Жителям Київщини пропонують провести вихідні на Фастівщині

image
12 Серпня 2021, 16:40
Поділитися:

Жителям Київщини пропонують провести вихідні на території Фастівського району.

Туристичний маршрут розробили фахівці управління туризму Київської облдержадміністрації. Він включає в себе шість локацій.

Перша зупинка: село Томашівка.

Відстань від Києва: 70 км.

Що подивитись: маєток Хоєцьких.

Палац Хоєцьких збудували в 1903-1910 роках у стилі модерн. Його спорудили нащадки польського шляхтича Яна Хоєцького, який придбав землі Томашівки в 1810 році. Автор проєкту – архітектор Валер’ян Куликовський.Наразі це монастир, який можна сміливо віднести до когорти найкрасивіших в  Україні. Його територія обнесена муром. Біля головного входу росте молодий яблуневий сад, далі йде висока дзвіниця, фонтан, статуї левів і статуї, присвячені релігійній тематиці, ландшафтний парк, багато гарних клумб із різноманітними квітами, місток, що веде до церкви, довгі кам’яні сходи та облаштований спуск до річки Ірпінь. Також тут є невеличкий зоопарк, де можна побачити страусів, лам, павичів, папуг, голубів тощо.

Друга зупинка: село Пришивальня.

Відстань від палацу Хоєцьких: 5,1 км.

Що подивитись: водяний млин на річці Ірпінь.

Двоповерховий кам’яний водяний млин побудований у 1904 році. Хоч він наразі й не функціонує. Проте будівля, якій понад 100 років, безсумнівно варта уваги.

Третя зупинка: місто Фастів.

Відстань від водяного млина: 17,2 км.

Що подивитись: Вагон-музей злуки УНР та ЗУНР.

На залізничній станції Фастів між шляхами, що ведуть на Козятин та Білу Церкву, є унікальний Вагон-музей, у якому в грудні 1918 року політичні діячі підписали попередній текст “Акту Злуки” – Договору про об’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Директор Едуард Мондзелевський розповідає про період боротьби України за незалежність на початку ХХ століття так цікаво, що з музею кожен виходить справжнім знавцем історії.

Четверта зупинка: місто Фастів.

Відстань від Вагону-музею: 2,3 км.

Що подивитись: Фастівський державний краєзнавчий музей.

Музей розміщений в будівлі, що є історичною та архітектурною пам’яткою кінця ХІХ століття. Він є одним із головних осередків культури міста і району. У ньому зібрані матеріали та предмети з історії, природи, культури, а також відомих осіб Фастівщини, твори професійного і самодіяльного мистецтва. У закладі діють постійні експозиції та тимчасові виставки.

П’ята зупинка: місто Фастів.

Відстань від музею: 1,1 км.

Що подивитись: Костел Воздвиження Святого Хреста.

Фастівський костел Воздвиження Святого Хреста – оригінальна неоготична пам’ятка, яка вважається однією з небагатьох історичних, зокрема культових, споруд міста. Костел розташований неподалік сучасного центру Фастова на правому березі Унави на майдані, що носить ім’я Зигмунда Козара.

Шоста зупинка: місто Фастів.

Відстань від костьолу: 3 км.

Що подивитись: дерев’яну Покровську церкву.

Покровська церква у Фастові – дерев’яний православний храм, розташований в низинній частині міста, і архітектурна пам’ятка національного значення. Вона вирізняється надзвичайно гармонійними пропорціями і довершеністю форм, відтак відома як один з шедеврів української дерев’яної архітектури.

Сьома  зупинка: село Калинівка.

Відстань від костьолу: 41 км.

Що подивитись: етно-садибу “У зайчика”.

У етно-садибі відтворені етнографічні реалії народного побуту українців. Господар садиби Олексій Заєць гостинно приймає гостей зі звичаями, традиціями, піснями, які запроваджені були ще у давнину. Готує смачні страви. Однією зі страв-фаворитів є тушкована капуста, яка сьогодні вже фактично не потрапляє на святковий стіл.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація