Земля для АТОвців: хто має право та хто ним користується

image
14 Лютого 2019, 20:34
Поділитися:

Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них. Зокрема, це стосується і надання земельних ділянок. Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,  учасникам бойових дій надаються, серед інших,  такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

До числа осіб, на яких розповсюджуються норми  Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  належать не лише учасники АТО/ООС, а також добровольці, які увійшли до лав ЗСУ; волонтери та добровольці, які загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснення волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах та у період її проведення, під час забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (у тому числі, здійснення волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, сім’ї загиблих під час Другої світової війни осіб із числа особового складу груп самозахисту об’єктових та аварійних команд місцевої протиповітряної оборони, а також сім’ї загиблих внаслідок бойових дій працівників госпіталів, лікарень та інших медичних закладів, учасники бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва та інші.

За даними управління соціального захисту населення, на кінець року у м. Бровари обліковувалось 1275 учасників бойових дій та збройних конфліктів. З них: 890 осіб – учасники АТО/ООС, 2 особи – інваліди І групи з числа військовослужбовців АТО/ООС, 56 осіб – інваліди ІІ групи з числа військовослужбовців АТО/ООС, 302 особи – учасники збройного конфлікту в Афганістані.

Надання у власність земельних ділянок здійснюється у порядку, визначеному Земельним кодексом України, за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав відповідний документ, що посвідчує його участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).
Згідно ч.1 ст. 121 ЗКУ, всі громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;
для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;
для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;
для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;
для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм провадиться один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 ЗКУ). Це означає, що ви маєте право отримати у приватну власність 6 земельних ділянок різного цільового призначення (згідно з переліком ст. 121 ЗКУ).

Раніше «Трибуна-Броварів» інформувала читачів стосовно того, скільки землі було роздано у Броварах під будівництво житлових будинків учасникам АТО та особам, прирівняним до них. Наразі загальна площа землі під індивідуальні будинки для захисників України складає близько 2,5 га, та більшість із цих ділянок уже відчужена іншим особам. Докладніше читайте ТУТ.

Втім є й такі, хто спробував скористатись правом та отримати  земельні наділи у Броварському районі. Журналісти «Трибуни» звернулись із запитами до сільських та селищних рад пристоличного району з питанням, хто з числа мешканців Броварів – учасників АТО та їхніх рідних, членів родин загиблих та волонтерів отримав землю чи дозвіл на розробку проекта землеустрою у межах сільрад.
Зазначимо, що кілька сільських рад Броварського району на запити видання не відреагували ( листи відправлені до сільських рад поштою 12 січня 2019 року ред.). А голова Великодимерської селищної ради Анатолій Бочкарьов узагалі відмовив журналістам у наданні інформації, пославшись на те, що вона містить особисті дані громадян. Тому про результати подальшого листування з цими сільськими радами ми повідомимо згодом.

Наразі, за офіційною інформацією, найбільшу кількість земельних ділянок броварці отримали на території Рожівської сільської ради. Більшість земельних наділів призначена для житлового будівництва:

Островерхов Віталій Михайлович 0,1107га;

Дем’янчук Вадим Володимирович 0,1122га;

Рудницький Володимир Петрович 0,1000га;

Бабій Олег Григорович 0,1114га;

Розумій Володимир Вадимович 0,1113га;

Рудь Євген Віталійович 0,1122га;

Гулий Олександр Васильович 0,1000га;

Міняйло Євген Володимирович 0,1034га;

Єгоров Віталій Миколайович 0,1000га;

Кирилюк Костянтин Віталійович 0,1000га;

Резніченко Дмитро Васильович 0,1105га;

Ткаченко Руслан Миколайович 0,1131га;

Олейніков Роман Вікторович 0,1500га;

Баклан Олександр Миколайович 0,1000га;

Шерстньов Ігор Геннадійович 0,1000га;

Коваленко Володимир Васильович 0,1000га;

Щукін Сергій Юрійович 0,1500га;

Ткаченко Іван Іванович 0,1200га.

Серед  учасників АТО земельні ділянки на території с. Рожівка  отримали двоє з відомих нам броварських волонтерів. Ігор Шматок отримав 0,1742 га для житлового будівництва. Його колега по волонтерській діяльності – Віталій Корнет, який зараз є начальником відділу державного архітектурно-будівельного контролю управління інспекції та контролю БМР, отримав 0,1500га для ведення особистого селянського господарства.

У другому ряду крайній ліворуч – Віталій Корнет, крайній праворуч – Ігор Шматок

«Пристрасть» чиновника до сільського господарства цілком логічна, адже за  даними е-декларації, з об’єктів нерухомості на правах власності з липня 2015 року Віталію Корнету належить земельна ділянка площею 1500 кв. метрів у тому ж селі Рожівка. Ще одна земельна ділянка (916 кв. м) і житловий будинок, у тому ж населеному пункті, належить його дружині Олесі Петрівні. Попри те, що вся нерухомість родини сконцентрована в одному населеному пункті (с.Рожівка – ред.), зареєстрований чиновник у м. Бровари.
Крім того, обом волонтерам першим дозвільним рішення надано дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок  у власність під гаражі за Княжицьким переїздом у м. Бровари.
За наявною інформацією, протягом 2014-2018 років земельні ділянки не надавались Світильнянською, Плосківською, Калинівською, Княжицькою, Русанівською, Мокрецькою, Семиполківською (з 2016-2018 роки), Заворицькою, Красилівською сільськими (селищними) радами.
Про те, хто з броварських учасників АТО отримав землю в інших населених пунктах Броварського району – читайте в наступних матеріалах.

Джерело: Трибуна Бровари