протягом 2023 року дороги, тротуари та прибудинкові території підтримувались у належному стані. Також було максимально звернено увагу на безбар’єрність.

Здійснювався ремонт моста на масив “Незалежності”, в цьому році роботи продовжуються.

Було спрямовано значні зусилля на підтримку енергоефективності. Замінювались вікна в комунальних закладах, було закуплене обладнання для контролю освітлення вулиць та доріг, а також були прийняті Програми на відшкодування витрат для ОСББ по заходам енергоефективності.

Максимально залучаємо міжнародну спільноту до підтримки, допомоги і майбутньої співпраці.

У звітному році підписано Угоду про партнерство та солідарність з німецьким містом Брауншвейг та лист-намір про партнерство з містом Люнебург.

Було проведено офіційні зустрічі з багатьма міжнародними делегаціями.

Об’єм міжнародної допомоги нашій громаді важко недооцінити.

Серед допомоги: екскаватори-навантажувачі, аварійно-евакуаційний автомобіль, апарат для стикового зварювання, труби та запчастини для системи водозабезпечення, автомобілі швидкої допомоги, інші транспорті засоби.

Меблі, комп’ютерна та оргтехніка та багато іншого для наших закладів освіти.

Отримували генератори. А також, медичну техніку, апарати ШВЛ для медичних закладів.

26 травня 2023 року міська рада затвердила межі Білоцерківської територіальної громади, які були погоджені з усіма суміжними громадами.

Ми були визнані лідером у використанні цифрових рішень для економічного розвитку громади завдяки впровадженим механізмам. Також громада долучилась до Міжнародної хартії відкритих даних.

Впроваджено Портал відкритих даних, платформу для електронних консультацій.

Цілий рік муніципалітет, комунальні підприємства, підрядні організації працювали для того, щоб підтримувати і покращувати благоустрій нашої громади, для того, щоб робити життя тут зручним і комфортним.

І, можливо, саме завдяки зусиллям нашої об’єднаної команди, за результатами незалежного соціологічного дослідження групи “Рейтинг”, яке проводили восени 23 року, –

93% громадян вважають проживання в нашій громаді комфортним,

90% відчувають гордість за те, що є мешканцями Білоцерківської громади і 85% мешканців не планують переїжджати до інших громад після закінчення війни.

Геннадій Дикий: «Попри війну в країні, спільними зусиллями, нам вдалося всебічно допомагати силам захисту та оборони, підготувати громаду до можливих надзвичайних ситуацій, забезпечити соціальний захист військових та їхніх родин, внутрішньо переміщених осіб, дітей та незахищених верств населення.

Ми залучаємо для відновлення та розвитку громади всі можливі джерела фінансування, заручаємося міжнародною підтримкою та розвиваємо нашу економіку.

Попри війну, навчаються діти, надаються медичні послуги, утримується в належному стані громада. Це результат спільної роботи тисяч жителів нашої громади, наших підприємців, наших захисників і нашої влади. Разом до перемоги!»

У ході обговорення міський голова надав відповіді на ряд запитань депутатів щодо розподілу бюджетних коштів, розвитку малого та середнього бізнесу та підприємництва в цілому на території громади, збереження пам’яток архітектури, які знаходяться у нашій громаді та співпраці із громадськими організаціями ветеранського спрямування.

Фото

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт