Зе-депутат Ольга Василевська-Смаглюк під час публічного прийому громадян незаконно заборонила відеофіксацію (ВІДЕО)

image
25 Вересня 2019, 12:17
Поділитися:

Дата публикации: 25 сентября 2019.

Подія сталася у місті Буча Київської області, депутат від партії “Слуга народу” прямо заборонолила знімати себе на відео та вимагала попереднього погодження відеофіксації, такі вимоги є незаконними.

24 вересня 2019 року у місті Буча Київської області депутат від політичної партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк проводила прийом громадян у приміщенні Бучанської міської ради. Відвідувачі звертались із різними проблемами – неможливість отримати земельні ділянки, вирубка лісу під забудову у Лісовій Бучі, недостатня кількість державних дитячих садків та шкіл, проблемне будівництво житлового комплексу “Forest Land” тощо.

Публічну частину прийому громадян, де розглядались загальні питання, фіксувала на відеокамеру одна із відвідувачок, але в якийсь момент Народний депутат політичної партії “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк запитала чи саме її фіксують на камеру, після чого прямо заборонила зйомку.

Така вимога зі сторони народного обранця є не тільки неприпустимою у контексті декларування прозорості відносин між владою і громадянами, а й відверто незаконною.

Питання про заборону відеофіксаціїї посадових осіб поставали вже неодноразово. Часто, намагаючись захистити свої конституційні права, люди використовують в якості інструмента саме цей механізм, який звісно є неприйнятним для посадових осіб поліції, прокуратури та інших державнх органів.

Питання про відеозйомку депутатів останній раз гучно пролунало у 2018 році, коли Регламентний комітет Верховної Ради пропонував вилучати у журналістів відео з депутатами, зняте в Верховній Раді, якщо депутат особисто не дав дозволу на таку зйомку або заперечив проти неї. Комітет посилався на статтю 307 Цивільного Кодексу України, якою передбачено, що фізична особа може бути знята на фото- , кіно – , теле – чи відеоплівку лише за її згодою.

Приватний простір депутата не може бути тотожнім приватному простору пересічного громадянина. Депутат – це публічна особа, а відтак – застосовувати до нього норми про захист фізичних осіб є невіглаством. Про це говорить буква закону та ратифіковані Україною міжнародні документи.”, – стверджувала Ольга Червакова, яка була і журналістом, і депутатом.

Перед тим як забороняти зйомку, депутатам варто звернути увагу на законодавство і міжнародні документи:

У Резолюції ПАРЄ N1165 (1998) про право на недоторканість приватного життя зазначається, що публічними фігурами є особи, які обіймають
державні посади і (або) користуються державними ресурсами, а також усі ті, хто відіграє певну роль у суспільному житті (у галузі
політики, економіки, мистецтва, соціальній сфері, спорті чи в будь-якій іншій галузі); У ст.3,4,6 Декларації про свободу політичних дебатів у засобах масової інформації (схвалена 12.02.2004р. Комітетом Міністрів Ради
Європи) вказується, що оскільки політичні діячі та посадові особи, які обіймають публічні посади або здійснюють публічну владу на
місцевому, регіональному, національному чи міжнародному рівнях, вирішили апелювати до довіри громадськості та погодилися “виставити” себе
на публічне політичне обговорювання, то вони підлягають ретельному громадському контролю і потенційно можуть зазнати гострої та сильної
громадської критики у засобах масової інформації з приводу того, як вони виконували або виконують свої функції; У п.2 ст. 21 Закону України «Про інформацію» «конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої
обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб’єктів владних повноважень». Крім суб’єкта, яким є нардеп.

Отже, межа відкритості політичного діяча чи іншої публічної особи є значно ширшою, ніж окремої пересічної особи, а вимоги депутата від політичної партії “Слуга народу” Ольги Василевської-Смаглюк є незаконними по відношенню до людини, яка здійснювала відеофіксацію зустрічі із представником влади.

Після того, як політична сила “Слуга народу” отримала всю повноту владу в країні, вона вже зробила крок у бік від відкритого спілкування із суспільстом. Так, на початку вересня жваво обговорювали рішення Кабінету Міністрів про обмеження доступу журналістів до урядових засідань.

Наразі, заборона відофіксації публічного прийому громадян депутатом “Слуги народу” Ольги Василевської-Смаглюк є ще одним тривожним дзвінком і початком демонтажу ініціатив, на яких власне і будувалися передвиборчі обіцянки “Слуги народу”.

Раніше Містоінформ писав, що депутат “Слуги народу” Ольга Василевська-Смаглюк відмовилась голосувати за зняття депутатської недоторканості всупереч своїм передвиборчим обіцянкам.

Джерело: МИСТОИНФОРМ