Затверджено нові тарифи на вивезення відходів. Чи платитиме приватний сектор?   | Трибуна

image
3 Березня 2020, 21:24
Поділитися:

Виконком своїм рішенням від 03.03.2020р. скоригував тариф на вивіз відходів офіційному перевізнику ТОВ «Селтік ТБО». Про особливості застосування публічного договору, скільки платитимемо за вивіз відходів та що вирішили із платою в приватному секторі,  читайте у матеріалі.

Про намір скоригувати тарифи перевізник повідомив на сайті міської ради ще 12 лютого, причому вартість була зазначена у сумі 155,23 грн за вивіз 1 м.куб побутових відходів. Причинами коригування були названі традиційні:

зміна мінімальної заробітної плати;
зростання витрат на ремонт та амортизацію техніки;
збільшення витрат на захоронення відходів. 

На засіданні виконкому начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова пояснила, що  питання коригування тарифу тричі розглядалося ціновою комісією. Наразі знято всі зауваження, а сам тариф став навіть нижчим: 152,0 грн, у т.ч. ПДВ.  Детальну калькуляцію  розрахунку тарифу наведено на фото.

Тариф за вивезення сміття планують підняти на 35% 

Ми неодноразово повідомляли, що з 1 березня 2020 р. мешканці багатоповерхівок (окрім тих, які мешкають у будинках ОСББ) сплачуватимуть за послугу із вивезення відходів окремим платежем. Враховуючи те, що норма накопичення відходів на 1 особу в Броварах складає 0,18 м.куб у місяць, кожна особа сплачуватиме перевізнику 27,36 грн. Але це ще не все.

Конкурс на визначення управителів будинків: вибір без вибору? 
Платитиме по-новому: чиновники переглянули норми накопичення відходів та тарифи на їх вивезення 

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» з 01.05.2020 р. запроваджується плата за абонентське обслуговування, яка не входить до тарифу, а сплачується окремою квитанцією. Ця плата стягується постачальником послуг, а розраховується вона за формулою, затвердженою Постановою КМУ. Плата за абонентське обслуговування залежить від розміру прожиткового мінімуму, а щодо вивезення відходів, то з 01.05.2020 р. вона складатиме 14,64 грн із одного домогосподарства, незалежно від кількості зареєстрованих. Ця сума є сталою та не залежить від кількості та вартості послуг із вивезення відходів за конкретний період.

Публічний договір на послугу з вивезення відходів:  особливості застосування

Як писала «Трибуна» раніше, рішенням виконкому затверджено публічний договір про надання послуг із поводження з побутовими відходами. Це означає, що з 01.03.2020 р. перевізник надає послуги окремим домогосподарствам, навіть якщо вони ще не вклали паперовий договір із перевізником. Для роботи із споживачами, ТОВ «Селтік ТБО» відкрило новий офіс на вул. М. Лагунової, 4-Б, де можна підписати паперовий договір та отримати відповіді на запитання.

Щодо механізму «акцептування» договору споживачами, Світлана Решетова повідомила, що спеціальних платіжних вимог не передбачено, а про сам договір споживачі багатоповерхівок дізнаються із отриманих рахунків за вивіз відходів вже на початку квітня.

Перевізник відходів відкриває в Броварах сервісний центр та запрошує на презентацію 

Як сплачуватиме за послугу приватний сектор – ще вирішують

Під час презентації відкриття офісу, директорка групи компаній «Селтік» Зінаїда Піддубна журналістам повідомила, що для приватного сектору майже нічого не зміниться.

«Безконтейнерна» система з фірмовими пакетами виправдала себе як така, що є справедливою та зручною для споживачів. При цьому всі охочі мешканці приватного сектору можуть, за потребою, перейти на «контейнерну» систему вивезення відходів. Для цього потрібно придбати у перевізника контейнер місткістю 0,24 м.куб за 780 грн або аналогічний контейнер в іншому місці, укласти договір та замовляти вивезення відходів за необхідністю.

Втім, у чиновників інший погляд на це питання. Світлана Решетова нагадала, що відповідно до Правил із благоустрою міста, мешканці приватного сектору мають укладати договори на вивезення відходів та сплачувати за послугу. І це має бути не «за бажанням», а обов’язковим для всіх. Тим більше, що зараз є і публічний договір, і офіс, де можна його оформити.  Щодо вивезення відходів у пакетах, то чиновники не заперечують, але щодо центральних вулиць міста, таких як Київська, Ярослава Мудрого, Олега Онікієнка має застосовуватися саме контейнерне вивезення відходів, позаяк зовнішній вигляд центральних вулиць є справою не приватною, а суспільно значимою.

Втім, чи вистачить у чинної влади «політичної волі» для впровадження «обов’язковості» сплати за вивезення відходів у приватному секторі, залишається питанням відкритим.

Читайте також:

Приватний сектор у Броварах змусять платити за вивезення відходів 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари