Земельні ділянки для АТОвців у Требухові та Княжичах: питання залишається відкритим?

image
7 Лютого 2023, 08:02
Поділитися:

На електронну адресу «Трибуни–Броварів» надійшло повідомлення з проханням з‘ясувати, на якому етапі наразі перебуває питання виділення земельних ділянок для АТОвців у селах Требухів і Княжичі. З’ясували – повідомляємо.

Тема виділення земельних ділянок АТОвцям у селах Требухів і Княжичі набула особливої гостроти після того, як 21 вересня 2021 року на засідання сесії прийшли невдоволені АТОвці з села Требухів, які мають першочергове право на отримання земельних ділянок.  Їх цікавив проєкт рішення, згідно з яким 19-ом немісцевим особам – переважно мешканцям Броварського району, мали надати дозвіл на розроблення проєктів землеустрою в селі Требухів. При цьому у владі заявляли місцевим атовцям, що вільної землі нема. Згодом був проведений аудит, після якого земля, як виявилося з проєкту рішення, раптово з’явилася. Але отримують її немісцеві. 

Тоді депутати все ж надали дозвіл на розроблення проєктів землеустрою. Проте після засідання в коридорі міськради сталася штовханина: атовці, депутати і чиновники зустрілися навпроти кабінету міського голови. Розмова тривала на підвищених тонах. Бійці висловлювали невіру в благі наміри влади, що і для них знайдеться земля.

Пізніше, під час засідання координаційної ради з питань АТО, щодо виділення земельних ділянок у Требухові та Княжичах доповіла начальниця управління земельних ресурсів Леся Гудименко. Чиновниця повідомила, що в Княжичах підшукали дві земельні площі – 10 і 8 гектарів, які планують розпаювати та виділити землю АТОвцям.

Однак масив розміром 10 га виявився непридатним, позаяк заболочений чи навіть із озерами, тож залишилася ділянка 8 га. Водночас у Требухові староста підібрав території загальною площею близько 11 га.

Проте в Требухові виникла проблема – відсутність необхідної містобудівної документації, яку не передала «в спадок» колишня сільська рада. Відтак змінити цільове призначення ділянок в Требухові можна після розроблення детального плану території, що зазвичай триває 5 – 6 місяців.

Всього земельні масиви планували розбити на 153 ділянки: у Княжичах – 67 ділянок, у Требухові – 86.

На якому етапі перебуває питання виділення земельних ділянок для АТОвців у селах Требухів і Княжичі?

Як повідомила журналістам «Трибуни-Броварів» начальниця управління містобудування та архітектури Світлана Батинчук, детальний план території в межах вулиць Матросова, Космонавтів та провулку Городнього в селі Требухів затвердили 17 листопада 2022 року.

Якщо надходитимуть від громадян запити, в управлінні надаватимуть витяги з містобудівної документації.

Староста Требухова Андрій Цахло повідомив, що земельні ділянки до війни  АТОвцям не передали. Наразі розробляється проєкт зміни цільового призначення цих ділянок на індивідуальне житлове будівництво.

Зазначимо, що раніше АТОвцям у Требухові виділили понад 60 земельних ділянок. Однак залишилися і ті воїни, які ділянки недоотримали. Вони і розраховували на цю землю.

Проте 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну і питання  153 земельних ділянок залишилося відкритим, позаяк 7 квітня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану».

Відповідно до Закону, під час воєнного стану заборонено безплатно передавати громадянам України землі державної та комунальної власності. Відтак поки що АТОвці свої ділянки отримати не зможуть.

Читайте також:

1.Земля для АТОвців: затверджено перелік документів до заяви і черговість розподілу ділянок у Броварській громаді

2.Черговість надання землі АТОвцям Броварської громади визначатимуть за таблицею – підсумки коордради

3.Як ділитимуть землю ветеранам АТО в Княжичах і Требухові – підсумки коордради

4.Земля для АТОвців: хто має право та хто ним користується

Читати далі: Земельні ділянки для АТОвців у Требухові та Княжичах: питання залишається відкритим? , автор Радчук Наталія

Джерело: Трибуна – Бровари