Земля в оренду — через аукціон

image
21 Березня 2019, 17:30
Поділитися:

18 березня в Борисполі вперше за історію міста пройшов відкритий аукціон оренди земельних ділянок. Тепер кожен бориспілець може взяти в оренду обрану земельну ділянку для бізнесу.
2,5 роки міською радою готувалося підгрунтя для проведення відкритого аукціону оренди землі. У інших містах України подібні аукціони проходять давно. Головна умова: щоб діяльність на орендованій території відповідала місцевому зонінгу.

«Два роки я намагався організувати проведення в Борисполі земельних торгів з продажу права оренди землі через аукціон. Процедура є відкритою та прозорою, тому дає можливість запобігти корупційним діянням», — розповідає Дмитро Гопанчук, заступник міського голови.

Процедура складна. Знайти вільну ділянку майбутній орендар може через Кадастрову карту України в інтернеті. Потім до органів місцевого самоврядування подається заява про намір. Далі збирається спеціальна комісія, яка приймає рішення про доцільність передачі ділянки в оренду. При позитивному вердикті справа передається на сесію міської ради, де депутати вирішують, включити чи ні ділянку до лотів аукціону. Наступним кроком буде скликання комісії для обрання виконавця виготовлення проекту. Процедура торгів може затягтися до півроку і довше. Доки виготовляється проект, комісія обирає лицератора (ведучого торгів, зазвичай опираються на місцеві компанії). Вартість проекту та організацію аукціону оплачує переможець. Сума оренди залежить від привабливості ділянки.
Склад комісії. Комісія відбору виконавця робіт із землеустрою, оцінки земель та виконавця торгів на конкурентних засадах обиралася рішенням Бориспільської міської ради від 26 липня 2016 року. Відтоді у складі комісії відбулися зміни: голова комісії — заступник міського голови Дмитро Гопанчук, заступник голови комісії — Людмила Ковальова, заступник міського голови, секретар — головний спеціаліст відділу землекористування виконкому міськради Людмила Митрофанова. Члени комісії: Ярослав Годунок, секретар міської ради; Олена Донченко, депутат міськради; Олександр Жарий, начальник управління юридично-кадрового забезпечення виконкому міської ради; Юрій Локайчук, депутат; Тетяна Селентій, в.о. начальника управління містобудування та архітектури Бориспільської міськради та представник управління Держгеокадастру у Бориспільському районі.
Перший стартув. На першому аукціоні 18 березня було оголошено два лоти на оренду земельних ділянок. Аукціон проводило львівське ПП «Фірма «СОМГІЗ», обране невипадково — черездосвід проведення таких аукціонів (понад 500).
Торги за першу земельну ділянку площею 0, 03 га, що на вул. Шевченка, 6-ж, стартували із річної орендної плати у сумі 4 тис. 400 грн 93 коп. Дана земля відноситься до категорії земель житлової та громадської забудови, її цільове призначення передбачено для будівництва та обслуговування будівель громадської забудови, вид використання даної ділянки аналогічний. Орендувати землю пропонувалося на 10 років.
У боротьбі за лот участь брало 5 учасників, торги тривали 47 хв. Переможцем обрано місцевого підприємця, а сума оренди зросла до 55 тис. 93 коп. за рік або на 1200%.
Другий лот — ділянка несільськогосподарського призначення площею 1,4 га, що на вул. Запорізька, 32-а. Категорія земель — промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони; цільове призначення — для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості; вид використанні землі — подібний.
Стартовий розмір річної орендної плати — 38 тис. 181 грн 50 коп. Претендентів на дану ділянку було троє, переможцем стала київське ТОВ «БУДЖМЕХКОМПЛЕКС». Сума оренди зросла до 65 тис. 290 грн 72 коп. на рік. Термін права оренди — 10 років. Сплатити суми лотів (оренди за рік) до міського бюджету переможці мають протягом трьох днів після аукціону.

«Аукціон пройшов справедливо і без порушень, усі учасники задоволені результатами. Надалі така практика буде в Борисполі, щоб поповнити місцевий бюджет», — говорить організатор торгів Дмитро Гопанчук.

За його словами, до наступного аукціону готові два лоти, ще один в розробці. Коли відбудуться торги — невідомо, це залежить від підготовки документів.
Взяти участь у торгах з молотка може кожен, повідомлення про дату проведення аукціону публікується в друкованих ЗМІ та на сайті Бориспільської міської ради. Оскаржити результати аукціону можна в судовому порядку.

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама