Знімали фейки про мобілізацію та Києво-Печерську лавру: СБУ повідомила про підозру двом одеситам

image
16 Червня 2023, 17:37
Поділитися:

16 червня 2023 г. 17:24

Служба безпеки України (СБУ) зібрала доказову базу на двох одеських псевдожурналістів, які робили постановочні відео на замовлення ворожих пропагандистів. Серед “творчих” доробок зловмисників фейки для російських телеканалів та замовні сюжети щодо подій навколо Києво-Печерської лаври.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Служби безпеки України (СБУ).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Один з підозрюваних – колишній оператор Одеського державного телебачення, який після повномасштабного вторгнення почав співпрацювати з російським телеканалом рен-тв”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що зловмисник погодився відзняти провокативне відео про перебіг мобілізації в Україні. За 8 тис.гривень він найняв свого знайомого на роль “воєнкома” місцевого центру комплектування. Вони відзняли відео, де “воєнком” розповідав як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації.

“Цей фейк вийшов в ефірі російського рен-тв, звідки його підхопили понад 20 пропагандистських інформресурсів, серед яких і найбільші федеральні телеканали”, – повідомили в СБУ.

У спецслужбі зауважили, що перевіряється причетність оператора до зйомки низки замовних сюжетів щодо подій, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою.

Встановлено, що чоловік працював в одеському осередку “Незалежного бюро журналістських розслідувань”. Після повномасштабного вторгнення рф він закликав до підтримки окупантів, і таким чином потрапив у поле зору кремлівських пропагандистів та ввійшов з ними в контакт.

У ході проведених обшуків оперативники СБУ виявили та вилучили:

мобільні телефони, комп’ютери, обладнання для проведення професійної відеозйомки та електронні носії інформації із доказами протиправної діяльності;

чорнові записи;

акторський реквізит: військову форму та засоби гримування.

Обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, спрямованих на її підтримку та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України).

Їм загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, СБУ затримала одного з організаторів прокремлівських провокацій у Києво-Печерській лаврі. Так званий релігійний блогер поширював наративи кремля і організовував замовні “акції протесту”. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.

Читайте: СБУ затримала у Києві чоловіка, який допомагав рф створювати фейки про війну в Україні

Фото: СБУ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона