Запуск 1 липня нового ринку електроенергії може призвести до хаосу – представництво ЄС в Україні

image
24 Червня 2019, 19:58
Поділитися:

1 липня в Україні запроваджують новий ринок електроенергії, який передбачає створення нової моделі взаємовідносин між її постачальниками та споживачами. Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі вказує, що запуск ринку зараз може стати причиною суттєвого хаосу. Представник президента України Андрій Герус зазначає, що наразі такий перехід може призвести до відключення деяких населених пунктів від електрики, води та тепла.

За словами Андрія Геруса, вірогідність того, що запуск нового ринку перенесуть із 1 липня на інше число – дуже мала, попри те, що у парламенті зареєстровано одразу декілька законопроектів щодо перенесення ринку, яке підтримують представники Світового банку, ЄБРР, Єврокомісії та інші організації. Представництво Європейського Союзу в Україні також вважає, що Україна не готова до запуску нового ринку електроенергії з 1 липня, тому були пропозиції відкриття ринку відкласти.

 «Загальна думка полягає в тому, що наразі Україна не готова запускати ринок електроенергії з 1 липня, як це було передбачено. Тому ми вважаємо, що є необхідність відкласти трохи відкриття ринку, не обов’язково це має бути на один рік. Можливо варто зустрітися через три місяці і переглянути, які умови буде виконано на той момент, і вже тоді шукати більш конкретну дату», – сказав голова представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі. І зауважив, що представництво розділяє думку багатьох експертів, що запуск ринку зараз може призвести до виникнення суттєвого хаосу.

«Думаю, не всі розуміють результати того експерименту – а це від можливої нової хвилі невиплат зарплат шахтарям (через провал платежів/розрахунків за електроенергію) до можливого відімкнення електроенергії, води та тепла у деяких населених пунктах», – зазначив Герус.

Відповідно до закону, з 1 липня 2019 року в Україні має запрацювати новий ринок електроенергії –  запровадження нової моделі взаємовідносин між постачальниками та споживачами. Законом передбачено:

продавати електроенергію мають відповідно до двосторонніх угод між виробниками та постачальниками або споживачами;
запроваджуються біржі з продажу електроенергії: ринок на добу наперед, ринок продажу електрики в межах доби, а також балансуючий ринок;
новий ринок електроенергії передбачає відокремлення діяльності з розподілу та постачання електроенергії – обленерго тепер не зможуть розподіляти електроенергію та постачати її споживачам. Постачання виділяють в окремий бізнес. Це відповідає європейським стандартам та створює умови для конкуренції.

Як зазначає «Громадське», під час засідання 5 червня Уряд відмовився переносити запуск ринку електроенергії попри загрозу різкого зростання цін.

22 травня уряд таємно ухвалив рішення про перекладання збитків від продажу електроенергії населенню виключно на державні компанії, що дозволить зберегти прибутки компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова. У тарифному регуляторі заявили, що реалізація цієї урядової постанови призведе до зростання цін на електроенергію для промислових компаній на 40-50%, а в Енергоринку повідомили, що вартість електроенергії зросте на 42%.

Уряд поклав спеціальні зобов’язання на Енергоатом, Укргідроенерго та частково на Укренерго. Це означає, що державні компанії повинні будуть продавати електроенергію населенню за зниженими цінами. Це робиться для того, щоб запровадження ринку електроенергії не призвело до різкого зростання тарифів на світло.

Водночас на компанію «ДТЕК» таких зобов’язань не поклали, тому вона й надалі продаватиме свою електрику за вищими, ринковими цінами.

Джерело: Трибуна Бровари