ЖК «Madison Gardens»: будівництво відбувається з численними порушеннями, – прокуратура Київщини. Ніяких порушень немає, – броварські чиновники

image
19 Липня 2019, 20:26
Поділитися:

Будівництво 2-го мікрорайону ІV житлового району Броварів відбувається з численними порушеннями вимог містобудівного законодавства, інформує пресслужба прокуратури Київської області на своїй офіційній сторінці. Зокрема, порушення стосуються  перевищення допустимої щільності населення, нехватки шкільних місць, садочків, торгівельних центрів, наземного паркінгу, тощо. Тож прокуратура в суді вимагає скасувати дозволи на будівництво житлового кварталу в Броварах. В управлінні архітектури ніяких порушень не вбачають.  

Як вказано в повідомленні прокуратури, видані Броварським управлінням архітектури черговому забудовнику містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки з будівництва багатоквартирних житлових будинків із вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями на території 2-го мікрорайону ІV житлового району не відповідають містобудівній документації на місцевому рівні, містобудівному законодавству, будівельним нормам стандартам і правилам.

Так, протягом шести місяців поточного року до контролюючого органу прокуратура Київщини направляла  листи  щодо вищевказаних порушень вимог містобудівного законодавства, ініціювала відповідні заходи державного архітектурно-будівельного контролю (позапланової перевірки) та притягнення винних осіб до відповідальності.

Проте, ні орган місцевого самоврядування, ні контролюючий орган не вжили передбачених законом заходів щодо проведення позапланової перевірки, відмови чи скасування містобудівних умов та обмежень, а навпаки видали дозвіл забудовнику на виконання будівельних робіт, вказують у прокуратурі.

Як зазначено в повідомленні, місцева прокуратура встановила, що забудова багатоповерхівки на земельній ділянці загальною площею 1,4617 га відбувається з перевищенням допустимої щільності населення, нехваткою шкільних місць, садочків, торгівельних центрів, наземного паркінгу, тощо. Тож прокуратура в судовому порядку вимагає:

визнати протиправною бездіяльність ДАБІ та управління архітектури міста Бровари;
скасувати містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки та дозвіл на виконання будівельних робіт.

Хоча в прокуратурі не вказують, про який саме житловий комплекс ідеться та яку компанію, та з наданих фактів зрозуміло, що мова про ТОВ «Будівельна компанія «Майстербуд», яке будує ЖК «Madison Gardens» по вул. Київській (зуп. «Порошинка», навпроти податкової). Власне, це підтверджують і дані з реєстру містобудівних умов і обмежень, оприлюднених на сайті Броварської міськради.

У коментарі журналістам «Трибуни» головна архітекторка міста Світлана Батинчук зазначила, що їхнє управління не порушуює ніяких вимог містобудівного законодавства: «У нас усе законно і все відповідає містобудівній документації. Не знаю як прокуратура трактує закон».

Нагадаємо, виконком міської ради 2 жовтня надав дозвіл ТОВ «Будівельна компанія «Майстербуд» на зрізання 130 дерев під забудову 2-го мікрорайону IV житлового району.

У 2018 році. До зрізання дерев

Візуалізація ЖК Madison Gardens

ТОВ «Будівельна компанія «Майстербуд» звернулося в управління містобудування та архітектури щодо внесення змін у висотність будинків. На підставі звернення від 7.05.2018 р., внесено зміни в містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки в 2-му житловому мікрорайоні. Зокрема, гранично допустима висота будівель становитиме 73,5 м. А згідно зі змінами від 28 серпня 2018 р., у містобудівних умовах та обмеженнях забудови земельної ділянки від 8.09.2015 р. № 61 (зі змінами від 7.05.2018 р. №39-М), зокрема, у основних техніко-економічних показниках об’єкта будівництва, значиться, що  площа ділянки –  0,4617 га, площа забудови – 3419 кв м, кількість поверхів житлових будинків – 7-12-21-25, загальна проща квартир – 32515,62 кв м, загальний будівельний об’єм – 189097  куб. м. 

17 липня поточного року заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Лев Парцхаладзе в інтерв’ю «РБК-Україна» зазначив, що хоча в 2018 році почали діяти нові державні будівельні норми (ДБН), а у цьому році набули чинності ще кілька ДБН, на жаль, місцеві органи влади не зацікавлені швидко змінювати генеральні плани, робити нові розділи  із «зеленими» (окреслення всіх зелених зон)  і «блакитними» (обмеження висотності) лініями.

За словами Парцхаладзе, міськради прямо не підпорядковуються міністерству, тож регулювати їхню роботу  міністерство може тільки нормами і правилами. Але питання: чи виконують вони їх? Поки в міністерстві не бачать результатів із оновлення генеральних планів міст із урахуванням нових норм.

У рамках закону про децентралізацію, на місця делеговано дуже багато повноважень, багато податків і доходів, та багато хто, на жаль, цим зловживає, вказує Парцхаладзе: «Їм зручно в ручному режимі керувати містом. Чиновники можуть ухвалювати рішення у зручній для них формі, а також у ручному режимі визначати цільове призначення, висотність, щільність забудови».

Що стосується того, чи поширюються нові норми лише на нові об’єкти чи й на ті, які вже будуються, Лев Парцхаладзе зазначив, що все мають контролювати мери міст, місцеві органи влади. «У нас дуже часто забудова міст ведеться хаотично. Наприклад, при видачі земельних ділянок під житлову забудову вони повинні дуже серйозно ставитися до наявності соціальної інфраструктури – шкіл, дитячих садків, лікарень», – наголосив заступник міністра.

Також Лев Парцхаладзе  зазначив, що у міністерстві додатково підготували ряд рішень, якими хочуть посилити вимоги до місцевої влади щодо містобудівних умов. Зокрема, щоб вони  видавалися не на майбутню забудову, а на діючу інфраструктуру. Так, згідно з новим ДБН, повинно бути забезпечено обов’язково 38 місць у дитсадках на тисячу жителів і 135 місць у школах. «Якщо зараз школи немає, то будувати житловий будинок не можна», резюмував Парцхаладзе.

Дещо раніше Лев Парцхаладзе наголосив, що місцева влада не повинна відходити від прямої відповідальності за забезпечення жителів необхідною соцінфраструктурою.

Головне фото –  з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари