Заступниця голови НСАУ Кирій звинуватила в брехні віцепрем’єра цифрової трансформації Федорова

image
13 Січня 2023, 16:42
Поділитися:

13 січня 2023 г. 16:23

Заступниця голови Національної спілки архітекторів України (НСАУ) Анна Кирій звинуватила віцепрем’єра-міністра цифрової трансформації Михайла Федоровна (на фото праворуч) в розповсюдженні брехні стосовно т.зв. “кримінальної справи проти НСАУ”. Раніше НСАУ звинуватило в цій замовній справі голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк, яка, за словами НСАУ, таким чином мститься за принципову позицію архітекторів щодо містогвалтівного законопроєкту №5655.

Про це KВ стало відомо з допису на Facebook заступниці голови НСАУ Анни Кирій.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“З приводу брифінгу Міністерство цифрової трансформації зі СБУ. Слова людини в погонах навіть коментувати не стану. Соромно, що така людина представляє державну інституцію. А до Міністра звернусь, бо мала до нього повагу. Шановний пане Міністре Михайло Федоров, я якоюсь частиною логіки можу зрозуміти, що вас сьогодні використали приблизно так, як використали Президента Володимира Зеленського, коли МВС [в 2019 році] давало потужний брифінг про розкриття справи і призначення винуватих у вбивстві Павла Шеремета. Пам’ятаєте чим закінчилося? Але я ніякою логікою не можу зрозуміти як ви берете участь в такій політичній заказусі. Всі звинувачення до НСАУ – зухвала брехня”, – заявила Анна Кирій.

“А те, що ця брехня приправлена історією про росію, ворогів і подібними наративами, коли ви з керівництва професійної Громадської організації зі статусом Національної – робите ледь не російських диверсантів – це не просто ницо. Це за межею будь-якого розуміння моралі честі і гідності. І ви правильно кажете про відповідальність. Бо вона настане. Ваша відповідальність, в тому числі”, – наголосила заступниця голови НСАУ.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначимо, сьогодні віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров і начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк (на фото ліворуч) на спільному брифінгу розповіли про те, що нібито викрито та зупинено “зловмисників, які намагалися легалізувати незаконні забудови через злам Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, а також видавали підроблені сертифікати атестації архітекторів”, і нібито до цієї оборудки “причетні високопосадовці НСАУ” та “перевіряється причетність посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування”.

Михайло Федоров додав, що “будівельна сфера стала першою, де команді Мінцифри вдалося реалізувати справжню цифрову трансформацію”, яка дозволяє державі “заощаджувати мільярди гривень щорічно” та “запобігає протиправним схемам в будівельній сфері”.

Вочевидь, мова йде про справу, в рамках якої 16 листопада 2022 року Нацполіція за участі співробітників СБУ провела обшуки в центральному офісі НСАУ на вул. Бориса Грінченка, 7, та у квартирах секретаря атестаційної комісії НСАУ та IT-спеціаліста організації.

“Цілих два майори та один лейтенант СБУ залучені до цього процесу. Вочевидь такі важливі люди під час війни повинні кошмарити професійну Національну спілку, а не шукати російських диверсантів”, – написала тоді Анна Кирій.

За її словами, ця справа та обшуки – “ще одна знакова подія в ланцюжку помсти архітекторам за нашу позицію по законопроекту №5655”. Заступниця голови НСАУ наголосила, що обшуки були проведені 16 листопада, тому що в 2021 році в цей день Архітектурна Палата НСАУ провела всеукраїнську акцію за справжню реформу містобудування, “а не той схематоз, що пропонується лобістами в №5655”.

Під “лобістами” тут мається на увазі голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, призначена 13 грудня минулого року головою комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Саме Олена Шуляк, незважаючи на грунтовну критику фахових організацій і брешучи, що НАЗК зняв всі зауваження, завдяки голосам “ОПЗЖ” протягнула законопроєкт №5655 у другому читанні – і на профільному комітеті, і в сесійній залі ВР.

Читайте: Олена Шуляк пообіцяла запросити на засідання профільного комітету ВР представників НАЗК, щоб вони пояснили свою позицію по законопроєкту №5655

Петиція про накладання вето на законопроєкт №5655 за рекордні шість годин зібрала 25 тис. голосів (всього під нею підписались понад 42 тис. громадян). Але Президент Володимир Зеленський досі не відреагував на петицію, так само він досі не ветував і не підписав законопроєкт.

За інформацією KВ від джерел в ВР і в Офісі Президента (ОП), зараз Олена Шуляк розповсюджує думку, що, мовляв, петиція ні на що не впливає, бо вона стосується законопроєкту №5655, а на підпис Президенту пішов документ з номером майбутнього закону. Але, на думку юристів та діловодів, це чиста маніпуляція та казуїстика.

Так само маніпуляцією та казуїстикою є твердження, що навіть без підпису законопроєкт через 15 днів після його отримання на підпис Президентом набуває чинної сили. Бо без підпису глави держави закон не може бути опубліковано, а без публікації він аж ніяк не може набути чинної сили. Єдиний варіант – підпис спікера ВР замість підписа Президента, проте є великі сумніви, що Руслан Стефанчук на таке піде і створить прецедент в українській законотворчості.

Читайте: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Фото: Facebook Анни Кирій

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона