Заповіт: як писати, що включати, коли змінювати | Трибуна

image
12 Квітня 2024, 20:28
Поділитися:

За допомогою заповіту можна залишити кошти чи майно цивільним чоловікові чи дружині або вказати тих родичів, яким навпаки не хочете залишати спадок. Якщо такого документу не буде, то ваше майно ділитимуть за законом і його насамперед отримають дружина чи чоловік, діти та батьки. «Трибуна-Бровари» з посиланням на «Факти ICTV» розповідає, як правильно скласти заповіт та що варто передбачити.

Як оформити заповіт

Отже, щоб скласти заповіт, слід звернутися до нотаріуса – приватного чи державного. Силу вони мають однакову. При собі варто мати паспорт та ідентифікаційний код. Документи на майно приносити не обов’язково.

Перед тим як вирушати до нотаріуса, треба визначитися, що і кому хочете залишити і, звісно, чітко знати дані своїх потенційних спадкоємців. Важливо не помилитися.

«Наприклад, називали завжди Євгенієм, а він Євген. Буває помилка в адресі, тобто мова не про перейменування, це все встановлюєтсья легко, а про те, щоб правильно вказати адресу», – каже нотаріус Галина Парусова.

Як скласти заповіт

«Передаю все рухоме і нерухоме майно» – це фраза, яку найчастіше вказують у заповітах. Із одного боку це універсальний вихід, бо ви не знаєте, яке ще майно придбаєте за життя, чи скільки коштів накопичите в банку.

«Кінцева сума визначатиметься навіть не на той момент, коли нотаріус  видаватиме свідоцтво про право на спадщину, а на той момент, коли спадкоємець прийде до банку і отримуватиме ці кошти, бо є сума, яку заповідач поклав туди, а є відсотки, які набігають», – каже Галина Парусова.

Із іншого боку в майно може входити й кредит чи іпотека. І тоді спадкоємець, набуваючи прав, має взяти на себе і цю ношу.

«Якщо людина заповіла все майно, це не значить, що не можуть перейти борги. Тому що, наприклад, іпотека відкрита також може перейти. І не можна прийняти все майно, але відмовитися від боргу. Ви або цілком забираєте спадок, або ніяк», – пояснює юристка Юлія Рябець.

Як оформити заповіт без нотаріуса

Окрім нотаріусів, посвідчити заповіт можуть і в сільській чи селищній раді, мають на це право командири й лікарі. Особливо це важливо для військових.

«Якщо ми говоримо про військових, звісно ж, це їхні командири, вони мають право посвідчувати в зоні бойових дій такі документи, але що важливо, що у будь-якому разі такий документ – заповіт, який вони склали, має дійти вже до території, де його можна внести в спадковий реєстр. Тобто, тільки після внесення в реєстр цей заповіт буде чинним», – говорить Юлія Рябець.

Чи можна змінювати заповіт

Змінювати заповіт можна необмежену кількість разів, так само як і складати чи скасовувати. Сьогодні можна написати, а наступного дня, якщо передумали, – змінити чи скасувати.

Скільки коштує скласти заповіт

По областях та в залежності від того, чи то державний, чи приватний нотаріус, ціни на послуги зі складання заповіту відрізняються.

Так, за посвідчення заповіту державні нотаріуси справляють державне мито в розмірах, встановлених чинним законодавством. Це 259 грн.

Згідно статей 19, 31  ЗУ «Про нотаріат», ціна за заповіт у приватного нотаріусу залежатиме від домовленості між спеціалістом та фізичною або юридичною особою. Зазвичай у цьому випадку за складання заповіту потрібно буде віддати 2-6 тис. грн.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

Правда про заповіт або ТОП-5 міфів

«Рідненькі, заповім усе вам», – пообіцяв, але обманув: що необхідно знати про заповіт

Склав заповіт у «сільраді» – буде біда, – адвокат

Борги: що з ними робити?

Джерело: Трибуна – Бровари