Земельна комісія: коли добудують стадіон у парку та зливову каналізацію на Грушевського         

image
16 Лютого 2019, 00:11
Поділитися:

Коли нарешті добудують стадіон у парку, куди відведуть дощову воду з вул. Грушевського, які мікрорайони міста отримають детальні плани території – читайте у підсумках земельної комісії.

15 лютого 2019 р. депутатська комісія із земельних питань провела чергове засідання.

Першим питанням депутати розглянули внесення змін у міську Програму контролю стану атмосферного повітря на 2017-2019 роки.  Саму  Програму затверждено рішенням  міської ради від 28.09.2017 р. із метою покращення  екологічного стану в місті. Але до цього часу вона фактично не виконувалась через відсутність фінансування. Зміст Програми складають заходи щодо вимірювання та фіксації за допомогою технічних засобів  рівня забруднення повітря. Зі слів начальника управління інспекції та контролю, в цьому році вони планують  розпочати  виконання  самої  Програми, на що просять 2 млн грн для встановлення перших трьох стаціонарних постів для моніторингу стану повітря.  Із змістом заходів Програми можна ознайомитися ТУТ.

Присутні члени комісії висловлювали побажання щодо доступності результатів моніторингу для громадськості, а не лише для службового користування.

На розгляд депутатів також  було винесено нове Положення про порядок залучення коштів замовників будівництва на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктур міста Бровари (зі змінами). Це Положення затверджено зовсім нещодавно – 10.05.2018р. –  і формальним приводом для внесення змін у положення є зміна назви структурних підрозділів виконкому в 2018 році. Тобто, суто технічне питання. Але проект  рішення відкликав сам ініціатор подання – управління містобудування та архітектури. Ймовірно, таке термінове відкликання пов’язано з небажанням  ще раз привертати увагу до нещодавніх  скандалів щодо порушення норм цього Положення. А саме: коли Інвестиційна рада своїм рішенням змінювала  ставки пайової участі для окремих підприємств (що протирічить як Положенню, так і Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»), це  викликало бурхливу реакцію містян.

Наступним питанням було внесення змін до Детального плану території  житлового кварталу в районі радіостанції по вул. Олега Оникієнка. Як зазначено в пояснювальній записці до проекта рішення, «у структурному відношенні зазначена територія представляє собою квартал садибної забудови з територіями, вільними від забудови на розрахунковий строк».  Тобто, в цьому кварталі переважно садибної забудови є вільні території, функціональне призначення яких наразі не визначено. Серед учасників земельної комісії звучали запитання: чи будуть в цьому районі міста заклади освіти та соціально-культурного  призначення? Заступниця головного архітектора міста Лілія Рибакова повідомила, що пропозиції мають надходити від розробника Генплану міста – інституту «Діпромісто», а міська рада буде розглядати ці пропозиції та приймати їх або відхиляти.

У складі проекта «Про внесення змін до містобудівної документації» передбачено обов’язкове розроблення розділу «Охорона навколишнього природного середовища», який є звітом про стратегічну екологічну оцінку в зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Наступне питання було аналогічним: «Про внесення змін до Детального плану території VI  житлового району». Цей район проходить умовно від Княжицького переїзду (вул. Перонна) до Об’їзної дороги обабіч вул. Переяславський шлях. Враховуючи масштаб та значущість питання, члени земельної комісії вирішили винести його розгляд на окреме засідання комісії, яке відбудеться 26.02.2019 р. о 13-00. Якщо мешканців міста зацікавить детальний план саме цієї території – є шанс долучитися до засідання комісії.

Далі під час засідання  розглядалися звичні земельні питання, які значною частиною традиційно пов’язані з продовженням/відмовою у наданні оренди власникам МАФів. Це «одвічне питання» полягає в тому, що в місті немає та найближчим часом не буде єдиної стратегії розташування МАФів (що, почасти, є наслідком прогалин у чинному законодавстві), тому ця процедура продовження термінів оренди стала «головним болем» як для депутатів та чиновників, так і для самих підприємців. Поки що відома «тимчасова логіка» ухвалення рішень відносно МАФів:

Усі МАФи, які розташовані в павільйонах очікування (зупинках громадського транспорту), відповідно до чинного законодавства, мають припинити свою роботу саме в автопавільйонах, тому строк оренди їм погоджують лише до 24.07.2019 р.
Усім іншим МАФам строк оренди продовжують лише до 20.12.2019 р. (відповідно до пропозиції міського голови на останній сесії міської ради). Чому саме до цієї дати і що буде після – не зрозуміло.

Ясно одне: більшість депутатів цієї каденції не вважають прийнятним наявність такої кількості МАФів у місті. Також більшість депутатів проти продажу підакцизної групи товарів (алкоголь і тютюн) у МАФах. Підприємці з цих питань мають протилежну думку. Прийти до спільного знаменника  не вдається, а прийняти вольове рішення заважає відсутність політичної волі. У відсутності політичної волі міський голова звинувачує депутатський корпус, а депутатський корпус – чиновників, які так і не спромоглися підготувати та винести на розгляд міської ради комплексний документ.  Тому, швидше за все, вирішення проблеми дістанеться у спадок  наступній каденції БМР, а поки що кожну сесію буде тривати «ампутація хвоста по частинах».

Також під час засідання комісія відмовила ТОВ «Весняна вежа» у  зміні цільового призначення двох земельних ділянок площею 0,1983 га і 0,20 га з цільовими призначеннями для ведення особистого селянського господарства, будівництва та обслуговування житлового будинку на «будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку» по вул. Голуба Аркадія, 4-Б. Причина відмови – у зв’язку з відсутністю плану зонування території  м. Бровари та детального плану території. Тобто, в Броварах може з’явитися ще один таунхаус за цією адресою, але вже після проходження процедури затвердження детального плану території.

Останніми питаннями земельної комісії була доповідь заступниці начальника відділу капітального будівництва Оксани Гудзь про фінансування добудови вже легендарних  об’єктів відділу капітального будівництва: стадіону в парку «Перемога» та  зливової каналізації із  відведення   дощових вод із вул. Грушевського до вул. Переяславський шлях.

Щодо стадіону, то чиновниця запевнила присутніх, що повне закінчення будівельних робіт відбудеться не пізніше червня цього року.  Саме для цього на найближчу  сесію просять дофінансувати будівництво на 2 млн грн. Враховуючи  загальний кошторис будівництва в 19 млн грн і те, що об’єкт уже профінансовано на 9 млн грн, додаткове фінансування складатиме ще 8 млн грн, що є чималою сумою для бюджету міста.

Станом на серпень 2018 р.

Станом на лютий 2019 р.

Але об’єкт має велике значення для спортивної інфраструктури міста як єдиний стадіон, побудований зі стандартними розмірами поля, що дозолить проводити футбольні турніри будь-якого рівня, крім міжнародного. Тому введення в експлуатацію стадіону  чекають футболісти різного віку та клубної належності.

Система відводу дощових та талих вод із вул. Грушевського у бік вул. Переяславський шлях майже готова: залишилось прокласти кілька лотків уздовж залізничної колії та запустити насоси, які відкачують воду на станції, облаштованій в парку.  Тож  вхід у парк «Перемога»  з боку вул. Я. Мудрого вже не буде настільки проблемним.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари