Затоплені квартири з 9-го по 3-ій поверхи: мешканці будинку на вул. Чорних Запорожців шоковані нічним потопом | Трибуна

Затоплені квартири з 9-го по 3-ій поверхи: мешканці будинку на вул. Чорних Запорожців шоковані нічним потопом | Трибуна
29 Травня 2024, 21:05
Поділитися:

Минула ніч видалась неспокійною для мешканців І-го під’їзду будинку на вул. Чорних Запорожців, 70-Б. За пів години вода стінами і стелями пройшла 7 поверхів, руйнуючи добробут, а аварійну бригаду люди чекали близько 40-ка хвилин. Що трапилось у будинку і чому комунальники так довго їхали, – з’ясовуали журналісти «Трибуни-Броварів».

Близько 22:00 пані Віта, яка проживає на 9-му поверсі, почула як у ванній кімнаті шумить вода потік лився із вентиляційної решітки.

«Приблизно за 20 хвилин на одинадцяту вечора ми зателефонували у Контакт-центр і повідомили про аварійну ситуацію. Я знала, що сусіди зверху виїхали за кордон і квартира зачинена. Вода стрімко прибувала – текла по стелі, стінам… Почало топити не тільки ванну кімнату, а й комірчину, туалет, кухню… Я почала телефонувати сусідам, аби знайти контакти хазяїв, або людини, у якої є ключі… Ми всі були шоковані, час ішов, а аварійної бригади все не було…», – розповіла пані Віта.

Вота стікала стінами квартир і під’їзду

За пів години вода дісталась уже 4-го поверху, а також почалось підтоплення квартир сусіднього стояка. Мешканцям не залишалось нічого як прибирати воду й очікувати на аварійні служби.

«Я в розпачі десь о 23-й зателефонувала до поліції в надії, що вони мають повноваження відчинити квартиру і перекрити там воду. Приїхали швидко, але на момент їх приїзду комунальники вже перекрили воду в підвалі. Проте потік не ставав меншим, вочевидь через тиск у трубах. По стінах і стелі просто пливла вода», – розповіла пані Віта.

потопПІдтоплений коридор

Ні поліція, ні ДСНС зарадити проблемі не змогли, позаяк відчиняти двері до приватної власності не мають повноважень. Проте мешканцям вдалось знайти контакт чоловіка, у якого були ключі від квартири. Коли він прийшов (близько першої години ночі), комунальники вже поїхали. За словами мешканців під’їзду, їм довелось вмовляти бригаду повернутись і вирішити проблему, аби відновити водопостачання у квартири. Врешті-решт «аварійка» приїхала, проте до самого ранку вода у кранах так і не з’явилась.

потопНайбільше постраждали меблі на кухні 9-го поверху
потоп
потопВода стояла навіть у шухлядах
Що трапилось у квартирі, яка затопила мешканців із 9-го до 3-го поверхів?

Вранці комунальники повернулись у будинок, тож журналістам вдалось поспілкуватись із фахівцями і дізнатись, що спричинило потоп.

«Учора о 22:56 надійшла інформація, що на Чорних Запорожців 70-Б сталась аварія – людей топлять сусіди зверху. О 23:10 водопостачання на будинок вже було перекрито, бо тоді ще не знали, в чому причина підтоплення мешканців. Повідомлення надійшло на диспетчерську службу від Контакт-центру за заявкою мешканців 5-го поверху. У квартирі на 10-му поверсі мешканців не було», – розповів про ситуацію начальник району з внутрішньобудинкових ремонтів КП «Броваритепловодоенергія» Олександр Семененко.

З його слів, комунальники перекрили воду, а позаяк доступу до квартири не було, поїхали, відтермінувавши подальше вирішення проблем до ранку. Коли квартиру відкрили, спеціалісти повернулись і виявили, що лопнув вхідний кран холодної води (це той, що прокладається у квартиру від загального стояка і встановлюється перед лічильником, – ред.).

Семененко зауважив, що крани у квартирі були нові, проте це не врятувало від аварійної ситуації. Такі крани міняються коштом власників квартири і належать до внутрішньоквартирних ремонтів, тож таких запчастин у аварійної бригади немає.

Якщо аварія трапляється за присутності мешканців, проблему можна вирішити майже відразу – кран міняють або ставлять «заглушку» і водопостачання на будинок відновлюється. Спеціаліст пояснив, що в цьому випадку все ускладнилось відсутністю власників квартири, а чоловік, який приніс вночі ключі, відмовився чекати, поки бригада вирішить проблему. Саме тому і довелось перенести ремонтні роботи на ранок.

АварійкаАваріна бригада приїздила декілька разів на цю адресу

Також комунальник зазначив, що у нічний час по внутрішньобудинкових аварійних ситуаціях працює одна бригада на місто – це два слюсарі і зварювальник. Також є чергові аварійні бригади зовнішніх і каналізаційних мереж – усі працюють вночі. Коли мешканці звертаються щодо раптових потопів у багатоквартирних будинках, – намагаються якнайшвидше дістатись місця виклику і ліквідувати аварію.

То чому ж виникла затримку цього разу?

Начальниця Контакт-центру Яна Івасик зазначила, що звернень на «гарячу лінію» щодо цієї аварійної ситуації було два: о 22:20 і о 22:55. Проте, коли співробітники колл-центру після другого звернення зв’язались із диспетчерами підприємства, отримали відповідь, що аварійна бригада уже виїхала на місце, зреагувавши на перше звернення.

Тож ситуація трохи дивна, позаяк Семененко на підтвердження своїх слів про виклик о 22:56 навіть показав повідомлення в «робочому» чаті. Де ж загубились ці критичні 35 хвилин, протягом яких вода дісталась із 10-го до 3-го поверху? Це питання залишилось без відповіді…

Як запобігти аваріям у квартирі?

Олександр Семененко дав кілька порад мешканцям багатоквартирних будинків, аби не трапилось лиха.

Через відключення електроенергії, аварійні ситуації почастішали. На усіх насосних групах встановлені генератори, попри це на їх запуск і відновлення штатної роботи потрібно до 5-ти хвилин – це є причиною стрибків тиску в мережах холодного водопостачання. Саме це і може спричиняти пориви у проблемних місцях.

Фахівець порадив відповідальніше ставитись до сантехніки у квартирах: перевіряти стан шлангів, прокладок, кранів і з’єднувальних елементів: «Ці запчастини потребують профілактичної заміни хоча б раз на три роки, а не через десять, коли вже починає текти. Не все воно вічне», – зауважив Семененко.

Також комунальник порадив у моменти відсутності електроенергії і водопостачання не відкривати змішувачі води, позаяк власники забувають про це і йдуть із дому. А при відновленні водопостачання виникають неприємні ситуації із затопленням сусідів через відкриті крани.

Яка ситуація зараз у будинку, де трапилась аварія?

Повертаючись до ситуації з аварією на вул. Чорних Запорожців відомо, що водопостачання відновили мешканцям о 10:00. Кран у квартирі, де стався порив, теж замінили, тож і там є вода. Мешканці під’їзду просушують свої квартири і бідкаються над пошкодженими шпалерами і майном. Уже завтра планують зібратись гуртом, аби радитись як вийти з цієї ситуації і хто має нести за це відповідальність. Проте досі ні власниця квартири, ні відповідальна особа на зв’язок із потерпілими від нічної пригоди сусідами не вийшли і не поцікавились, наскільки масштабними є наслідки потопу.

Читайте також:

Засмічення броварських каналізацій: причини аварій на КНС

Фекальний колапс у Броварах: усі асенізаційні точки закрито. Чому і що буде далі?

Загроза підтоплення старої частини Броварів: робоча група нарешті зустрілась із представниками ЖК «Скандія»

Ще три аварійні дахи планують відремонтувати в Броварах у 2024 році

Джерело: Трибуна – Бровари