Зазимська та Калинівська ОТГ: ухвалено остаточні рішення про їх утворення 

image
3 Травня 2019, 17:28
Поділитися:

На Броварщині, окрім Калитянської та  Великодимерської об’єднаних територіальних громад (ОТГ), цього року відбудуться  ще дві – Зазимська сільська та Калитянська селищна. Про це вже можна говорити остаточно.

Позитивний  висновок про відповідність утворення громади та її економічну спроможність від голови Київської обласної держадміністрації Олександра Терещука Калинівська ОТГ отримала 7 лютого 2019 року.

Після цього, згідно із законодавчо встановленою процедурою, усі сільські та селищні ради, які йдуть на об’єднання в громади, мали ще раз провести сесії. На них депутати вже остаточно мали ухвалити позитивні рішення щодо входження до громади.

Це було зроблено у квітні. 11 квітня пройшла  доленосна сесія селищної ради Калинівки, 19 квітня – питання розглядали Рожівська та Красилівська сільські ради. Всі рішення були практично одноголосними та позитивними на користь об’єднання у Калинівську селищну ОТГ із центром у Калинівці.

Позитивний висновок щодо утворення Зазимської ОТГ у складі Зазим’я та Погребів очільник КОДА Олександр Терещук підписав 17 квітня. Уже наступного дня відбулася сесія Зазимської сільської ради. «За» утворення громади з центром у Зазим’ї віддали свої голоси  всі присутні депутати.

Таким же одностайним  було рішення і в Погребах, де питання утворення Зазимської ОТГ розглядалося 23 квітня.

Взагалі під час проведення останніх сесій п’яти рад, лише один депутат із усіх присутніх вирішив утриматися з цього питання. Це сталося у Красилівці. Усі інші голосували лише «за».

24 квітня рішення рад  щодо об’єдання у Калинівську  селищну та Зазимську  сільську ОТГ надіслали до Київської облдержадміністрації. Наступним процедурним кроком вже буде звернення КОДА до Центральної виборчої комісії щодо призначення дати виборів депутатів та голів у цих громадах.

Є два можливі варіанти, які нині перебувають у стадії обговорення: вибори  до цих ОТГ пройдуть у день голосування за новий склад парламенту, тобто 27 жовтня, або ж їх призначать пізніше – на грудень або листопад 2019-го.

Як відомо, ЦВК 20 квітня цього року ухвалила  постанову щодо проведення перших виборів у 66-ти новоутворених громадах України 30 червня 2019 року. У Київській області у список 66-ти потрапили 5 громад: Богуславська міська, Ташанська та Циблівська (Переяслав-Хмельницький район), Глеваська (Києво-Святошинський)  та Томашівська (Фастівський) сільські  громади.

Загалом в Україні утворені та діють понад 900 громад. Київська область із 22-ма громадами за цим показником перебуває внизу рейтингу. Гірше справи йдуть  у Харківській (18 громад), Луганській та Донецькій (по 16), Закарпатській (лише 6) областях.

Анатолій Гаркуша

Головне  фото: за утворення громади Погребська сільська рада проголосувала одноголосно. Фото – автора

 

Джерело: Трибуна Бровари