Завтрашній день та європейські орієнтири української енергетики

image
6 Листопада 2020, 17:31
Поділитися:

Про завтрашній день та європейські орієнтири української енергетики йшлося під час вебінару «Інновації в енергетиці», організованого в рамках освітньої ініціативи «Прозорість та технічна грамотність в енергетичній журналістиці», який Національна спілка журналістів України (НСЖУ) реалізує за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ). Участь у вебінарі взяли представники понад 40 загальноукраїнських і місцевих медіа.

«Україна прагне приєднатися до Європейської зеленої угоди (European Green Deal) і має взяти на себе певні зобов’язання щодо кліматичної нейтральності. В досягненні цієї мети енергетика грає провідну роль. Що таке декарбонізована, кліматично нейтральна енергетична система? Це система без видобутку і спалювання вугілля. Необхідно зробити кардинальні зміни в стратегічних документах стосовно того, як розвиватиметься енергетика майбутнього», – заявив під час вебінару заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

Пан Демченков  розповів журналістам про розробку нової енергетичної стратегії України до 2050 року, а також окреслив кілька головних напрямів, які увійдуть до документа: закриття вугільних шахт, розвиток «зеленої» генерації, спорудження системи накопичувачів енергії, виробництво та використання водню у якості палива, розвиток «розумних» електромереж, новий рівень кібербезпеки тощо.

Посадовець також запропонував  генерувати інноваційні ідеї й розробки для галузі енергетики й подавати заявки на їх фінансування до Українського фонду стартапів.

Інноваційним напрямком, якому було приділено окрему увагу в рамках вебінару, стали водневі технології. Такі технології президент Української енергетичної асоціації «Українська воднева рада» Олександр Рєпкін називає передумовою чергової індустріальної революції. Експерт вважає, що Україна має потенціал експортера «зеленого водню», який вироблятиметься з відновлюваних джерел, та постачатиметься до країн Європейського Союзу. Це може дати друге життя нашій газотранспортній системі, якщо її відповідно реконструювати.

Європейська воднева стратегія, презентована цьогоріч в ЄС, є частиною Європейської зеленої угоди. В той же час Єврокомісія визначила Україну пріоритетним партнером у розвитку водневої енергетики. Олександр Рєпкін прогнозує ухвалення національної водневої стратегії до середини наступного року.

«Ще недавно ніхто не думав, що водень стане запорукою кліматичної нейтральності до 2050 року. А сьогодні інфраструктура Європи, транспорт переходять на водень», – зазначив заступник Міністра енергетики Ярослав Демченков. Олександр Рєпкін наголошує, що основними споживачами водню в Україні можуть стати підприємства-експортери металургійної, хімічної та інших галузей, а також транспортні підприємства у великих містах і залізниця. Це сфери, в яких заміна традиційних видів палива на водень дасть відчутний економічний ефект.

На запитання учасників вебінару також відповіли в.о. начальника Управління інноваційного розвитку та науково-технічної політики Міненерго Володимир Новик і в.о. гендиректора Директорату електроенергетичного комплексу та розвитку ринку електричної енергії Олександр Мартинюк. Журналістів цікавили питання розвитку «розумних» електромереж і встановлення «розумних» лічильників, майбутнє електромобільного транспорту, перспектива атомної енергетики та інші питання.

Медіатренер, головний редактор видання «ІзбірКом» Валерій Болган представив аналіз тематики, пов’язаної з модернізацією енергетики, в українських медіа. Також учасники вебінару змогли отримати перелік корисних джерел – як українських, так і закордонних – для підготовки матеріалів про інновації у енергетиці.

Експертка з комунікацій, редакторка інформаційного порталу «GREENefficiency» Лариса Білозерова поділилася власним багаторічним досвідом висвітлення проблем енергетичного сектора. Зокрема, експертка розповіла про шляхи пошуку експертів та авторів, про цікаві проєкти, які привертають увагу журналістів.

Вебінар було проведено в рамках освітньої ініціативи «Прозорість та технічна грамотність в енергетичній журналістиці», яку Національна спілка журналістів України виконує в рамках грантової діяльності USAID Проєкту енергетичної безпеки. Метою ініціативи є забезпечення прозорості та технічної грамотності у висвітленні в медіа тем, пов’язаних з енергетичними реформами, та сприяння посиленню енергетичної безпеки України шляхом ефективної комунікації.

Джерело 

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ