Запитання про мамограф і ангіограф

image
26 Квітня 2019, 12:17
Поділитися:

У вересні 2018 року Бориспіль придбав мамограф. Були обіцянки влади про безкоштовне обстеження міських жінок. Встановили апарат у міській амбулаторії №1, яка вже місяць як працює, але обладнання досі не використовується. «Вісті» дізнавалися, що цьому перешкоджає.

27 березня 2019 року було відкрито амбулаторію загальної практики-сімейної медицини №1 на вулиці Лютнева, 12. Медзаклад приступив до роботи, але обстеження на обладнанні вартістю майже 6 млн грн, які сплатили з міського бюджету, поки неможливе.

Як стало відомо «Вістям», мамограф почне функціонувати із 6 травня, працюватиме на обладнанні лікар-рентгенолог із БЛІЛ. На сьогодні черг на обстеження немає, лікарі міської первинки направлень не видають. Яким буде розклад роботи мамографу — не уточнюється.

Ціна обстеження

Прогнозується, що безкоштовного обстеження на мамографі у Борисполі не буде, вартість медпослуги поки невідома. На думку Іллі Луціва, депутата міськради та лікаря УЗД, якби мамограф встановили в районній лікарні, то обстеження для жінок Бориспільщини було б безкоштовним. «Зарплату лікарі БЛІЛ отримують через медичну субвенцію, тому рентгенолог мав би робити рентгенограми безкоштовно. Оскільки у міській первинці субвенції немає, то за роботу на мамографі держава не платитиме — дану послугу мають оплачувати пацієнти», — пояснює Луців. За його словами, направлення на обстеження на мамографі має надавати сімейний лікар первинки, а робити мамографію буде лікар вторинної ланки.

Як стало нам відомо, у медзакладах столиці зробити мамографію можна не скрізь, вартість обстеження стартує від 800 грн. Жінкам до 40 років без показань фахівці рекомендують робити не мамографію, а УЗД молочних залоз.

У кожного свій мамограф

Відомо, що 21 лютого 2019 року із бюджету району було виділено 14 млн грн на закупівлю мамографа для потреб сільського населення; встановити його планують у досі не збудованому діагностичному центрі у селі Вороньків.

Голова Бориспільської РДА Олександр Туренко пояснив, що таке обладнання району потрібне і підкреслив, що районний мамограф у порівнянні із придбаним містом — як велосипед поряд з космічним кораблем.

Що з ангіографом?

Після прийнятого депутатами райради рішення про купівлю мамографа, до районної влади надійшло звернення від секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка із проханням прийняти придбаний містом мамограф до комунального некомерційного підприємства «Бориспільська лікарня інтенсивного лікування» (КНП «БЛІЛ») чи майбутнього діагностичного центру в с. Вороньків.

Годунок пропонував 14 млн грн, передбачені районом на купівлю мамографа, витратити на закупівлю спільного з містом ангіографа, який дозволить діагностувати серцево-судинні захворювання.

 

Відповідь від Бориспільської райради надійшла того ж дня, 22 лютого. На ім’я секретаря міської ради був підготований лист-відповідь із позитивним ставленням щодо передачі мамографа КНП «БЛІЛ». У листі зазначалося, що при передачі трансфером до районного бюджету фінансів у сумі 10 млн грн ці кошти будуть використані за цільовим призначенням, а саме для спільного придбання із міськвиконкомом ангіографа для БЛІЛ. Наголошувалося, що наразі лікарня працює над отриманням технічних умов для підготовки приміщення під ангіограф.

Зі слів головного лікаря КНП «БЛІЛ» Олександра Щура, купувати ангіограф зараз недоцільно, адже приміщення для нього немає. «Поки купівлю ангіографа ми не розглядаємо, а мамограф лікарня не прийняла у міста, бо такої пропозиції від сесії міськради не надходило», — висловився Олександр Щур.

Подібної думки дотримується і районне керівництво. Звернень щодо передачі мамографа, кажуть в РДА, від міського керівництва до районного не надходило, до того ж, наголошують у райраді, одного мамографа для Бориспільщини
замало.

Тож поки доцільність купівлі ангіографа та передача мамографа – на рівні голосних розмов із сесійної трибуни міськради.

 

Статистика. За даними Національного канцер-реєстру, за 2018 рік діагноз «рак молочної залози» отримали 14 170 українців, зокрема, 14 057 жінок та 113 чоловіків. Померли минулого року через рак грудей 5 823 людини (5 774 жінки та 49 чоловіків). Це означає, що майже 110 українців помирає кожного тижня від раку молочної залози.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама