Замість Леніна перед прокуратурою встановлять пам’ятний знак Броварській козацькій сотні

image
16 Липня 2019, 20:34
Поділитися:

Бровари поповняться ще одним цікавим туристичним об’єктом: перед  місцевою прокуратурою замість поваленого в 2014 році «Ілліча» з’явиться майже триметровий пам’ятний знак Броварській козацькій сотні. Пам’ятник має стати символом наступності поколінь у боротьбі за незалежність України.

 Після знесення пам’ятника Леніну під час Революції Гідності місце перед прокуратурою  п’ять років залишилося порожнім.

За підсумками засідання комісії та архітектурно–містобудівної ради, які відбулися 4 липня 2019 р., погоджено проектну пропозицію пам’ятного знака Броварській  козацькій сотні за адресою вул. Київська, 137 та рекомендовано його для подальшого проектування та встановлення. У свою чергу виконком своїм рішенням від 16.07.2019 р. надав функцію замовника УБЖКГІТ на виготовлення проектно-кошторисної документації та встановлення пам’ятного знака.

Як розповіла начальниця відділу культури Катерина Мелікова, автором ідеї і ініціатором конкурсу став відомий місцевий краєзнавець Володимир Гузій. Саме він вважав за потрібне увічнити пам’ять про історично доведений факт існування та військової відваги  Броварської козацької сотні. Ще однією метою встановлення пам’ятного знака було створення в Броварах привабливого туристичного об’єкта:  Броварам є чим пишатися в своєму історичному минулому.

Історична довідка:У ході національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст. у битві з військами князя Родзивила під Гомелем особливо великі втрати понесли Київський та Чернігівський полки. В складі Київського полку перебувала Броварська сотня, чисельність якої за даними Реєстру війська Запорізького, складеного І. Виговським 1649 року, становила 53 реєстрових козаків. Доля повела їх у бій із ляхами, литовцями. Явна більшість «реєстровців» (якщо не всі) згинули в кровавих битвах. Це були перші справжні борці за незалежність України, які заслуговують на шану та повагу своїх потомків.

«Першою ідеєю було встановлення «жертовної чаші» на знак пошани козакам-героям, йшло обговорення ескізу самої чаші та прізвищ,  які могли бути увічнені на ній, – розповідає Катерина Мелікова. – Зокрема, мова йшла або про гетьмана Виговського або про голову Броварської козацької сотні на прізвище Медвідь. Але автор ідеї не надав передпроектні пропозиції, як саме він бачить таку чашу». Тому відбулось засідання конкурсної комісії, на яку надійшла лише одна пропозиція від члена спілки художників, скульптора Олексія Пергаменщика. Доповідачем та співавтором проекту був керівник творчої спілки при «Братерстві бджолярів України» Даниленко М.В. Вони надали не лише масштабну модель, а також представили фотомакет вигляду пам’ятного знака на фоні досить монументальної будівлі прокуратури. Загалом члени конкурсної комісії вирішили, що пам’ятний знак гармонічно поєднується з будівлею, тож після обговорень проект підтримали.

Рішення конкурсної комісії затвердила архітектурно-містобудівна рада міста.

«Ідея красива і вона перегукується із сучасністю: є розуміння, що цей пам’ятний знак буде присвячений усім борцям за незалежність України, і саме такий підпис буде на ньому. Знак буде символізувати наступність поколінь: від часів козацтва до наших днів, до учасників Революції Гідності та учасників АТО», –  підсумувала Катерина Мелікова.

Зараз, коли функції замовника надано УБЖКГІТ, у творчого проекту буде стадія виготовлення проектно-кошторисної документації та її експертизи. Орієнтовно, пам’ятний знак заввишки 2, 6 м коштуватиме близько 200,0 тис.грн. Його виготовлять із каменя.

Ангеліна Козлова

Фото  – авторки 

Джерело: Трибуна Бровари