Земля родинам загиблих та витрачені кошти на потреби бійців – коордрада з питань АТО | Трибуна

image
26 Грудня 2019, 21:22
Поділитися:

Сьогодні, 26 грудня, відбулось останнє засідання координаційної ради з питань АТО в цьому році. Активісти і чиновники підбили підсумки фінансування заходів для бійців і їхніх родин, а також обговорили, кому з родин загиблих воїнів дістануться земельні ділянки в місті. Поговорити щодо інших питань не встигли через відсутність кворуму, засідання закрили передчасно.

Про землю для родин загиблих бійців

Найгострішим питання стало виділення земельних ділянок родинам загиблих бійців російсько-української війни. Як зазначили доповідачі, наразі вже знайшли 4 ділянки для цих категорій, згодом буде ще 3. Усі вони мають площу по 7 – 8 соток.

Зі слів представників Броварської міської ради, 5 ділянок віддадуть вдовам або дітям загиблих, щодо яких рішення вже було ухвалене в минулому. Це – родичі Сергія Москаленка, Аркадія Голуба, Дмитра Янченка, Ярослава Мялкіна та Олега Онікієнка.

Читайте також:

Захисники з Броварів: ті, про кого не маємо права забути
29 серпня – 5 років іловайській трагедії: День пам’яті загиблих за свободу України

Заступниця міського голови з гуманітарних питань Лариса Виноградова зачитала імена претендентів на отримання землі в Броварах у майбутньому. Це – вдови або діти В’ячеслава Галви, Юрія Коваля, Ігоря Грішина, Євгена Юханова, Миколи Діхтяря, Олександра Рибаченка та Ігоря Хряпи.

Лариса Виноградова, Коордрада АТО

Лариса Виноградова

Пропозиції викликали жваве обговорення. Головним питанням, які підіймати члени коордради та інші присутні АТОвці, було те, чому про більшість імен у Броварах нікому не відомо. Як зазначила Лариса Виноградова, загиблі частково справді не броварці. Але їхні родини отримали тут квартири за кошти держбюджету, тож тепер питання щодо родин вирішує Броварська міськрада.

Читайте також: Земля для АТОвців: хто вже отримав свої законні сотки?

Після дискусій і обговорень члени коордради вирішили погодити надання землі лише двом претендентам – сім’ям В’ячеслава Галви та Юрія Коваля. Щодо решти – вирішити в майбутньому, вивчивши біографії та всі обставини.

Скільки коштів виділили на потреби АТОвців

Окрім земельного питання, під час засідання коордрада заслухала представників відділів і управлінь міста щодо витрачених у цьому році коштів на потреби бійців.

Коордрада АТОЗаступниця директора з економічних питань Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Тетяна Щербак зазначила, що на лікування в стаціонарі медзаклад витратив 450 тис. грн. На протезування – 56 тис. грн.

Окрім того, на залишок коштів у розмірі понад 76 тис. грн уже закупили медикаменти на перші три місяці 2020 року – щоби було чим лікувати, допоки не проведуть новий тендер.

Читайте також: Безкоштовні ліки, МРТ і пам’ятник бійцям, або За що сварилися на коордраді з питань АТО

Провізорка від первинної медицини Броварів Олена Мельниченко розповіла, що в 2019 році загалом на потреби АТОвців, їхніх дітей і родин витрачено понад 501 тис. грн. Окрім фінансового звіту, представниця відомства закликала бійців зареєструватися і укласти декларації, щоби в майбутньому мати можливість отримувати компенсацію.

Тетяна Щербак, Коордрада АТО

Олена Мельниченко

Представниця служби в справах дітей зазначила, що за рік оздоровили 76 дітей бійців. На 2020 рік на такі потреби передбачено 2,5 млн грн, тож у відомстві закликали не втрачати нагоду і реєструватися в службі, що розміщена на 3-му поверсі адмінбудівлі на вул. Гагаріна, 18.

Заступниця начальниці управління соціального захисту населення Лариса Карасьова зазначила, що протягом року на матеріальну допомогу відповідним категоріям витратили більш як 270 тис. грн.

Читайте також: Розподіл квартир і створення пам’ятника бійцям затягуються – коордрада з питань АТО

Тим часом у відділі сім’ї та молоді розповіли про видачу 378 вітальних подарунків для дітей АТОвців чи загиблих на війні або під час Революції Гідності. Також представниця відомства анонсувала 8-тижневий курс для татусів про батьківство, який розпочнуть 18 січня і проводитимуть по суботах.

Проблеми

Звітування роботи чиновників час від часу «розбавляли» присутні на засіданні АТОвці. Зокрема, вказували, що навіть їхні родини не отримували тих чи інших подарунків. Решта казали про відсутність можливості лікувати зуби за ті цільові кошти, про які доповіли можновладці, або про проблеми з отриманням безкоштовних ліків.

Коордрада АТООчільник коордради Віталій Корнет зазначив, що в таких випадках необхідно повідомляти про перешкоди, щоби їх можна було усунути. Окрім іншого, голова комісії запевнив, що в наступному році послуги МРТ в Броварах АТОвцям надаватимуть безкоштовно.

Після обговорення вказаних тем декілька членів коордради покинули засідання, через що зник кворум, тож вирішити всі питання порядку денного не вдалося. Очільник коордради та інші присутні закликали провести позачергове засідання, на якому виключити зі складу «прогульників».

Фото – Дмитро Карпій, © «Трибуна-Бровари»

Читайте також:

Статус бійця-добровольця АТО мають надати ще 13 броварцям
Земля від «зe» до «я» або «підЗЕмелля» українського мораторію
Земля для АТОвців: хто має право та хто ним користується

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари