Зав. інфекційним відділенням ББЛІЛ Олена Сабурова: як реагувати на укус кліща

image
13 Квітня 2020, 16:03
Поділитися:

Через аномально теплу зиму цьогоріч кліщі раніше розпочали активність. Як не стати жертвою кліщів та що робити, якщо ви не вбереглися, дізнавалися «Вісті». 

Деталі. Цього року перші кліщі з’явилися на початку березня. Вони живуть у траві, на чагарниках, а після відвідування людиною зеленої зони можуть залишитися на її одязі, речах, тілі, чи потрапити до житла з квітами та домашніми улюбленцями. 

Обробка парків і лісосмуг від кліщів, коли реагенти розпилюються з повітря, в Україні зараз не здійснюється, тому кількість випадків уражень людини кліщами зростає, як і вірогідність захворювання борреліозом (хворобою Лайма).

Джерело: Олена Сабурова, завідуюча інфекційного відділення Бориспільської БЛІЛ. 

Пряма мова Сабурової: «Цього року звернень щодо укусів кліщів менше, ніж торік. Це пов’язано з карантинними заходами — люди менше бувають на природі. А в минулому році зі скаргами на укуси кліщів зверталися від початку березня до листопада. Минулорічні хворі на борреліоз перебувають на диспансерному обліку, проходять огляд згідно з графіком, призначеним лікарем». 

Як уберегтися 

Для прогулянки на природі одягайте світлий одяг, на ньому кліща легше помітити. Одягайте високі шкарпетки, прикрийте голову. Відкриті місця шкіри можна обробити репелентом. 
Місця прикріплення кліщів до тіла людини – вуха, шия, пахви, живіт, пах, внутрішня сторона стегон і кисті рук.
Якщо кліща виявлено, необхідно звернутися до медпрацівників, а якщо такої можливості немає — кліща слід захопити пінцетом або пальцями, огорнутими марлею, якомога ближче до голови комахи й повільно видаляти разом із хоботком, повертаючи тільце з одного боку в інший. Можна використовувати товсту нитку або пластик із проріззю. 
Після видалення місце присмоктування необхідно змастити йодом, спиртом або зеленкою.  

Важливо знати

Пряма мова Олени Сабурової: «Якщо немає відчутного погіршення стану здоров’я після видалення кліща, протягом трьох тижнів рекомендується здати аналізи на борреліоз у приватній лабораторії. Якщо самопочуття погіршується, краще зробити це раніше. У лікарняній лабораторії подібний аналіз здати неможливо, бо дослідження вимагає спеціального обладнання та реактивів. Якщо висновок позитивний, слід негайно звернутися до інфекційного відділення». 

Зверніть увагу. Кліщ або його укус можуть залишитися непоміченими. Тому, якщо людина була на природі і після цього відчуває погіршення самопочуття, вона має здати аналізи на борреліоз. На місці укусу може з’явитися еритема (червоний обідок). 

Пряма мова Олени Сабурової: «Лікування борреліозу довготривале, хвороба завдає шкоди серцево-судинній системі, опорно-руховому апарату та імунітету. Протягом двох років людина з позитивним аналізом на борреліоз має перебувати під наглядом, виконувати рекомендації лікаря та здавати контрольні аналізи». 

До теми

Досвід людини, яку вкусив кліщ

Джерело: бориспілька Любов Герасименко, перехворіла хворобою Лайма після укусу кліща кілька років тому. 

Пряма мова Герасименко:  «Я їздила на город, що поруч лісосмуги. Ніякого укусу не помітила, а через кілька днів під коліном з’явилося почервоніння. Пляма (світла всередині з червоним обідком) почала рости і розповзатися на все коліно. Через кілька тижнів побачила, що покращення немає, звернулася до дерматолога. Та відразу сказала, що це схоже на хворобу Лайма. У інфекційному відділенні підтвердили діагноз, призначили лікування. Лікарі зазначали, що обійшлося без ускладнень, бо з моменту укусу пройшло не більше місяця, і лікування почали вчасно».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама