Замість садочка біля ЖК «Діамант» збудують житлову багатоповерхівку – рішення сесії. ФОТО | Трибуна

image
27 Квітня 2021, 20:42
Поділитися:

Депутати погодилися віддати під житлову багатоповерхову забудову ділянку на вул. Василя Симоненка, 115. Окрім того, потенційний забудовник отримає 2,647 га під промислову забудову на бульв. Незалежності – за трикотажною фабрикою «Роза». Таке рішення сьогодні ухвалила рада Броварської громади на 6-ій черговій сесії. Натомість інвесторам ЖК «Діамант» обіцяють добудову їхнього житла, а громаді в цілому – два садочки.

Як ішлося у відповідному проєкті рішення, ділянка площею 0,8324 га на вул. Василя Симоненка, 115 належала управлінню освіти та науки Броварської ОТГ. Однак, відомство добровільно від неї відмовилося. Зі слів чиновників, землю мають віддати забудовнику, який переможе на конкурсі.

Рішенням також змінюють цільове призначення із «для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти» на «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з вбудованим дошкільним закладом освіти».

Читайте також: Ділянку для садочка в Броварах віддадуть під будівництво житла

За інформацією представників влади громади, забудовник зобов’язується збудувати тут житловий будинок за умови, що в ньому буде вбудований дитячий садок на 80 місць. Також переможець конкурсу має добудувати ЖК «Діамант», де близько 300 інвесторів не дочекалися свого житла.

Інвестори ЖК “Діамант” дали назву ділянці у дворі біля свого недобудованого будинку – гора Клацуна, за прізвищем колишнього забудовника

Щоправда, в тексті рішення про добудову ЖК «Діамант» не йдеться. Документ лише посилається на протокол наради з питань добудови житлового комплексу, текст якого не оприлюднений.

Слід зазначити, що за результатами засідань профільних депутатських комісій до проєкту рішення додали ще один пункт. Згідно з ним, забудовник також отримає 2,647 га землі на бульв. Незалежності – за трикотажною фабрикою «Роза». Зі слів чиновників, ці землі – в промисловій зоні. Тож і ділянку будуть відводити під промислове будівництво.

Читайте також: Що робить трикотажна фабрика «Роза» для зменшення забруднення повітря

Під час підготування матеріалів до сесії, цю ділянку запланували продати з аукціону, про що підготували окремий проєкт рішення. Однак, згодом документ зняли з розгляду.

Нагадаємо, як пояснювала керівниця управління містобудування та архітектури Світлана Батинчук, за «Новусом» на ділянці площею 0,62 га має бути збудований окремий садочок на 140 місць. Таким чином (140+80) планують забезпечити необхідні 220 місць для дітей-дошкільнят.

схема

Розміщення ділянок під садочки і житлове будівництво

Як уточнив під час сьогоднішньої сесії міський голова Ігор Сапожко, в ЖК «Діамант» необхідно добудувати 4-ту, 5-ту і 6-ту секції, а також із нуля звести 7-му секцію. Водночас мер запевнив, що реалізація «рокірування» із садочками не зменшить кількість запланованих для дітей місць.

Що не так?

Як зазначає експертка з питань містобудування та архітектури Ірина Нікітчина, для ухвалення рішення про зміну цільового призначення, необхідно спершу внести зміни до детального плану території. До того ж, відповідно до розрахунку, необхідно знайти інші місця для садочків.

Водночас, з її слів, законодавство забороняє зміну цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та детальному плану території.

Читайте також: Зонування: чому не на часі та яка альтернатива

Ірина Нікітчина згадує, що подібна історія вже не перша. Так, на території ЖК «Лісовий квартал» замість садочка виросли дві «свічки». А сусідній садок «Лісова казка» після відкриття має не 160 місць, як планували, а лише 120.

«Більше того, детальний план території відповість, чи можливо на ділянці 0,83 га розмістити і багатоквартирний будинок, і вбудовано-прибудований садочок. А то раптом знову не будуть дотримані вимоги інсоляції, неможливо буде забезпечити непрохідну територію необхідної площі, і його не зведуть, або зменшать місткість…. Таке вже проходили,» – розповідає Ірина Нікітчина.

Зазначимо, в чинному детальному плані території IV житлового району вказано, що в межах території мають бути відкрити дошкільні навчальні заклади загалом на 1460 місць. Окрім того, шкіл у районі має бути на 5280 місць. І ще позашкільних установ – на 350 місць.

Детальний план території 4-го житлового району

Як відбувалося голосування

Попри те, що питання в порядку денному перебувало аж на 43-ій позицій, від самого початку засідання сесії під вікнами зали засідань обдурені  інвестори «Діаманту» влаштували мітинг за позитивне рішення ради громади. Всередину ради громади чиновники дозволили пройти лише 4-ом представникам. Водночас у залі перебували активісти, які виступали проти такого рішення або за інакший компроміс.

Дискусії в залі були запеклими, тривалими та подеколи переходили на крик і сварки між опонентами.

Ексдепутат Юрій Скотніков емоційно виступав за садочок. А міський голова пригадав йому історію з “Брігусом”

Чиновники, депутати та представники “Діаманту”

Серед аргументів інвесторів – їхні діти не мають домівки, питання не вирішується протягом 4-ох років. З-поміж противників – інвестування в житло було персональним ризиком, за наслідки якого не має відповідати броварська громада. Жителі нового району, у якому населення становитиме 41 тис., не матимуть достатньо садочків і шкіл.

Депутат Руслан Фірсов виступав категорично проти проєкту рішення

Водночас учасники дискусії робили пропозиції, які можна вважати конструктивними. Ексдепутат Броварської міської ради Юрій Скотніков запропонував віддати забудовнику лише 2,647 га на бульв. Незалежності за добудову ЖК «Діамант», більше нічого.

Депутатка Вікторія Коваленко, очільниця фракції «Рідний дім», запропонувала повернути для дітей садочок «Півник» на вул. Київській, де раніше перебував офіс Партії регіонів.

Вікторія Коваленко

Читайте також: Дитсадок «Півник» повертатимуть місту, зупинку «Школа № 5» не продаватимуть – підсумки комунальної комісії 

Обранець від УДАРу Борис Кузьменко зазначив, що добудувати ЖК «Діамант» необхідно в будь-якому випадку, інакше мешканцями недобудованих квартир стануть безхатьки.

Борис Кузьменко

Депутати від Голосу Ірина Веремчук і Андрій Саук акцентували, що рішення не можна підтримувати, адже вільних ділянок у новому районі під садки і школи майже не лишилося. Тож необхідно відкривати і заклад на 140 місць за «Новусом», і біля «Діаманту» – на 220 місць.

Андрій Саук

акція

Мітингувальники скандували гасла за добудову ЖК “Діамант” і “Саук – ганьба!”

Гасла протестувальників, інвесторів “Діаманту”

Герой війни Анатолій Фатеєв – також серед протестувальників “Діаманту”. На закиди щодо того, що його квартирне питання вирішене, він зазначив: прийшов відстоювати справедливість щодо інших людей

Активістка Олена Новак, яка мешкає в сусідньому ЖК «Ярославський», зазначила, що оптимальним був би варіант передачі під багатоквартирну забудову ділянки за «Новусом». А біля ЖК «Діамант» – лишити повноцінний дитячий садок.

Олена Новак

Присутніх противників багатоквартирного будівництва біля «Діаманту» також хвилювало питання порушення норм, скупчення автотранспорту біля майбутнього вбудованого садочка тощо. Головна архітекторка громади Світлана Батинчук переконувала, що норми будуть дотримані.

До того ж, вбудовування садочка в житловий комплекс, із її слів, дозволено новими будівельними нормами. Однак, заклад муситиме мати окремий вхід і свою територію.

Міський голова Ігор Сапожко також зауважив, що запропонована схема є оптимальною. Тим паче, досвід вирішення подібного питання є – щодо багатоповерхівки на вул. Симона Петлюри, 21-Б.

Читайте також: Довгобуд на вул. Петлюри, 21-Б скоро мають передати Броварам

Водночас, зі слів мера, жоден забудовник не погодиться на варіант добудови «Діаманту» лише за рахунок передачі йому 2,647 га землі промисловості.

Під час голосування депутати підтримали пропозицію долучити до проєкту рішення пункт про передачу забудовнику 2,647 га земель промисловості. Водночас зворотню пропозицію від Андрія Саука – голосувати за п. 2 і п. 3 документа окремо – провалили.

Голосування в цілому підтримали 26 депутатів – від провладних Команди Ігоря Сапожка «Єдність», Батьківщини, УДАРу, а також обранці від Слуги народу та Рідного дому.

Голосування за проєкт рішення в цілому

Водночас проти рішення проголосували опозиційні За майбутнє! та Голос. Фракція Європейської солідарності розділилася: проти – Руслан Фірсов, за – голова фракції Сергій Батюк, решта – Вікторія Мамочка, Ігор Крепак і Богдана Драч – утрималися.

Читайте також

Ясла-садок «Зірочка» відреконструюють за майже 42 млн грн
Добудувати ЖК «Діамант»: влада шукає, хто візьметься
Викуплять: броварський дитсадок «Півник» повернуть місту

Джерело: Трибуна – Бровари