Життя перемогло війні наперекір

image
14 Травня 2022, 12:12
Поділитися:

Одинадцятикласниця Бориспільського академічного ліцею ім. Анатолія Федорчука Валерія Рябоконь, перебуваючи в евакуації у Чикаго, виборола перше місце у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

І корисно, і цікаво

Із науковими досягненнями Валерії Рябоконь журналіста «Вістей» познайомила науковий керівник вихованки закладу, викладач біології Валентина Доценко. Учителька розповіла, що тему роботи юній дослідниці підказало життя.
Валерія віддає перевагу вегетаріанському харчуванню. Дівчина побачила, що у супермаркетах продають мікрозелень, яка коштує недешево. Почала вирощувати її вдома на підвіконні. Це зручно, адже не потрібно довго чекати урожаю. Коли на уроці біології викладач запропонувала бажаючим займатися науковою роботою, дівчина повідомила, що їй цікава мікрозелень (англійською «мікрогрін»).
Наукова робота Валерії Рябоконь має назву «Дослідження оптимальних умов вирощування продукту мікрогрін в домашніх умовах та його значення для здоров’я людини» (наукове відділення «Біологія та хімія», секція «Валеологія»).

Шлях спроб, помилок і досягнень

Валентина Доценко пригадує, що займатися дослідженнями почали з весни 2021 року. Якраз був карантин. Насіння Валерія замовляла через інтернет. Із величезного каталогу пропозицій вирішили обрати п’ять: червону гірчицю, руколу, амарант, маш та дайкон.
«Мене, як керівника, захоплювало те, що дитина сама була зацікавлена у роботі, — розповідає викладач. — Вона цим горіла. Докопувалася до нюансів, над якими мало хто замислювався. Декілька разів висаджувала, порівнювала, міняла субстрати, температурні умови. Як субстрат використовувала вату, змочену водою, льняні килимки, кокосовий субстрат, універсальний грунт, кавову гущу. До речі, кокосовий субстрат виявився найкращим для дайкону і машу. Гірчиця комфортно почувалася на ваті. На кавовій гущі нічого не зійшло взагалі, на універсальному ґрунті сходи були нерівномірними.
Висівали в школі — спочатку в темному приміщенні, потім винесли на підвіконня. Валерія приходила доглядати за посівами».

Життя перемогло  війні наперекір

Відкладений захист

Валентина Доценко розповіла, що на першому етапі конкурсу-захисту робота Валерії посіла І місце. Зареєструвалися для участі в обласному етапі, відправили роботу. Захист був призначений на 24 лютого. 23 лютого провели «генеральну репетицію», повторили виступ…
Але почалася війна, дівчина виїхала за кордон. Зараз вона проживає у США в м. Чикаго. Керівник секції запропонувала провести презентацію роботи онлайн. Цього разу юна дослідниця готувалася сама. По-новому підготувала презентацію, відіслала науковому керівнику інтернетом, по відео-зв’язку обговорили виступ. Презентація відбулася 29 квітня. Учителька мало що знає про те, як проходив захист роботи, адже дитина не ділилася подробицями виступу. Нині дівчина готується до Всеукраїнського етапу конкурсу.

Майбутню професію визначила

Валерія недаремно обрала секцію валеології. Вчителька розповіла, що дівчина планує пов’язати себе з медициною, збирається вступати до вищого навчального закладу за кордоном. Нині Валерія живе в Чикаго у друзів. Одна, без батьків. Написала своєму науковому керівнику, що і там уже вирощує мікрозелень. Дівчина бере участь у програмі підтримки випускників.
Паралельно з дослідженням Валерія вивчала вплив мікрозелені на здоров’я. У її роботі надано таблицю, яка характеризує вплив різних видів мікрогріну на здоров’я людини. Учасниками наукового експерименту стала вся родина дівчини — 10 осіб. Протягом року вони споживали мікрозелень і проводили дослідження аналізу крові на вміст гемоглобіну. У всіх без винятку рівень гемоглобіну підвищився.

Все починається з учителя

Директор Бориспільського академічного ліцею Оксана Пономарьова, знайомлячи кореспондента з Валентиною Доценко, наголосила: «Це гарний вчитель та науковий керівник, що вкладає багато сил у роботу з обдарованими дітьми. У цьому році стала бронзовим призером обласного етапу конкурсу «Вчитель року».
Про себе викладач розповіла, що у професії вже 34 роки. Викладач біології, учитель вищої категорії, учитель-методист, відмінник освіти. Переїхала до Борисполя із Харківської області до дочки з онучкою. Почала працювати в ліцеї, коли закладу було півроку, і ні хвилину не пошкодувала про це.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама