Зеленський позбавив громадянства Медведчука, Козака, Кузьміна та Деркача

image
11 Січня 2023, 10:55
Поділитися:

11 січня 2023 г. 10:46

Президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства народних депутатів від забороненої проросійської парті “Опозиційна платформа – За життя” (“ОПЗЖ”) – Віктора Медведчука, Тараса Козака і Рената Кузьміна, а також екснардепа Андрія Деркача.

Про це KВстало відомо з повідомлення на Офіційному інтернет-представництві президента Володимира Зеленського.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“На підставі матеріалів, які були підготовлені Службою безпеки України та Державною міграційною службою України, та відповідно до Конституції нашої держави я ухвалив рішення про припинення громадянства чотирьох осіб: Деркача Андрія Леонідовича, Козака Тараса Романовича, Кузьміна Рената Равелійовича і Медведчука Віктора Володимировича”, – повідомив Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зеленський зазначив, що якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й наші дії будуть відповідними. За його словами це не останні такі рішення.

Як повідомив голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, на найближчому засіданні Верховна Рада позбавить мандатів ще 4 депутатів від заборонених партій. Ймовірно, мова йде про вже згаданих вище осіб.

“Це відбудеться у конституційний спосіб. Тобто, без шансів на оскарження в судах. Бо це і є правильний шлях очищення парламенту, а не ті провокації, які грають на руку колаборантам незалежно від назви партії. Ми всіх пам‘ятаємо і нікому нічого не пробачимо. Ця історія обов‘язково матиме продовження. Але все буде згідно закону і Конституції України”, – повідомив Арахамія.

Варто зазначити, що в той же час, майже 70 нардепів відмовились ставити свої підписи під зверненням до спікера Верховної Ради (ВР) Руслана Стефанчука про позбавлення повноважень депутатів, які були обрані від заборонених проросійських партій. Серед них: голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія та його заступники, заступник спікера парламенту Олександр Корнієнко, авторка скандального містогвалтівного законопроекту Олена Шуляк та інші.

Читайте: Керівництво “Слуги народу” продовжує рятувати нардепів від “ОПЗЖ”

Нагадаємо, мова йде про прийняття ВР:

проекту постанови ВР №7694 про позбавлення мандатів 42 нардепів, обраних від “ОПЗЖ”. Ще навесні всі вони вийшли з фракції “ОПЗЖ”, яка припинила своє існування, та створили дві депутатські групи – “Платформа за життя та мир” і “Відновлення України”;

урядовий законопроєкт №7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій, отримано парламентом ще 20 червня. Тільки 16 листопада, після п’яти місяців саботажу, комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування прийняття за основу №7476.

Урядовий законопроект передбачає:

однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вважати набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації такої політичної партії (у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним);

достроково припиняти повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії (у таких випадках парламент призначає позачергові вибори ради);

у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворювати військові або військово-цивільні адміністрації.

Читайте: Спікер Ради Стефанчук не хоче позбавляти мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”

Фото: Офіційне інтернет-представництво президента

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона