Зелені насадження міста і далі оздоровлюватимуться

image
19 Березня 2019, 15:36
Поділитися:

Каштани завжди були окрасою і символом не лише столиці, а й нашого рідного міста Фастова. Та нажаль, останні роки фастівчани і гості нашого міста спостерігають не дуже приємну, і навіть вражаючу картину: з середини літа всі дерева каштанів в центральній частині міста жовкнуть і втрачають листя, а на початку осені вже знаходяться в безлистому стані.

 

Проблема з каштанами є не лише в нашому місті, а й в інших містах України і Європи, і має назву «каштанова міль» – шкідник, який за один вегетаційний сезон має чотири періоди розмноження, масово знищує листя, таким чином виснажуючи дерева, скорочуючи їх не дуже довгий в міських умовах вік. Внаслідок чого ослаблені дерева вражаються грибковими та іншими захворюваннями, які знищують їх зсередини. Результати їх нищівної дії можна побачити, якщо придивитись до дерев уважніше – це всихаючі гілки, які мають небезпечну тенденцію ламатись і падати, пусті дупла, що свідчать про те, що в деревині стовбура вже пройшли гнилисні процеси і вона трухлява, та кора, що розтріскується і відшаровується. Нажаль, всі ці симптоми говорять про всихання дерев – початок їхньої повної загибелі.

 

Вразливість каштанів до шкідників та хвороб є результатом вже «поважного» віку міських дерев, які масово висаджувалися в 60-х роках минулого століття. А скорочення віку дерев в міських умовах пов’язане з екологічними та кліматичними факторами, які останніми роками дуже швидко прогресують у бік погіршення.

 

Всі ці фактори знижують ефективність можливих існуючих лікувально-профілактичних засобів для дерев, які в свою чергу є доволі вартісними та не дуже безпечними для мешканців міста. До того ж не вирішується питання тривалості життя каштанів в міських умовах. Тому питання всихання дерев в центральній частині міста є болючим питанням найближчих років.

 

Враховуючи існуючий стан багаторічних зелених насаджень, можна констатувати і той факт, що вони не виконують в повному обсязі ні своїх декоративних функцій – пожухле обпале листя влітку викликає лише занепокоєння, ні екологічних – з шкільних років ми знаємо, що процеси фотосинтезу відбуваються лише в зеленому листі, ні захисних – оскільки в спекотні дні не захищають в повному обсязі від ультрафіолетового випромінювання, в вітряні – від поривів вітру, і навіть поглинання шуму вже вимірюється іншими показниками.

 

Нам, нащадкам жителів міста, які висаджували ці дерева для нас, необхідно вже зараз потурбуватись про те, щоб наші діти, онуки і правнуки також народжувались і росли під пологом зелених велетнів. Роботи ці вимагають значних матеріальних і фізичних затрат, відповідно не можуть бути виконані одночасно, тому проекти по заміні зелених насаджень мають реалізовуватись поетапно, в межах окремих зелених зон центральної частини міста.

Гарним прикладом цього є вже реконструйована зелена зона, що розташована в межах пішохідної частини П’ятачка демократії, який став справжньою окрасою центральної частини міста та улюбленим місцем для зустрічей мешканців міста, насамперед молоді і людей поважного віку.

 

В найближчій перспективі, в планах розвитку міста на 2019 рік, планується проведення реконструкції двох зелених зон, що розташовані на вулиці Соборній – на території від площі Перемоги до П’ятачка демократії. Такий вибір є не випадковим, оскільки третина дерев на даній території вже відсутня, а висадження молодих дерев під пологом старих, до того ж хворих, згідно містобудівних норм, є не прийнятною, – стандарти вимог до віку і розміру насаджень в межах певної частини вулиці чи вулиці вцілому мають бути однаковими. Тротуар цієї частини вулиці було реконструйовано в минулому році, тому реконструкція зелених зон вже «напрошується» до виконання.

 

Для проведення таких робіт необхідним є знесення 16 аварійних дерев, з наступною висадкою молодих дерев клену червоного в кількості порядка 30-ти саджанців. Як приклад, алейна посадка, проведена в 2018 році на території зеленої зони П’ятачку демократії. Цей вид дерев є більш стійким до екологічних умов існування в міському середовищі, ніж каштани, а дана форма є високо декоративною протягом всього року, завдяки світлому кольору кори і молодих гілок взимку, червоному кольору бруньок і квітів навесні, ажурній зеленій кроні влітку та помаранчево-червоному кольору листя восени.

 

Постійне і систематичне проведення робіт з реконструкції зелених зон центральної частини міста Фастова в найближче десятиліття вирішить питання безпеки для руху пішоходів та автотранспорту центральною частиною міста, а також виконання молодими насадженнями екологічної функції в повному обсязі. 

За інформацією відділу

з питань енергозбереження, 

енергоефективності та екології

Джерело: fastiv-rada.gov.ua