Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)

image
14 Лютого 2020, 14:25
Поділитися:

Доля земельної ділянки колишнього бориспільського тубдиспансеру є невизначеною. Територія рясно заросла чагарниками, а будівлі медустанови повністю зруйновані. Чому майже 10 років стоїть занедбаною велика міська територія, розбиралися «Вісті».

На вулиці Тургенєва, 73 поблизу будинків приватного сектору розташовані приміщення колишнього тубдиспансеру, який закрився майже 10 років тому. Відтоді земельна ділянка площею 1,5 га та старі приміщення диспансеру кинуті напризволяще. Сьогодні територія нагадує зону відчуження. Свідками людської недбалості є лише високі мовчазні сосни.

Поряд розташована автобусна зупинка і містяни нарікають, що це місце давно потрібно привести до ладу й побудувати соціальний об’єкт для потреб громади.

«Чому не звести гуртожитки, наприклад. Багато чого місту потрібно», — вважає водій маршрутки 7А Максим, який вийшов із автобуса, бо здивувався, що хтось ще цікавиться долею цієї забутої усіма території.

Задача з багатьма невідомими

Минулого року «Вісті» порушували тему території тубдиспансеру, але дієвої реакції не було. Ми зверталися до керівництва міста з запитанням, чи готове місто до реалізації соцпроекту на занедбаному місці. Тоді перший заступник міського голови Микола Корнійчук визнав, що там гарне місце для будівництва реабілітаційної установи, хостелу чи хоспісу, будинку для людей похилого віку, адже подібних соціальних установ Бориспільщина потребує. Проте, за його словами, є невирішеними майнові проблеми.

Чия земля диспансеру?

Із цим запитанням «Вісті» звернулися до начальника управління містобудування та архітектури Бориспільської міськради Яніни Скрипачук.

«І територія, і майно знаходяться в користуванні лікарні. Що там планується, не можу сказати. Якби ця територія була в комунальній власності міста, ми були би в курсі. Якщо територія належатиме місту, можна буде розробити проектну документацію на будівництво потрібного закладу», — зазначила головний архітектор.

 

Натомість заступник міського голови з питань будівництва Дмитро Гопанчук заявив протилежне:

«Земельна ділянка належить місту, вона не переоформлювалася на районну раду. Майно перебувало на балансі районної ради. Район погодився передати його міській раді, це був тривалий процес, але тепер це питання неактуальне, бо місто і район одночасно увійшли до співзасновників лікарні. Що можна там побудувати, вирішуватиме профільна комісія й сесія міськради. Були наради щодо визначення місця розташування будинку для людей похилого віку. Зараз триває обговорення подальшого використання ділянки диспансеру», — пояснив Гопанчук.

Парадокс у тому, що місцеві чиновники володіють протилежною інформацією щодо статусу земельної ділянки колишнього тубдиспансеру.
А повідомлень про перемовини, домовленості та плани керівництва міста і району щодо долі тубдиспансеру теж не оприлюднювали — ні на сесіях, ні на нарадах, як у місті, так і районі.

«Запитів не було»

«Вісті» поцікавилися у директора КП «Бориспільводоканал» Олександра Гануша, чи підведені до ділянки диспансеру комунікаційні мережі.

«Тубдиспансер не обладнаний централізованим водовідведенням, там були вигрібні ями. Із водопостачанням ситуація невідома. Свердловина закрита. Щоб говорити про будівництво, потрібно звернутися до комунальних підприємств із запитом щодо технічних умов. Жодного запиту за всі роки до підприємства не надходило», — повідомив Гануш.

Чи будуть перетворення?

6 лютого цього року, представляючи очільника Бориспільської РДА, голова Київської ОДА Олексій Чернишов заявив, що очікує на позитивні перетворення на Бориспільщині. 

«Знайомство з Україною починається звідси. Тут повітряні ворота країни. Гості України повинні бути в захваті від умов для залучення інвестицій, створення робочих місць. Потрібно приділити увагу реконструкції й будівництву доріг та об’єктів соціального значення», — окреслив завдання очільник КОДА.

У відповідь – поки тиша і бездіяльність.

Із епідеміологічної точки зору територія диспансеру безпечна, там можна будувати. Це підтвердив завідувач Бориспільським міжрайонним відділом лабораторних досліджень МОЗ України Андрій Веремій: «Мікобатерія туберкульозу (паличка Коха) зберігається у ґрунті до одного року, не більше».

Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)
Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)Забута «зона відчуження» у Борисполі (фото)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама