Здавати кров корисно: Супрун запустила флешмоб до Всесвітнього дня донора

image
12 Червня 2019, 12:41
Поділитися:

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун закликала українців долучитися до порятунку життів, ставши донорами крові.

– Якщо ж ви постійно плануєте здати кров, але поки що не наважилися це зробити – є хороша нагода здати кров вже цього тижня, написала вона на свої сторінці у Facebook.

Уляна Супрун нагадала, що в Україні триває тиждень благодійної здачі крові, приурочений до Всесвітнього дня донора, який відзначають 14 червня.

При цьому голова Мінохорони здоров’я розповіла, що в нашій країні близько 70% донорів здають кров лише один раз. Цього недостатньо, щоби забезпечити потребу та допомогти всім, кому потрібна кров. Кожна здача крові дуже важлива, а будь-яка група крові потрібна щодня.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, кількість донацій донорської крові на рік має бути не менше 1,3 мільйона. В Україні ми відстаємо у 2,5 раза – за 2017 рік в нас відбулася лише 571 тисяча донацій. Але ми можемо це змінити, наголосила Уляна Супрун.

Вона закликала українців прийняти участь у флешмобі до Всесвітнього дня донора.  

Сьогодні кожен охочий може допомогти популяризувати культуру донорства і долучитися до порятунку життів. Здавайте кров та впродовж тижня публікуйте в соцмережах свої фотографії з хештегом #яДонор або #яДонорка. Навіть якщо ви здавали кров лише раз у житті чи робите це регулярно – важливо ділитися будь-яким досвідом з іншими, щоби більше людей долучалися до культури донорства та розуміли, що це дуже важливо, зазначила Уляна Супрун.

Вона також додала, що на профільному фото у Facebook можна встановити тематичну рамку від Мінохорони здоров’я.

Бути донором не лише круто та важливо, але й корисно для здоров’я. Це хороша нагода рятувати життя, оздоровлюватися та втілювати зміни разом!, резюмувала Уляна Супрун.

Як діяти, якщо ви хочете здати кров:

1. Прочитати про абсолютні та тимчасові протипоказання щодо здачі крові та її компонентів.

2. Ознайомитись із пам’яткою для майбутніх донорів.

3. Прийти здати кров до відповідного пункту.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ