«Зелена картка» на авто: як працює поліс та скільки коштує

image
26 Липня 2019, 11:31
Поділитися:

Якщо ви зібралися в поїздку за кордон на автомобілі, то, напевно, вам знайоме словосполучення «зелена картка» – це поліс страхування автоцивільної відповідальності, що діє за межами України. Його наявність обов’язкова при перетині кордону, і він стане в нагоді, якщо ви стали винуватцем ДТП на території іноземної держави – збиток потерпілим виплатить страхова компанія. Як працює цей поліс, скільки він коштує та де його можна придбати, розповідає «Сьогодні».

Якщо ви плануєте поїздку в одну з 48 країн системи «Зелена картка», нехай навіть транзитом, ви повинні мати однойменний страховий поліс. Це аналог нашого ОСЦПВ, тільки діє цей поліс під час поїздок за кордоном. З початку 2019 року цей поліс перевіряють на кордоні України. І, на жаль, трапляються випадки, коли прикордонники виявляють підроблені поліси. Це буває тоді, коли водій похапцем придбав страховку у підозрілих осіб прямо на кордоні. Тому варто купувати поліс не з рук і не в останній момент, а подбати про нього заздалегідь, наприклад, купити онлайн. Також, щоб переконатися у валідності поліса, на нових бланках у лівому нижньому куті зеленого бланка з’явився QR-код, за яким можна його перевірити.

В Україні укладати договори міжнародного страхування «Зелена картка» мають право 9 страхових компаній, які є повними членами МТСБУ. Придбати поліс можна в офісі страхової компанії, але онлайн-покупка, коли клієнт самостійно розраховує тариф та вносить відомості про авто та термін перебування закордоном, у багатьох випадках більш зручна. До речі, оплачений поліс відразу потрапляє в базу МТСБУ (орган, який контролює цей вид страхування) і ви можете спокійно перетинати кордон. Ще важливо пам’ятати, що термін дії полісу не може бути менше, ніж період перебування водія за кордоном.

Дії страхувальника при настанні ДТП за кордоном описані на другому аркуші страхового поліса.

З важливих моментів слід відзначити, що водій має надати іншим учасникам ДТП копію свого страхового сертифіката «Зелена картка» або дати його сфотографувати. Оригінал «Зеленої картки» завжди повинен залишатися у водія. Якщо обидва учасники ДТП є громадянами України, відшкодування буде виплачуватися за українським законом про ОСЦПВ вже після прибуття в нашу країну.

Ціни на поліс «Зелена картка» встановлює МТСБУ, і вони є єдиними для всіх 9-ти страхових компаній. Вартість поліса залежить від терміну перебування за кордоном (від 15 днів до 1 року), категорії транспортного засобу (легковий автомобіль, причіп, автобус, вантажний автомобіль, мотоцикл) і території дії поліса (Європа або країни ближнього зарубіжжя). Наприклад, на сьогодні (26.07.2019), вартість поліса для легкового автомобіля на 15 днів для поїздок по Європі становить 719 грн.

Джерело: Трибуна Бровари