захист та водночас шкода для вашої шкіри? Що з цим робити? – Макарів Діловий

image
16 Травня 2021, 01:16
Поділитися:

Сьогодні носіння захисної маски – це не чиєсь особисте бажання огородити себе від світу, а велика необхідність. Але якщо зимою маска може навіть вам зігріти, то влітку – це зовсім інакша справа. Бути в масці у спеку – це справжнє випробування для шкіри обличчя. У літній період шкіра і так відчуває підвищений стрес: ультрафіолет, сухе повітря кондиціонерів, активна робота сальних залоз. А тепер до списку додався ще один пункт – носіння захисних та медичних масок, які, судячи з усього, з нами надовго.

Косметологи вже охрестили висипання і подразнення, викликані тривалим використанням масок, терміном «маскне». Сьогодні поговоримо про те, як уникнути цієї неприємності і як діяти, якщо шкіра вже встигла дати негативну реакцію на головний засіб індивідуального захисту 2021 року.

Чому тривале носіння маски в спеку може призвести до подразнень на шкірі?

Річ у тім, що коли ви дихаєте в масці протягом декількох годин, всередині створюється так званий «парниковий ефект», на тлі якого формується ідеальне середовище проживання для збудників різних шкірних захворювань. А якщо у вас ще й і проблемна шкіра, то отримати подразнення на ній у вас ще більше шансів. Також усі ці неприємні прояви можуть посилюватися тертям тканини про шкіру обличчя, в процесі якого відбувається підвищене роздратування сальних залоз і волосяних фолікулів.

Але як же зберегти шкіру здоровою, не нехтуючи профілактичними заходами безпеки? Відповідь є.

• В якості профілактики можливих неприємностей рекомендується якомога частіше міняти маски, щоб на них не скупчувалися мікроби. Якщо мова про одноразові маски, то викидайте їх кожні дві години. Якщо ж ви використовуєте багаторазові маски, стежте за їх гігієнічністю – обробляйте після кожного застосування (щоденне прання з подальшим прогладжуванням гарячою праскою). Також пам’ятайте, що навіть такі маски не вічні і вимагають заміни. Лікарі наполягають на тому, щоб ми ставилися до маски як до нижньої білизни – а значить, питання чистоти і гігієни повинні бути дотримані на всі сто.
• Спростіть процедуру щоденного догляду за шкірою. Залиште тільки найнеобхідніше: максимально делікатний засіб для вмивання без мила і м’яке зволожуючий засіб без ароматів. В даному випадку працює правило «чим менше – тим краще».

• Якщо виникнення акне уникнути все-таки не вдалося, поводититися з ним варто так само, як і зі звичайними локальними висипаннями. Що робимо? Наносите саліцилову або гликолевую кислоту на уражені ділянки. Або також можна викристовувати засоби точкового впливу з цинком і сіркою, які накладаються на окремі прищі. Для більш яскраво виражених випадків «маскне» підійдуть засоби з бензоілпероксідом. Але, само собою, самолікування в даному випадку недоречно. Дати точні рекомендації стосовно препаратів може тільки лікар.

• Спробуйте аптечну косметику. Як правило, в формулах таких засобів вже є все необхідне для проблемної шкіри, схильної до подразнень і акне. Безпрограшні варіанти – CeraVe, Eucerin, Bioderma та La Roche-Posay.

• У літню пору шкіра схильна до зневоднення. Щоб уникнути порушень природного балансу, важливо зміцнити її ліпідний бар’єр, тим самим зробивши шкіру менш сприйнятливою до зовнішніх подразників. Віддайте перевагу зволожуючим структурам щоденного догляду. Наприклад, гіалуронова кислота допоможе притягти і утримати вологу в шкірі, тим самим нівелюючи тертя від носіння маски.

• Також заспокоїти роздратовану шкіру можна за допомогою засобів на основі зеленого чаю. Він багатий антиоксидантами і має здатність захищати клітини шкіри від негативного впливу токсинів.

• Прибрати запалення допоможуть доглядають маски на основі вугілля. Деревне вугілля виводить пил, надлишки шкірного сала та інші забруднення з пір.

Джерело: Макарів Діловий