Замовчування проблем із очисними у новій забудові села Гора

image
17 Травня 2019, 12:35
Поділитися:

Після публікації статті «Каналізаційні води течуть у Гору» №16 (976) від 8 травня про назріваючу екологічну проблему в Горі у межах ОК «ЖБК Кантрі-Хау-2» бажання висловитися озвучило чимало зацікавлених.

Сільський голова Гори Роман Дмитрів оприлюднив  відеозвернення, щоб роз’яснити ситуацію мешканцям ОСББ «Кантрі-Хаус» та депутатам сільради. Однак конкретних шляхів вирішення екологічної проблеми забудови так і не озвучив, проте закликав не робити поспішних висновків, не розібравшись у ситуації.

«Локальні очисні споруди «Кантрі-Хаус» модернізовано, їхня потужність дозволяє справлятися із передбаченою кількістю відходів. Проте остаточно питання з викидами умовно чистої води не вирішено», — сказав Дмитрів, пояснюючи, що у 2015 році кількість мешканців ЖК була 300 осіб, нині — майже 1000, тому басейн для умовно очищеної води не може вміщувати збільшену кількість стоків. «Керівництву «Кантрі-Хаус» було запропоновано передати на баланс сільради їхні локальні очисні системи. Ми розробили б проект відводу умовно очищеної води за територію села. По-перше, ми б уникнули назріваючої екокатастрофи; по-друге, комунальне підприємство, обслуговуючи об’єкт, заробляло б на цьому кошти», — заявив у відео сільський голова.

Одна очисна на два ЖК

Навпроти ЖК «Кантрі-Хаус-2» будуються двоповерхові таун-хауси — ОК «ЖБК «Кантрі ТаунХаус». Згідно містобудівних умов та обмежень забудови ділянки площею 0,93 га передбачено сім будинків на 66 квартир (дозвільні документи видавалися Бориспільською РДА відділом містобудування та архітектури у 2016 році). Але на сайті забудовника вказується, що будинків буде 14. Наразі з них збудовані сім, квартири в трьох із них розпродано, ще 7 будинків — у проекті.

Голова правління ЖБК Денис Слуцький запевнив «Вісті», що каналізаційна очисна система даної забудови підключена до сусіда-забудовника «ОК «ЖБК «Кантрі-Хаус-2». «Введені в експлуатацію перші будинки скидають понад 20 кубометрів стоків, забудова розрахована на 48 кубометрів. Потужності сусіда дозволяють взяти наш ЖК на баланс», — переконує голова правління. Проте документально підтвердити слова Слуцький не спромігся, аргументуючи це тим, що журналістською діяльністю не передбачена перевірка документів. «Нас перевіряли різні державні органи (від екологічної інспекції до СБУ та прокуратури), жодних порушень не виявлено», — стверджує Слуцький.

Заплутана історія

При розслідуванні роботи локальних каналізаційних очисних п’ятиповерхового ЖК у Горі, «Вістям» стало відомо, що від початку будівництва комплексу він називався «Кантрі-Хаус». Нинішній ОК «ЖБК «Кантрі-Хаус-2» з’явився пізніше як  «фантом» попередника. «Люди купували тут квартири, де передбачено: електричне, сантехнічне обладнання, споруди на прибудинковій території, права на земельну ділянку, дві свердловини, локальні очисні споруди — все це мало б належати власникам квартир ЖК», — пояснюють мешканці п’ятиповерхівок,  проте представлятися відмовляються. За їхніми словами, у сформоване ОСББ «Кантрі-Хаус» входить 360 квартир, їхні власники тепер відстоюють свої права на власність у судах і бояться, що земля під їх будинками буде продана «з молотка». За словами людей ЖК «Кантрі-Хаус» сьогодні перебуває в стадії ліквідації, тому вони побоюються, що землю під п’ятиповерхівками  можуть продати на аукціоні.

Щодо приєднання каналізаційної системи сусіда-забудовника ОК «ЖБК «Кантрі ТаунХаус» до існуючого «Кантрі-Хаус-2», мешканці ОСББ налаштовані категорично та переконують, що воно відбулося без пояснень під час модернізації очисних. «Ці таун-хауси від початку будувалися як окремі будинки, далі справи забудовника, вочевидь, погіршали, тому таун-хауси почали продавати поквартирно. Даний забудовник немає власної свердловини, а до нашої каналізаційної системи підключився незаконно», — кажуть представники ОСББ по телефону.

Стало відомо, що у Бориспільському районному суді Київської області розглядається справа за позовом власників квартир ЖК «Кантрі-Хаус» до ОК «ЖБК «Кантрі-Хаус-2» та до ОК «ЖБК «Кантрі ТаунХаус» про визнання недійним договорів про приєднання станції другого підйому (свердловини) та водопровідної мережі,  про приєднання локальних каналізаційних очисних споруд до господарсько-побутової каналізації ЖК «Кантрі-Хаус».

Також люди розповіли про причини відмови передачі на баланс Гірської сільради очисних ЖК: мовляв, вони бояться,  що село підключиться до їхньої системи чи передасть очисні якомусь місцевому виробництву.

«Локальні очисні ОК «ЖБК «Кантрі-Хаус-2» не мають екологічного паспорту, оцінки впливу на довкілля (ОВД) та проекту, тому ми й не погоджуємося на їх передачу», — розповіли мешканці. 

«Вісті» направили журналістські запити до відповідних контролюючих органів щодо стану та впливу на довкілля локальних очисних систем Гори.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама