Зупинити свавілля: неповнолітній «гроза Броварів» із компанією б’є і залякує підлітків

image
2 Травня 2023, 20:17
Поділитися:

До редакції «Трибуни-Броварів» звернувся співзасновник неформальних ігор у волейбол Олег. Це спільнота броварчан, які захоплюються грою у волейбол і здоровим способом життя. Більшість учасників товариства – підлітки. Волейбольні батли мешканці міста найчастіше можуть спостерігати на стадіонах ліцеїв №5 і №8. Але зараз підлітки залякані і бояться ходити містом. Що відбувається?

Здорову ініціативу виховання спортивної молоді затьмарили події, про які неможливо мовчати, і це стосується кожного.

 «7 квітня 2023 року, в суботу, деякі з учасників волейбольної спільноти стали свідками «бєспрєдєлу», який нагадав мені мою юність 90-их. Зграйка юнаків, які до того були неодноразово помічені на стадіоні за пияцтвом, палінням та хуліганством, жорстоко побила хлопця. Це не був учасник клубу, але деякі учасники клубу були свідками. Потім з’ясувалось, що «вожак» цієї  компанії – 17 річний Іван ***. Він числиться, – не думаю, що варто писати «вчиться», – у нашій «бурсі» на 3 курсі. Наскільки нам відомо, його батько зловживає алкоголем, а мати померла. Я з’ясував, що він давно шастає зі своєю зграйкою і робить у Броварах беззаконня, називає себе «грозою Броварів», – розповідає співзасновник товариства Олег.

… Дівчата і хлопці бояться ходити містом.  Виявляється, поліція вже добре його знає. Виходить парадоксальна ситуація: цей хуліган може все робити, що йому заманеться, а підлітки ніяк не можуть за себе постояти в рамках закону. Звертаємо увагу громадськості: у місті відбувається беззаконня, можуть постраждати ваші діти, діти ваших друзів, зрештою, ви самі…»

«Трибуна-Броварів» не могла залишити без уваги це звернення і редакція детально розібралась у ситуації. Ми знайшла очевидців подій, постраждалих, а також попросили прокоментувати події поліцію і службу у справах неповнолітніх.

Коментар служби у справах дітей Броварської міської ради

Як нам повідомила начальниця служби у справах дітей Броварської міської ради Лариса Теплюк, у них на обліку Іван перебуває з лютого 2021 року. Причиною постановки на облік стала смерть матері, після якої до БМР звернулись бабуся та дідусь підлітка. Рідні запевнили, що батько «хворіє», але причин позбавляти його батьківських прав немає, і  що вони допомагатимуть у вихованні дітей (у сім’ї ще є неповнолітня дівчинка). Також Теплюк запевнила, що навчаючись у професійному ліцеї, раніше хлопець здавав усі контрольні. І лише в січні цього року з навчального закладу повідомили, що Іван не відвідує заняття і не виконує завдань. Тоді ж хлопець надав письмові пояснення щодо ситуації і обіцяв виправитися.

Також пані Лариса повідомила, що звертались до поліції минулого року з питанням про цю особу, але там запевнили, що серйозних скарг на нього немає. (???) Єдина заява була від батька про розшук сина, коли той «зник». Але хлопця швидко знайшли і повернули додому. У спілкуванні з працівниками служби у справах дітей Іван вів себе адекватно, тому підвищеної уваги до нього не було…

Справа перша

2020 рік. 19 грудня. Орієнтовний час – близько шостої вечора.

Двоє підлітків займались на турніках біля восьмого ліцею (школи).  До них підійшла компанія з 7-8 чоловік, які почали заявляти, що це «їх» територія. Щоб не провокувати конфлікт, Дмитро з другом вирішили просто піти зі шкільного двору. Але їм цього зробити не дозволили: з півгодини «гоп-компанія» переслідувала хлопців, а потім почала закидати їх камінням. Один із постраждалих був у шоломі, що уберегло його від травмування, до того ж перцевий балончик убезпечив його від тісного контакту з «недружньо» налаштованою компанією.

Його другу пощастило менше: після того, як у голову прилетіла каменюка, почалась бійня. Хлопця били гуртом, поваливши на землю. Залізним кастетом розрубали ніс, вухо, зламали палець. Закривавленого підлітка лишили на землі і втекли. Постраждалі викликали «швидку» та поліцію.

 Зі слів матері потерпілого, причетних до побиття підлітків тоді встановили швидко. На той момент деякі з них навчались у 8 класі школи, і числились у психолога як «неблагонадійні». Після того як всі особи були встановлені, на сім’ю потерпілого почали сипатись погрози і від батьків озвірілих підлітків, на кшталт: «Наші діти живуть в одному районі, чи не боїтесь ви подавати заяву до поліції?».

Свого часу бабуся ватажка компанії просила і поліцію, і маму потерпілого не надавати справі розголосу, апелюючи до того, що стан матері Івана важкий (тоді вона була ще жива) і їй не повідомляють про проблеми з сином.

Через деякий час маму потерпілого повідомили, що справу закрили, а документи і рентгенівські знімки, що підтверджували тілесні ушкодження середньої тяжкості… втратили (?!). Слідча, яка вела тоді справу, написала, що тілесних ушкоджень не було. І разом із матеріалами справи «загубились» висновки слідчого експерименту. Матері довелось пройти багато випробувань, щоб справу поновили, і в 2022 році провели ще один слідчий експеримент. Після першої слідчої, на сьогодні зі правою працює вже третій слідчий, якого призначили перед 2023 роком.

Двічі мати зверталась до керівництва поліції, обіцяли взяти справу під особистий контроль, але за цей час нічого не змінилось. Жінка радила поліцейським зробити запит до травматолога, який накладав гіпс, адже лікар напередодні запевнив, що в комп’ютері збережені всі записи по тій події (перелом пальця руки зі зміщенням). Але! Після розмови з лікарем, за матір’ю в коридор вийшла медсестра закладу і повідомила: «У нас новий лікар, ви що хочете, щоб він втратив роботу? Він напише все, як «треба»!». Після цієї розмови лікар виписав довідку про «легкі ушкодження».

«Як так можна???», – бідкається мати потерпілого. – «Я розумію, що війна, я завжди вхожу в їх положення, кажу, що чекатиму, а потім вони мені повідомляють: «Ми закрили справу». Ну як так? Мені за весь цей час ніхто ні разу по справі не подзвонив, оце ви перші …».

У середині квітня 2023 року потерпілий і мати звернулись до прокуратури, де їм порадили оформити безкоштовного адвоката. І тільки після того призначили експертизу в Київському обласному медзакладі, щоб за допомогою МРТ-обстеження підтвердити, що перелом справді був.  

«Трибуна-Броварів» слідкуватиме за розвитком подій, і повідомлятиме громаду про хід справи. Імена та прізвища фігурантів справи та співробітників поліції і прокуратури ми не називаємо, поки тривають слідчі дії. У поліції коментувати цю справу ВІДМОВИЛИСЬ.

Справа друга

15 січня 2023 року

Все та ж «неблагонадійна» компанія на чолі з Іваном вирішила «поговорити» з Михайлом через вигаданий привід. Розмови не вийшло і підлітки перейшли до фізичних методів впливу на «опонента». Спочатку били по голові, але небайдужі перехожі цю бійку зупинили. Після того почалось переслідування потерпілого – ударом по потилиці звалили на землю і почали бити ногами.  Як результат – пошкодили зуби, зламали щелепу, нанесли багаточисленні забої і синці. Хлопець подав заяву до поліції… Але на моменті слідчих дій справа зупинилась…

Про наслідки «зустрічі» молодий чоловік розповів окремо:

Пошкоджені зуби, тріщина в щелепі, синці і забої – наслідки зустрічі з агресивними підлітками

«За моєю інформацією, скільки на нього ( Івана – авт.) писали, до суду діло не доходило. Заяв було чималенько. У знайомого діло дійшло до прокуратури, але далі того не рухається», – ділиться проблемою Михайло.  

До речі, ці події трапились на «Алеї кохання» в Броварах, але після того потерпілий із горе-компанією там не пересікався. Ймовірно, вони змінили місце перебування.

Щодо другої справи:
Як вдалося дізнатися з власних перевірених джерел, за даним фактом правоохоронці внесли відомості в ЄРДР за ст.125. Поліціянти допитали потерпілих, також встановили та допитали свідків. Наразі триває низка експертиз. Лише після їх завершення правоохоронці зможуть винуватцям повідомити про підозру або ж притягнути до відповідальності.

Чи є ще потерпілі?

Свідки подій та потерпілі запевняють, що фактів побиття набагато більше, але підлітки до 18 років, які найбільше потерпають від зграї ватажка Івана, не говорять батькам і замовчують про знущання над ними. Через вік також не звертаються і до поліції (до поліції у справах з неповнолітніми заяву мають подавати батьки чи опікуни).

Підлітків, які «переходять дорогу», переслідують, намагаються вчиняти злочини в безлюдних місцях, щоб не було свідків.

 Осередки небезпеки зустрічі з компанією Івана

Окрім фізичного насилля, дітей залякують та змушують їх купувати алкоголь і снеки. Під погрози втрапляють як дівчата, так і хлопці.

За свідченнями очевидців, найчастіше цю компанію можна зустріти біля 8-го та 5-го ліцеїв. Там вони випивають, а потім чіпляються до людей: 15-річного підлітка погрозами змусили купити пиво і сухарики; дівчат віком 12-14 років, які просто слухали музику на стадіоні, змусили втікати, бо це «їх територія»,  інакше – поб’ють; погрожували перерізати волейбольну сітку… – і це тільки ті випадки, про які нам відомо.

Так що ж у місті відбувається? Невже зграя підлітків, якою керує напівсирота, може залякувати і знущатись над дітьми?

Фото – ілюстративне

Читайте також:

У Броварах підлітки намагалися викрасти арт-об’єкт «Кадилак», щоб покататися. ФОТО
На території 7-ої школи п’яні підлітки погрожували охоронцям. ВІДЕО
Підлітки побили юнака, бо той намагався зупинити жорстокі «розбірки» між дівчатами
Нова гра «Біжи або помри»: підлітки кидаються під автівки
«Редан» у Броварах: що за діти та де «тусуються»

Читати далі: Зупинити свавілля: неповнолітній «гроза Броварів» із компанією б’є і залякує підлітків , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари