Зовнішні запозичення України: «Наразі ми заміщуємо старі борги новими, більш дорогими» – аналітик

image
8 Травня 2019, 12:08
Поділитися:

Відношення внутрішнього і зовнішнього боргу до валового внутрішнього продукту не повинно перевищувати 60 %. Цей показник був закладений Маастрихтськими умовами, коли створювався Європейський Союз.

Таке зазначив в ефірі програми «Київ LIVE» на телеканалі «Київ» економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

«Зважаючи на те, що Україна прагне до Європи, у даному випадку показники дефіциту бюджету, зовнішнього боргу у співвідношенні до ВВП приводяться у відповідність до загальноприйнятих у Європі стандартів», – додав він.

«Проте 60 % – це досить відносний показник. Одна із ключових проблем України полягає у надмірно напруженому платіжному графіку, оскільки країни, які випускають цінні папери на зовнішніх ринках, залучають борги на 20-30 років, тоді як Україна випускає борги на 10-15 років максимум. Тобто у нас досить напружений платіжний графік», – пояснив економіст.

«На 2019-2021 роки припадає значна частина виплат. Якби вони були розосереджені на 20-30 років, то 60 % для нас не було б такою проблемою», – зауважив Олексій Кущ.

«Крім того, є ще така проблема, як вартість обслуговування боргів. Наразі Україна у міжнародних рейтингових агенціях займає “кошик сміттєвих цінних паперів”, що свідчить про високу ймовірність дефолту. У зв’язку з чим відсоткова ставка надзвичайно висока. У той час, коли інші країни позичають під 2-4 %, Україна – від 9-10 % на зовнішніх ринках. Тобто якщо ми взяли у борг мільярд гривень, то через 10 років маємо віддати 2 мільярди», – пояснив він.

«Тому наразі ми заміщуємо старі борги новими, більш дорогими», – додав Олексій Кущ.

«Третя проблема – зовнішній борг номінується в іноземній валюті, а ми імітуємо гривню», – сказав він.

«2018 рік був достатньо сприятливий для курсу національної валюти – гривня зміцніла на 4 %. І саме це зміцнення гривні на 4 % і відобразилось у тому, що у перерахунку у гривню значення зовнішнього боргу стало не таким критичним у співвідношенні до ВВП», – пояснив фінансовий аналітик.

Читайте також: На Троєщині з’явиться новий дитячий садок, на який чекали 15 років

Читайте також: В Києві практично в усіх медзакладах вже заповнюють електронні картки

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV