Золочівкька ОТГ: це більше політичне рішення, ніж економічне

image
21 Червня 2019, 10:19
Поділитися:

Села Гнідин, Вишеньки та Петропавлівське об’єдналися в ОТГ. Київська ОДА затвердила позитивний висновок щодо відповідності Конституції та Законам України рішень Гнідинської та Вишеньківської сільських рад про утворення добровільного об’єднання територіальних громад з центром у с. Гнідин.

Це перше ОТГ в Бориспільському районі. Кількість населення в громаді — 5346 осіб (за офіційними даними сайтів Гнідинської та Вишеньківської сільських рад). Новостворену ОТГ назвали Золочівською — за назвою річки Золоча, що на території Гнідина та Вишеньок.

«Вісті» звернулися за коментарем до Вишеньківської сільської голови Тетяни Кулинич, щоб дізнатися, що особисто вона та мешканці сіл чекають від об’єднання.

«Це рішення більше політичне, аніж раціональне»

Тетяна Кулинич зазначила, що рішення про об’єднання прийняли мешканці сіл шляхом голосування з дотриманням необхідних процедур, встановлених законом, тому вона не може не підтримувати їхнього рішення, і сподівається, що все на краще. Вона не згодна з твердженнями, що сільські голови не бажають об’єднуватися в ОТГ, бо «тримаються за крісла». «Ніхто не діятиме всупереч інтересів більшості виборців. А якщо не хочуть ОТГ, то тому, що не мають райдужних сподівань на результат, бо як все буде на практиці — невідомо», — вважає Кулинич.

На запитання, чому вишеньківці не захотіли об’єднатися з Борисполем, відповідає, що так питання не стояло, адже очолювана нею громада отримала дві пропозиції про об’єднання — від Гори та Гнідина.
«Щодо Гори погляди мешканців розділилися — тоді як петропавлівці хотіли об’єднання з Горою, вишеньківці воліли бути з Гнідином», — розповідає пані Тетяна. Голова села вважає, що зіграла роль недосконалість законодавства, адже рішення приймається не більшістю, а числом людей, що прийшли на збори; також, визнає, не було проведено роз’яснювальної роботи.

«Із двох зол вибирали найменше, або ж найбільше — як вважають скептики. Я сумніваюся в спроможності новоствореної громади, бо ніхто не підраховував її економічну складову та здатність вирішити самостійно всі питання. Мені це рішення здається більше політичним, аніж раціональним — воно окремих мешканців, але не більшості», — зазначила Тетяна Кулинич.

Запитань більше, ніж відповідей

Голова бідкається, що, окрім підприємства, яке ще не почало працювати (харківський завод «Приправка», що викупив будівлю старого Гнідинського молокозаводу), інших бюджетоутворюючих підприємств немає. Отже, зросте навантаження на плечі орендарів та платників земельного податку. Тому надія — на початок роботи «Приправки», яка обіцяє працевлаштувати 200 осіб.

Є побоювання у Кулинич, чи зможе новостворена ОТГ забезпечити всі видатки, адже тільки новий управлінський штат міститиме біля 50 осіб, і їм потрібна зарплата. Каже, коли проводили попередні розрахунки щодо спроможності території, вийшло, що у сільраді залишатиметься 2 млн грн — і це не ті кошти, що зможуть допомогти.

За словами голови, із садочками колапс: другий рік не працює садочок в Петропавлівському, ДНЗ у Вишеньках не почали будувати — є проект, є ділянка, а будувати не хочуть або не можуть (ціна питання — 46 млн грн). Невирішеною проблемою є відсутність соцжитла для лікарів та вчителів, тому для молоді немає перспектив. Каже, амбулаторія і терапія в гарному стані, але потребують обладнання — УЗД та гемоаналізатору для дослідження крові. Сподіваються мешканці і на те, що працюватимуть швидка і невідкладна меддопомоги.

«Але наші села розвиваються: робляться дороги, облаштовуються зелені зони: закладено центральний парк в Вишеньках, вже облаштували першу клумбу.

Незважаючи на рішення про об’єднання, багато селян вважають, що бути єдиною районною громадою краще для усіх. Тож рішення про ОТГ прийняли не зважене», — підсумовує співрозмовниця.

Гнідин: до Борисполя боялися

Із сільським головою Гнідина Олександром Лазаренком «Вістям» поговорити не вдалося, на телефонні дзвінки він не відповідав. У інтерв’ю виданню «Киеввласть» він зазначає, що лише одиниці сприймають об’єднання позитивно, тоді як більшість цього не хоче. За його словами, був варіант приєднання до Борисполя, але через наміри влади міста будувати сміттєпереробний завод у селян є побоювання, що таким чином місто буде вирішувати свої проблеми за рахунок села. Тому об’єдання з Вишеньками та Петропавлівським — шанс не допустити необдуманих адміністративних рішень та бути господарями на своїй землі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама