засідання мовного клубу відбулося в музеї «Становлення української нації» (відео) — ITV

засідання мовного клубу відбулося в музеї «Становлення української нації» (відео) — ITV
15 Жовтня 2024, 17:59
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Теревені в Києві. Місяць тому в Ірпені презентували мовний клуб «Теревені». Цього разу заняття провели у столиці, в музеї «Становлення української нації». 

Анна Куценко, кервіниця ГО «Центр науково-культурних досліджень»:

«Як і обіцяли ми проводимо не лише навчальні заняття, де ми вчимо уроки, слова, а також занурюємося в історію української мови, історію України. Для того, щоб перетворити наше навчання на засідання мовного клубу».

У музеї «Становлення української нації» – понад 100 реалістичних 3d фігур видатних постатей в історії України. Учасники Теревень змогли побувати на Хрещенні Київської Русі, у палаті Ярослава Мудрого та кабінеті Степана Бандери. 

Андрій, учасник мовних курсів:

«Все таке справжнє, мені дуже подобається. Найбільше – Степан Бандера. Я сам бандеровець. Я ніколи не бачив, так як наче вживу».

Наталя, учасниця мовних курсів:

«Це жива історія. Коли ти дивишся на експонати, ти відчуваєш збудження від того, що ти можеш торкнутися історії руками».

Лариса Харченко, вчителька української мови та літератури ІЛІТу:

«Такі заходи сприяють поглибленому вивченню історії України, літератури, мистецтва, особливо зараз, коли Україна виборює свою незалежність».

Софія, учасниця мовних курсів:

«Мені дуже подобається цей курс, багато нової інформації, допомагає. Я хочу більше розмовляти Українською мовою, хочеться прибрати ось цю кальку з мови взагалі і розмовляти чистою».

Уперше Теревені відвідала пані Наталія. 

Наталія, мешканка Ірпеня:

«Я в такому захопленні, як ніхто мабуть сьогодні. 

  • Ви до цього не відвідували мовні курси, а тепер плануєте?
  • Звичайно. Я домовлялася вже.
  • А чому так захотіли?
  • Ну а як, це вивчати українську мову».

Організатори тільки раді новим учасникам. І хоча першочергово проєкт створений для внутрішніх переселенців, долучитися до мовного клубу можуть усі охочі.

Анна Куценко, кервіниця ГО «Центр науково-культурних досліджень»:

«Далі у нас заплановані виїзні екскурсії, зустрічі з відомими українцями, які сьогодні пропагують українську культуру не лише в Україні. А й закордоном. Тому той, хто ще не долучився до мовних курсів має можливість щосуботи в Ірпінській бібліотеці долучитися до наших Теревень. Потеревенимо разом!»

Нагадаємо, ініціатором проєкту «Теревені» став депутат Київської обласної ради Георгій Цагареішвілі, який також продовжує удосконалювати свої знання української вже в дорослому віці. Проєкт реалізують за підтримки Товариства «Відважних».

Невдовзі «Теревені» з’являться ще в декількох громадах Київщини.



Джерело: ITV