Замість об’єктів соціального призначення містянам пропонують «хліба і видовищ»

image
5 Лютого 2019, 23:28
Поділитися:

31 січня 2019 року в приміщенні Броварської міської ради відбулось чергове засідання дорадчого органу – інвестиційної ради міста.

Першим на порядку денному було питання встановлення банерів у районі будинку по вул. Москаленка, 21 ТОВ «Еліт-Хаус». Товариство проходить процедуру узаконення встановлення реклами після приписів управління контролю БМР, тому члени інвестиційної ради прийняли позитивне рішення.

ТОВ «Хімлогістика» звернулось за погодженням можливості будівництва на орендованій земельній ділянці площею 5,5 га адміністративно-складського комплексу для зберігання лабораторного обладнання та хімічних речовин  по вул. Січових стрільців, 8. Підприємство займається реалізацією лабораторно-аналітичного обладнання та реагентів до нього. За словами заявників, планується збільшити кількість робочих місць на 125 одиниць. Товариство зареєстроване і сплачує податки у Броварах. Заявники зазначили, що виробництво небезпечних хімічних речовин не передбачається, а дотримання санітарних норм має бути враховано проектувальною організацією з отриманням погоджень відповідних організацій. Одностайним рішенням інвестради цей проект було погоджено. У цей же день управління містобудування і архітектури міської ради надало замовнику будівництва містобудівні умови  та обмеження. Із документом можна ознайомитись ТУТ.

Далі, за поданням юридичного управління, інвестиційна рада міста розглядала питання участі замовників будівництва.

Нагадаємо, раніше видання «Трибуна-Бровари»  писало про діяльність дорадчого органу, його повноваження та персональний склад.

На січневе засідання за встановленням відсотка пайової участі звернувся Гуцол О.В. стосовно будівництва об’єкта придорожнього сервісу (кафетерій-драйв) по вул. Я. Мудрого,45. Рішенням ради зазначеному підприємцю встановили максимальний розмір пайової участі в розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста – 10%.

Уперше за встановленням відсотка пайової участі звернулось ТОВ «Сіті Бізнес Девелопмент» стосовно будівництва магазину-кафе по вул. Київській, 282.

Відповідно до рішення інвестради, товариство має сплатити до вводу в експлуатацію об’єкта 10% від загальної кошторисної вартості будівництва.

Громадянину Демченку С.С., який також звернувся до ради за встановленням відсотка пайової участі для об’єкта  реконструкції житлового будинку під будівлю громадського призначення, також встановлено максимальну ставку – 10%.

Мова йде про будівництво будівлі по вул. Київська, 8. Поруч (по вул. Київська, 4,6 – авт.), знаходиться будівля нового торгівельного центру «Фора» – замовник будівництва ПАТ «Норіс». Фактичним власником обох земельних ділянок є заявник Демченко С.С. Рішенням інвестради 11 липня 2018 року для основної будівлі торгового центру було встановлено також максимальний розмір пайового внеску – 10%. У жовтні ПАТ «Норіс» звернувся із заявою про зменшення відсотка  пайової участі до 5%, але отримав відмову.

Утім, не відмовила інвестиційна рада іншій компанії, про яку піде мова далі.

«Трибуна-Бровари» вже повідомляла про початок будівництва ще одного торгівельного центру на вул. Київська – ТЦ «Серце міста». Замовником будівництва є приватне підприємство «Спартак». Відповідно до інформації в єдиному державному реєстрі, засновником компанії є Сергій Піддубняк – колишній депутат і екс-голова земельної комісії Броварської міської ради. Його вважають наближеним до колишнього найбільшого забудовника Броварів Ігоря Трощенка.

17 травня 2018 року ПП «Спартак» уперше звернулось із заявою про встановлення відсотка пайової участі замовника будівництва торговельного центру. Рішенням ради тоді було встановлено максимальний відсоток – 10%  від загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта.

31 січня 2019 року інвестрада розглядала іншу заяву вищезгаданого підприємства. Цього разу ПП «Спартак» звернулось за зниженням величини пайового внеска з 10% до 3%.

Що ж таке пайовий внесок?

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», пайова участь – це зобов’язання замовника, який має намір щодо забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, взяти участь у створенні й розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту. Пайова участь полягає у перерахуванні замовником до прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію до відповідного місцевого бюджету коштів.

Розрахунок розміру і використання коштів пайової участі здійснюють органи місцевого самоврядування. Тобто, в нашому випадку  величину пайової участі рекомендує встановити інвестиційна рада, а затверджує – виконком. Далі, замовник перераховує визначений «пай» до бюджету міста, якщо, звичайно, є що перераховувати. Адже одним із варіантів сплати пайової участі замовника будівництва, є добровільна передача інженерних мереж або об’єктів інженерної інфраструктури, збудованих поза межами земельної ділянки замовника будівництва. Простіше кажучи, якщо забудовник підводить до меж своєї ділянки зовнішні інженерні мережі (господарська каналізація, водогін, мережі електропостачання, зливова каналізація тощо) розмір його пайової участі зменшується на суму кошторисної вартості побудованих мереж. Часто буває так, що вартість мереж більша, ніж встановлений інвестиційною радою грошовий внесок забудовника до міської «скарбниці», тому бюджет міста може залишитись «у мінусі» від подібних інвестицій. Ба більше,  всі передані місту інженерні мережі надалі обслуговуватимуться за кошти міського бюджету ледь «дихаючими» комунальними підприємствами Броварів: КП «Броваритепловодоенергія» та КП «Бровари-Благоустрій».

Граничні розміри пайових внесків, встановлені рішенням броварських депутатів,  дублюють норму закону «Про регулювання містобудівної діяльності» і становлять:

для замовників будівництва нежитлових будівель та споруд – 10% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта;
для замовників житлових будинків – 4% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта.

Зазначимо, що звернення щодо зменшення відсотка пайового внеску, на інвестраді практика досить поширена. Втім, якщо переглянути відео засідань на Ютюбі «Трибуни-Броварів», то можна помітити, що «пайова» знижка дається не всім і лише за умови документального підтвердження участі в розвитку міста.

Цього разу представник  замовника будівництва торговельного центру на Київській приголомшив присутніх звісткою про те, що ПП «Спартак» має намір завести у місто відомий світовий бренд. Мовляв, до ПП «Спартак» із подібним проханням звернулись міський голова, його заступники та деякі депутати БМР.

За словами доповідача, у ТЦ «Серце міста» планують відкрити ресторан швидкого харчування відомої мережі  McDonald’s, із якою досягнуто домовленості, подробиць яких невідомо. Власне, завдяки високим стандартам і вимогам всесвітньовідомої компанії, кошторис будівництва ТЦ «Серце міста», за словами заявника, зріс на 12млн грн. Тому в обмін на торгівлю в Броварах «швидкою» брендовою їжею, заявник просить знизити його пайове навантаження.
Як це позначиться на міському бюджеті – судіть самі.

За умови сплати 10%, при кошторисній вартості будівництва ТЦ у 90 млн грн ПП «Спартак» має сплатити до бюджету міста 9 млн грн. Але не забуваймо про інженерні мережі, вартість будівництва яких відмінусують від пайового внеска в бюджет Броварів. До речі, забудовник під час засідання інвестиційної ради бідкався, що лише прокол під вул. Київською для підключення до каналізаційних мереж обійдеться у 800 тис. грн. То ж, на думку доповідача, й 3% (близько 2,7 млн грн авт.) є завеликою пайовою участю.
Представник ПП «Спартак» розповів про фінансові перспективи від будівництва торговельного центру, адже, за підрахунками компанії, додатково буде створено до 200 робочих місць. Економісти компанії підрахували, що у разі ефективної роботи ТЦ, до бюджету міста може надходити до 20 млн грн щорічно. Офіційне відкриття об’єкта планується у серпні 2019 року.
«Якщо ви знаєте, ми побудували не один торговий центр у Броварах…Ми приймаємо участь у всіх заходах, які є у Броварах, у всіх медицинах і школах, і перекриттях і у всьому решта…Я вважаю, що це з містом соціальний проект, так можна навіть назвати. Все таки років 10 обіцяють McDonald’s, але й досі не зробили» –  зазначив представник ПП «Спартак» (див. повне відео засідання – авт.).
Повне відео засідання інвестиційної ради міста від 31.01.2019 року:

Перейдемо від перспектив до реалій. При обговоренні цього питання думки присутніх розділились. За словами головного архітектора міста Світлани Батинчук, поява McDonald’s – це хороша перспектива для Броварів. Юрій Чередник наголосив, що «знижка» у 6,3 млн грн  із пайового внеска скидається фактично на  інвестування у будівництво закладу харчування за рахунок міського бюджету. Керманич управління економіки та інвестицій Микола Загуменний зазначив, що поява такого бренда  у Броварах – це інвестиційна привабливість міста: «Ми можем туди (у  McDonald’s – авт.)  і не ходить, але це говорить про статус міста. Це наше право встановлювати хоч 5%, хоч 4%». Попри різницю думок присутніх, рішення інвестиційної ради було одностайним: ПП «Спартак» було знижено розмір пайового внеску до 3%.

Резюмуючи побачене на засіданні інвестиційної ради:

міський бюджет може за рекомендацією інвестиційної ради втратити кілька мільйонів, утім варто дочекатись рішення виконкому із цього питання;
жодних документальних доказів вартості будівництва ТЦ «Серце міста» у розмірі 90 млн грн присутнім не надано, а остаточна сума вартості об’єкта може бути відома лише після завершення його будівництва;
жодних документальних підтверджень участі ПП «Спартак» у «заходах міста, медицинах, школах, перекриттях і решті» на засіданні членами інвестиційної ради не розглядалось;
договір співпраці між ПП «Спартак» та компанією «Макдональдз Юкрейн ЛТД» не було представлено під час засідання.

Видання «Трибуна-Бровари» звернулась за коментарем щодо перспектив відкриття ресторану McDonald’s до офіційного представництва компанії в Україні, проте поки що офіційної відповіді журналісти не отримали.

Стосовно перспективи сплати податків із фізичних доходів громадян (ПДФО –  авт.) при створенні додаткових робочих місць зазначимо, що даний податок, відповідно до нормативної бази України, сплачуються за місцем реєстрації підприємства. За даними реєстру юридичних осіб, підприємство з іноземними інвестиціями  «Макдональдз  Юкрейн ЛТД» зареєстроване у Києві, то ж і податки, відповідно, будуть направлені у столицю. Лише у разі створення відокремленого підрозділу юрособи, податки залишаться у Броварах, втім досвід Борисполя, де вже є McDonald’s, говорить про зворотне.

Про перспективи розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури в Броварах краще усього «розкажуть» цифри міського бюджету.

Відповідно додатку 1 до рішення Броварської міської ради «Про міський бюджет міста Бровари на 2018 рік» та додатків  1, 2, 3, 5, 6, 7»,  до міської скарбниці протягом 2018 року від сплати пайової участі замовників будівництва надійшло всього 3 млн грн. І це при тому, що Бровари і Бориспіль є лідерами за обсягами будівництва за минулий рік.
Натомість, якщо подивитись на видатки  міського бюджету, то лише на ремонт амбулаторії №7 по вул. Київська, яку планується відкрити для потреб новозбудованого мікрорайону, витратили 3,5млн грн. Капітальний ремонт приміщень дитячих садків міста обійшовся у більш ніж 28 млн грн, а шкіл – 38 млн грн.

На будівництво загальноосвітньої школи І ступеня по вул. Петлюри Симона (Черняховського), 17-Б із запланованих 8 млн грн профінансовано нуль гривень, а на  реконструкцію садочка «Оленка»  по вул. М. Лагунової  лише минулого  року витратили 29,7 млн грн.

Чому капіталовкладення в якісну освіту і медицину, які неможливі без будівництва та оновлення матеріальної бази шкіл та лікарень не є пріоритетом для місцевих чиновників, сказати складно. Втім, захмарні суми на утримання освіти і медицини  складаються саме з таких маленьких «траншів» пайових внесків, якими так щедро розкидаються члени інвестради.

Власне, про те, чи варто робити подібні знижки для забудовників, свідчать дані опитування, створеного депутатом БМР Андрієм Сауком після засідання інвестиційної ради. Та чи дослухаються члени виконкому до побажань броварців?

Наразі питання пайової знижки для ПП «Спартак» на засіданні виконкому  04.02.2019 року не розглядалось.
Ми будемо слідкувати за розвитком подій та інформувати про новини.

Довідка: Україна стала 102 країною в світі, де почала розвиватися мережа McDonald’s. Офіційним представником материнської компанії McDonald’s Corporation є ПІІ «МакДональдз Юкрейн Лтд», яка була заснована у 1996 році. Засновником є компанія “ЕМСІДІ ЮРОП ЛІМІТЕД” (Велика Британія), статутний капітал 901801008.99грн. Cтаном на 20 жовтня 2018 року, в 19 містах та одному селі України діє 89 ресторанів. Інвестиції в Україну (2017): більш ніж $225 млн.

Джерело: Трибуна Бровари