Знайдіть свою: 34 броварських дітей чекають на родину

image
30 Вересня 2019, 21:20
Поділитися:

Кількість потенційних батьків, які хотіли б усиновити дитину, в Броварах із роками фактично не зростає, однак значно зростає кількість дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які потребують сімейного затишку та любові. Та якщо немовлята чи малята мають найбільше шансів знайти нову родину, то у підлітків вони – мізерні. А якщо дитина ще й з інвалідністю – можливості потрапити в родину дорівнюють нулю. Щороку в Броварах у родини потрапляє від 4 до 8 дітей. А тих, хто очікує, що їх попри все заберуть нові тато чи мама, у нашому місті наразі 34. 

30 вересня, у день християнського свята Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії, в Україні  десятий рік поспіль відзначають День усиновлення, що став днем милосердя і добра щодо людини та ще одним важелем захисту прав дитини.

Про всиновлювачів та броварських дітей, які потребують родини, розповіла журналістам «Трибуни» начальниця відділу опіки та піклування сімейних форм виховання Служби у справах дітей Броварської міськради Євгенія Маліборська.

Євгенія Маліборська

Скільки на сьогодні в черзі діток, які потребують родини і скільки охочих самотніх мам, батьків чи сімей всиновити їх?
На сьогодні в нас 34 дитини – кандидати на усиновлення, і 18 потенційних всиновлювачів. У Броварах є черга всиновлювачів. Усі вони проходять навчання, де дізнаються про моменти, з якими можуть зіткнутися після усиновлення дитини. Все це – приклади із практики. Є випадки, що після почутого деякі всиновлювачі передумують. Тим, хто вистояв, і відкривають базу дітей на усиновлення.
Якого віку діток найбільше бажають усиновити, а в яких дітей найменше шансів потрапити в родину?
Найменше шансів у дітей від 11 до 18 років. А фактично нульові – у дітей із інвалідністю. Таких наразі двоє – 11 та 17 років. Більшість всиновлювачів орієнтовані на здорову дитину віком до 3-х років, адже знайти психоемоційний контакт зі старшою дитиною набагато складніше.
Скільки немовлят та малят на сьогодні є в броварській базі?
Одна однорічна дитина. Але вона йде на усиновлення разом із ще двома сестрами та братом: дітки від року до 6-ти. Однак знайти усиновлювачів відразу для чотирьох дітей –  складно. І хоча до них уже приїздили усиновлювачі, та поки ніхто не взяв на себе таку відповідальність. А дозвіл на роз’єднання рідних братів і сестер надається у виключних випадках.
Де перебуває дитина-сирота чи позбавлена батьківського піклування до усиновлення?
Після вилучення від батьків, а це переважно від алко- і наркозалежних та тих, які безвідповідально ставляться до своїх батьківських обов’язків після річного і навіть дворічного соціального супроводу, дитину тимчасово влаштовують у патронатні сім’ї. Таких у Броварах дві. Або ж у Центри реабілітації, які є в Київській області. Там наразі перебуває 6 броварських дітей та двоє – у будинку дитини м. Боярка. Дитина перебуває в таких закладах до рішення суду щодо прав батьків. Лише якщо батьків позбавлять прав, це дозволяє влаштовувати дитину в прийомну сім’ю, передати її в дитячий будинок сімейного типу, під опіку чи до усиновлення. На сьогодні близько 10 справ у суді, по яких мають винести рішення.
Чи зростає кількість усиновлень із роками?
Фактично ні. А от кількість дітей, які потребують усиновлення – зростає значно. Якщо порівнювати з попередніми роками, то у 2014році в Броварах всиновили 4 дітей, у 2015 та 2016 роках – по 8 дітей, у 2017-му – 3 дітей, у 2018-му та цьому році – по 4 дітей. Це було більше навіть внутрішньосімейне всиновлення. Але нагадаю: сьогодні кандидати на усиновлення – 34 дитини.
Наскільки часто всиновлюють броварських дітей родини із-за кордону?
Згідно закону, першочергове право на всиновлення мають громадяни України. Наразі в нас триває процес всиновлення громадянкою іншої країни, але вона є родичкою цій дитині.
Наскільки довго всиновлювачі можуть обирати собі дитину?
Якщо протягом року вони не всиновлюють ту чи іншу дитину з різних причин, то мають право або продовжити термін усиновлення ще на рік, або ж знятися з черги. Однак всиновлювачі, якщо не підібрали дитину в нашій базі, можуть продовжити пошук у будинках дитини в інших регіонах України. Та якщо нікого не підібрали протягом двох років, усиновлювачів знімають із обліку.
Якщо дитину до 18 років так ніхто і не всиновив, яка її подальша доля?
Такі діти потрапляють у прийомні сім’ї чи дитячий будинок сімейного типу. У нас це – СОС-містечко, яке розташоване біля лікарні. Якщо діти навчаються, то можуть продовжувати перебувати в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу і після 18 років. Якщо працюють – то, наприклад, в СОС- містечку є молодіжна програма, де  допомагають підліткам  підготуватися до дорослого життя – соціалізують їх. Усі батьки-вихователі готують для дітей стартову фінансову базу – «підйомні» кошти. Діти–сироти та позбавлені батьківського піклування  мають право на державну субвенцію на купівлю житла. У Броварах на квартобліку, адже потребують житла, перебуває 29 таких дітей віком від 16 до 23 років. У 2018 р. одній  особі з числа сиріт за державну субвенцію придбано  однокімнатну квартиру в новобудові. У 2019 р. очікуємо субвенцію з держави на придбання житла для 8 дітей, які є першими в черзі, в розрахунку до 14 тис. грн на 1 м кв. Для дитини-інваліда ці кошти дещо більші. Цього року за придбання житла для таких дітей відповідатиме не служба у справах дітей, як було раніше, а як визначено постановою Уряду – управління соціального захисту населення.
Чи траплялися випадки, коли доводилося вилучати дітей від батьків-усиновлювачів?
Є один прикрий випадок, який трапився кілька років тому, хоча цю дитину всиновлювали батьки не в нашому місті. Батьки захотіли повернути дитину назад – і повернули – коли дізналися, що вона з інвалідністю. Судовий процес триває до цього часу.
Чи були випадки у Вашій практиці, коли батьки, у яких відібрали дитину, зробили все для того, щоб повернути дитину назад?
На жаль, не було. Були випадки, коли в дитини був не визначений статус, позаяк батько/мати були в місцях позбавлення волі. Однак коли вони поверталися, за визначений час (два місяці) так і не зробили необхідного, щоб повернути дитину (не привели житло у відповідність та  не знайшли роботу). Та коли ми бачимо, що батьки готові виправитися, ми максимально йдемо на поступки.
До кого б хотілося звернутися в 10-ту річницю Дня усиновлення?
Я звертаюся до всіх людей, які відчувають потребу дарувати любов, але не мають власних дітей чи пережили їхню втрату – знайдіть свою дитину серед величезного списку тих, які в силу тих чи інших обставин обділені батьківською любов’ю та турботою. Дуже хочу, щоб у День усиновлення всі зазирнули собі в душу, і якщо там є тепло, яким би хотіли поділитися, прийшли у Службу в справах дітей і заявили про себе: написали заяву та стали на облік для пошуку своєї дитини, яка, ймовірно, чекає саме на вас.

На сайті Мінсоцполітики у розділі «Візьміть дитину у родину» сотні дітей, які  мріють про родину. Серед них є і броварські.

всиновлення дітей

всиновлення дітей

всиновлення дітей

Фото – Ангеліни Козлової та із сайту Мінсоцполітики

Джерело: Трибуна Бровари