Запаси води на Переяславщині 90 млн. кубометрів. Та в посушливі роки її не вистачає

image
22 Березня 2019, 15:36
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 22nd, 2019

Як море тепер Альта біля Демянець

Сьогодні, 22 березня, в усьому світі відзначався День води. Це той природній ресурс, без якого неможливе виживання людства. Адже, хоч планета покрита водою на 70,9 %, питна вода у загальних обсягах становить лише 2,5 %. На жаль, проблема з нею у світі, що далі, то загострюється все більше. Так, на сьогодні вже третина людства зазнає труднощі із забезпеченням питною водою. І це не лише Азія та Африка, а й деякі регіони США та Середземноморського басейну. За підрахунками вчених до 2030-2035 років кількість людей, що матимуть обмежений доступ до прісної води, може зрости до 3 млрд. осіб.

В Україні подібні проблеми поки що не стоять гостро. Між тим однією з ознак, що наші водні ресурси теж потребують підвищеної уваги та турботи є те, що лише в останній період на території країни зникло понад 60 малих річок.

На Переяславщині (Київська область) серед тих, хто найбільше опікується станом водойм, є міське відділення Трубізького управління водного господарства. Його керівник Микола Бондаренко (64 роки) та гідротехнік Василь Захарчук (24 роки) розповіли, що зараз водні ресурси району формують 11 малих, 2 середні річки, 4 струмки загальною протяжністю 234,7 км, а також 62 ставки з об’ємом води близько 4,8 млн. кубометрів. В середній за водністю рік записи води на Переяславщині в цілому становлять до 90 млн. кубометрів. Та в маловодні (посушливі) і дуже маловодні роки в басейні Трубежа спостерігається дефіцит води, який може сягати від 18 до 30 млн. кубометрів.

Дуже важливим засобом для підтримання водойм в належному стані є їх розчищення. Через велику вартість цієї роботи у великих обсягах вона, на жаль, не проводиться. Між тим кілька років тому за рахунок державних коштів проводилося розчищення русла Трубежа в межах міста. В останній період у селі Дем’янці за рахунок місцевого господарства вже гарно розчищено ділянку протяжністю близько півтори кілометри річки Альта. Раніше вона була тут повністю заросла очеретами, безводна. А тепер її по суті повністю відродили, і робота ця ще триватиме. Біля села Воскресінське частково розчищено русло річки Броварка і таке інше. Безпосереднє відношення до цього чи то за підтримки державного фінансування, чи приватних сільгоспвиробників району мають працівники дільниці водного господарства.

– Також вже з півтори десятки років триває державна програма “До чистих джерел”, – зазначив Микола Михайлович. – В її рамках було відновлено, упорядковано ряд криниць. В основному вони з великою історією. Наприклад, криницю у Вовчанівському лісі, що неподалік села Вовчків, знали і шанували ще за козацької доби. Повз неї проходив шлях, яким люди їздили базарувати до Брезані. Саме біля цієї криниці зупинялися на перепочинок. Вода там була одна з кращих в окрузі. Та й тепер, коли її ремонтували і брали воду на аналіз, вона не поступалася тій, що у знаменитій криниці Яготинського району, що неподалік нашого села Соснова. Щоправда, у криниці біля Вовчкова воду зараз беруть мало, то вона може і застоюватися.

Ще дуже гарна криниця у нас в урочищі Біле озеро, така ж була і в Ташані у парку Горчакова. Проте зараз вона не діє. Потребує відновлення. Є чудові джерела у Ковалині та інших місцях. А от криниця в мікрорайоні Борисівка, що біля церкви, на історичному місці. Не знаю, як воно було раніше, але зараз вона наповнюється поверхневою водою, непридатною для вживання.

На Трубежі та інших річках району, що в межах відповідальності наших водників, встановлено 19 руслових шлюзів та інше устаткування. Крім його експлуатації, працівники дільниці також займаються прибиранням берегів, при потребі розчисткою русел, висадкою дерев і тому подібне. При цьому наголошували, що якби не намагалися наводити та підтримувати лад в басейнах річок, без допомоги громадськості впоратися з цим належним чином не можна. Допомога ж в першу чергу у тому, щоб люди не смітили на берегах річок, не залишали після свого відпочинку пляшок, різноманітного непотребу. Словом вели себе цивілізовано, по-європейськи. Тоді і природа нам віддячить.

Джерело: Вісник Переяславщини