Житло для учасників АТО: хто із броварчан отримав пільгові квадратні метри?

image
27 Лютого 2019, 22:01
Поділитися:

Протягом останніх років Мінсоцполітики реалізує принцип «гроші йдуть за людиною», виділяючи родинам військовослужбовців кошти на придбання житла.

Із 2015 року за рахунок бюджетних коштів розпочала свою роботу програма із купівлі житла для осіб, які брали безпосередню участь у АТО. Вже у 2018 році уряд виділив понад 350 млн грн на програму забезпечення житлом учасників бойових дій. Стосувалася вона й родин загиблих військових та тих військових, які стали інвалідами І та ІІ груп під час бойових дій на Сході України.

За даними міністерства соціальної політики, у  2015-2016 роках усього КОДА закупила 739 квартир на загальну суму 416 млн грн. До квітня 2016 року гроші з держбюджету направлялися до місцевих бюджетів, і уже на місцях вирішувалося питання покупки на ці кошти житла.

Як показав моніторинг заходу, на  практиці не завжди купувалося житло належної якості. Тому було прийнято рішення перераховувати кошти з держбюджету до місцевих бюджетів, які направляли кошти на покупку житла безпосередньо адресатам.

У результаті, вже за новим порядком у 2016-2017 роках було куплено 1 071 квартиру на загальну суму 909, 5 млн грн. 2018 року заплановано купити 356 квартир на загальну суму 354,8 млн грн, у тому числі 29 квартир на суму 25 млн грн для учасників АТО з числа внутрішньо переміщених осіб.

А що ж на місцевому рівні? Чи скористались броварські захисники своїм житловим правом?

Видання «Трибуна-Бровари» вже інформувало читачів щодо того, яким чином вирішується «квартирне питання» у Броварах. Наразі маємо інформацію, за ким із учасників АТО «пішли гроші» згідно урядових програм.

За даними виконкому Броварської міської ради, протягом 2017 року  з державного до міського бюджету для виплати грошової компенсації на придбання житла надійшло 6557200 грн, у 2018 році – до бюджету міста  для виплати компенсації на придбання житла надійшло 16343800 грн.

Скористатись правом на отримання компенсації для купівлі житла мають право особи з інвалідністю І-ІІ групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, визначених пунктами 11-14  ч. 2 ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та які потребують поліпшення житлових умов.

На даний час відповідною пільгою у Броварах скористалось 23 особи:

ПІБ Придбання житла/отримання компенсації Площа придбаного житла, кв. м
Татарчук Микола Миколайович придбане житло 69,5
Немчин Юрій Миколайович придбане житло 72,9
Карєв Андрій Васильович придбане житло 84,6
Кравчук Олександр Олександрович придбане житло 43,5
Марченко Олександр Сергійович придбане житло 45,6
Мартинюк Ростислав Ростиславович придбане житло 39,5
Ворончук Боглан Валерійович придбане житло 71,2
Федоров Віталій Вікторович придбане житло 76,5
Олейніков Роман Вікторович придбане житло 51,7
Басенко олександр васильович придбане житло 89,6
Подгорняк Руслан Олександрович придбане житло 61,0
Глівінський Анатолій Леонтійович придбане житло 70,0
Гуравський Олексдр Анатолійович придбане житло 55,7
Форостовець Олександр Борисович придбане житло 96,8
Шевчик Валерій Валерійович придбане житло 80,2
Андронов Павло Сергійович придбане житло 111,9
Приходько Микола Олексійович придбане житло 50,0
Гулаков Геннадій Васильович придбане житло 39,0
Ушарук Руслан Васильович придбане житло 42,7
Лянга Артем Володимирович отримав грошову компенсацію
Єгоров Віталій Миколайович отримав грошову компенсацію
Довженко Леонід Васильович отримав грошову компенсацію
Гармай Вадим Миколайович отримав грошову компенсацію

 

Розрахунок грошової компенсації здійснюється відповідно до Порядка, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  за №719 від 19.10. 2016 року.

Право на отримання грошової компенсації відповідно до цього Порядка мають члени сімей загиблих, смерть яких пов’язана з безпосередньою участю в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, статус яким надано відповідно до абзаців 5-8 пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і які перебувають на квартирному обліку (далі –  сім’я загиблого) за категоріями у такій черговості:

1) категорія I – дружина (чоловік) і малолітні та неповнолітні діти загиблого (в тому числі усиновлені), які проживають разом із матір’ю (батьком); дружина (чоловік), якщо в загиблого немає дітей (у тому числі усиновлених);

2) категорія II – малолітні та неповнолітні діти загиблого (в тому числі усиновлені), які на день його смерті проживали окремо від матері (батька), якщо загибла особа на день смерті була розлучена або не була розлучена і дружина (чоловік) цієї особи не була (не був) позбавлена (позбавлений) батьківських прав; малолітні та неповнолітні діти загиблого;

3) категорія III – батьки загиблого;

4) категорія IV –  повнолітні діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

5) категорія V – повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства та мають свої сім’ї;

6) категорія VI  – повнолітні діти, обоє батьків яких загинули або пропали безвісти;

7) категорія VII  – дружина (чоловік), які на момент загибелі особи були позбавлені батьківських прав щодо малолітніх та неповнолітніх дітей загиблого, у тому числі усиновлених загиблою особою, або які не позбавлені батьківських прав, але неповнолітні діти, в тому числі усиновлені загиблою особою, проживають окремо від дружини (чоловіка).

Рішення про призначення або відмову в наданні грошової компенсації за житло приймає створена на місцевому рівні комісія, створена рішенням виконавчого комітету Броварської міської ради, яка і розглядає  заяви членів сімей загиблих, осіб із інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб. До складу комісії входять:

Виноградова Лариса Миколаївна – заступник міського голови – голова комісії;
Петренко Алла Іванівна – начальник управління захисту населення – заступник голови комісії;
Карасьова Лариса Віталіївна – заступник начальника управління соціального захисту населення – начальник відділу соціально-трудових відносин, правового та кадрового забезпечення – секретар комісії;

Члени комісії:

Боковня Валерій Іванович – голова громадської організації ветеранів «Ветерани АТО Броварщини»(за згодою);
Загуменний Микола Васильович – начальник управління економіки;
Маковський Володимир Миколайович – начальник управління комунальної власності та житла;
Малець Станіслав Дмитрович – радник міського голови з питань АТО;
Муратов Ігор Васильович – голова громадської організації ветеранів «Авангард АТО Броварії» (за згодою);
Павлик Людмила Олександрівна – начальник відділу капітального будівництва;
Постернак Наталія Іванівна – начальник фінансового управління;
Халимон Леся Василівна – головний спеціаліст юридичного відділу виконавчого комітету;
Чекмаз Олександр Миколайович – голова громадської організації ветеранів «25 Батальйон Територіальної Оборони «Київська Русь» (за згодою);
Чижевська Зоя Володимирівна – начальник відділу з реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Для отримання грошової компенсації на придбання житла відповідним категоріям громадян необхідно подати пакет документів до управління соціального захисту Броварської міської ради за адресою: вул. Гагаріна,18, каб. 209 (контактний тел. 5-15-84).

Перелік необхідних документів:

Копія паспорту та ідентифікаційного коду;
копія посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни;
довідка про безпосередню участь військовослужбовця в антитерористичній операції;
копія рішення про взяття на квартирний облік;
згода (викладена письмово у довільній формі) членів сім’ї особи з інвалідністю (крім малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (до 18 років) дітей, на яких нараховується грошова компенсація щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації;
копія свідоцтва про шлюб (за потреби);
копія свідоцтва про народження дітей (за потреби).

Джерело: Трибуна Бровари