ЗНО для педагогів складала єдина вчителька з Бориспільщини

image
8 Листопада 2019, 16:09
Поділитися:

Перше зовнішнє незалежне оцінювання (один з етапів сертифікації) для вчителів початкової школи відбулося 31 жовтня цього року. Серед 800 учасників зі всієї України була і вчитель початкових класів Бориспільського НВК «Гімназія «Перспектива» ім. В. Мономаха Світлана Жукова. Вона єдиний педагог із Бориспільщини, яка не побоялася оцінити свою фахову майстерність через інновацію від Міністерства освіти і науки України.

«Ідея хороша»

Директор «Перспективи» Неоніла Клименко розповіла «Вістям», що це перше ЗНО для вчителів 1-4 класів. Сертифікація була пілотною і добровільною. ЗНО виявила бажання пройти лише одна вчителька з Бориспільщини, якій дане випробування буде зараховане як педагогічна атестація. Проходила атестація в два етапи.

«25 вересня Світлана Олександрівна пройшла перший тур сертифікації, відповідно до якого два експерти відвідували її уроки та оцінювали методичну роботу. Враховувалося все: як вчитель працює з учнями, як спілкується на перерві. Заклад освіти надав характеристику педагога. 29 жовтня відбувся другий тур — написання ЗНО. Чекаємо результатів, які будуть в кінці листопада», — коментувала Неоніла Клименко.

Для вчителів-предметників така перевірка поки не передбачена. «Нині починається навчання директорів і їхніх заступників, потім — навчання для вчителів-предметників, — розповідає директор. — Можливо, згодом усі педагоги країни проходитимуть таку атестацію. Інформації про те, коли це запровадять, немає, але відомо, що тестові запитання ділитимуться на три теми: психологія, педагогіка та спеціалізація. У нововведенні є і матеріальна зацікавленість: ті вчителі, які успішно складуть ЗНО і отримають сертифікат, матимуть надбавку до окладу в розмірі 20%. Взагалі, така ідея хороша, вона спонукатиме педагогів до самовдосконалення».

Світлана Жукова: «Сертифікація – це цікаво і не страшно!»

Педагогічний досвід учасниці ЗНО — Світлани Олександрівни – 32 роки, нині вона вчитель другого класу НВК «Гімназія «Перспектива». Розповідає, що, дізнавшись про сертифікацію, відчула бажання перевірити свої сили й дізнатися, що це таке насправді. «На першому етапі мої уроки відвідали незалежні експерти. Мені було цікаво дізнатися думку людей неупереджених, наскільки мої уроки відповідають званню «хороший урок». Тому хвилювалася. Та дарма… Уроки й мої діти експертам сподобалися. Із 120 можливих балів я отримала 117, що зовсім непогано, — ділиться враженнями Світлана Жукова. — Другий етап – це ЗНО на знання базових дисциплін: математика, українська мова, природознавство, а також запитання на знання психології, педагогіки,  методики. Усього 100 запитань на 180 хвилин. Максимальна кількість балів — 100. У правилах вказано, що результат оцінювання буде знати лише учасник і центр оцінювання. Але мені було б цікаво знати моє місце в загальному рейтингу педагогів країни».

За словами Жукової, ті прогресивні моменти, що зараз втілюються в життя в Новій українській школі, давно практикуються в розвивальному навчанні: «Я багато років працюю за системою розвивального навчання і бачу чудові результати. Мої учні розкуті психологічно, не бояться помилятися, впевнено висловлюватися, проявляють лідерські якості. Не бояться братися за нове, бо на уроках не отримують знання в готовому вигляді, а щоразу відкривають їх разом з друзями, працюючи в команді. Я не мала б права вчити моїх учнів не боятися, якби боялася сама. Я не боюся сказати, що чогось не знаю, адже розумію, що знати все неможливо. Але я вмію й люблю думати, тому спробувати здати ЗНО було для мене цікаво. А сертифікація — це чергова подія в моєму педагогічному житті».

На запитання, чому інші вчителі Бориспільщини не спробували свої сили, відповідає, сміючись: «Вчителі, мабуть, люблять оцінювати самі й не хочуть, щоб оцінювали їх». А якщо серйозно, то розгубитися й не відповісти на питання через хвилювання (адже на терезах лежить надзвичайно багато!) дуже просто. А може, педагоги вже не хочуть брати участь у чергових експериментах.

І це страх не тільки вчителів Бориспільщини, а й усієї України. На сертифікацію могли зареєструватися 1000 вчителів. А подали заявки лише 957 педагогів, частина з яких згодом відмовилася. На ЗНО прийшло трохи більше 800».

Світлана Жукова радить колегам не відмовлятися від можливості пройти сертифікацію в майбутньому, бо впевнена, що це більш прогресивне оцінювання вчителя порівняно з традиційною атестацією. Каже, що це цікаво і не страшно!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама