Житло, взяте в іпотеку чи кредит, зруйноване: які пільги – Трибуна

image
13 Квітня 2022, 20:38
Поділитися:

Нещодавно парламент ухвалив ряд змін, щоб полегшити ситуацію для українців-позичальників на час війни. Що запропонували – розповідає броварський адвокат Роман Сімутін.

Кредитні канікули

На час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після, споживач не несе відповідальності в разі прострочення за споживчим кредитом.

Також споживач звільняється від обов’язку сплати неустойки (штрафу, пені) та інших платежів за договором при простроченні споживчого кредиту.

Збільшення процентної ставки за користування кредитом забороняється.

Важливо, що нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами. Кредитні канікули – це відтермінування сплати боргу, а не його прощення. Також кредитні канікули – це право кредитора, а не його зобов’язання. Саме тому щодо кредитних канікул адвокат радить домовитися безпосередньо з кредитором.

Що з іпотекою?

У період дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після його припинення, із іпотечного майна виселяти не можна. Також не можна його продавати на електронних торгах.

За законом підставою припинення іпотеки є:

наявність фактів знищення майна, переданого в іпотеку;
відсутність обставин її відновлення іпотекодавцем.

Тож враховуючи наведені факти, Роман Сімутін радить вчинити дії, направлені на  внесення відомостей до державних реєстрів. А саме, запису про закриття об`єкта нерухомого майна. Підставою внесення запису є знищення об`єкта нерухомого майна.

Якщо будинок/квартиру знищено або пошкоджено, адвокат рекомендує негайно повідомити про це іпотекодержателя та запропонувати йому дату і час для складання акту перевірки наявності та стану майна (об`єкта нерухомості, яким забезпечено зобов`язання). У акті варто детально визначити стан об’єкта іпотеки та зазначити пояснення щодо обставин, які стали причиною цих подій.

Як зазначає адвокат, кредитні договори – індивідуальні, тому слід дивитися кожен окремо.

Також зауважує: для того, щоб для людей із іпотекою ця позика не стала борговою кабалою, на державному рівні повинні ухвалити мінімальні гарантії.

Читайте також

Наслідки війни: хто відшкодує, якщо знищено бізнес чи майно в будинку
Як правильно фіксувати спалений/знищений автомобіль
Фіксація зруйнованого житла під час воєнних дій: як правильно зробити самому
Як отримати 2 тис.грн/ 3 тис.грн тимчасово переміщеним особам
На допомогу тим, хто залишив або втратив домівку: як фіксувати збитки для компенсації
Заплановано кроки, щоб економіка країни в умовах війни запрацювала наповну
В Україні запускають систему для оперативного оповіщення населення про надзвичайні ситуації

Джерело: Трибуна – Бровари