Забудовник VS Громада. Чому забудовник перемагає?

image
24 Травня 2019, 18:42
Поділитися:

  Автор: Ангеліна Козлова

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Якби цієї історії не було, її треба було б вигадати. Документальна хронологія подій, коли виконком «змінював свою думку» залежно від тиску або громади, або забудовника.

Отже, по порядку.

17 травня 2018 року ПП «Спартак» уперше звернулось із заявою, а виконком своїм рішенням від 05.06.2018 р. встановив розмір пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Бровари ПП «Спартак» – будівництво торговельного центру на розі  вул. Київська та вул. Чорновола В’ячеслава – 10 %  від загальної проектно-кошторисної вартості об’єкту будівництва (ТРЦ «Серце міста»).
Скандально відомим рішенням інвестиційної ради міста від 31.01.2019 р. пайова участь цьому забудовнику зменшена до 3%. Основним мотивом було те, що у  ТРЦ розміститься соціально значимий об’єкт – ресторан мережі Макдональдз. Зазвичай  після проведення інвестиційної ради рішення виноситься на найближчий виконком. Але резонанс був занадто великим, тому рішення відклали.
Виконком «дещо подумав», та 12.03.2019 р. прийняв рішення про встановлення розміру пайової участі «Спартаку»  по цьому об’єкту в розмірі 8%.
Але забудовник так просто не здався і продовжив «торги». І виконком ще раз все зважив і 08.05.2019 р. вирішив, що вистачить і 5% пайової участі.
Присутні на виконкомі журналісти поцікавилися : «Чому раптом 5%»? Відповідь була «розпливчастою»: забудовник, мовляв, погодився встановити за власний рахунок дитячий майданчик у дворі будинку по вул. М. Лагунової, 13-Б та збудувати тротуар від вул. Чорновола до АЗС «КЛО» (тобто, уздовж власного ТРЦ). Дані про вартість майданчика та вартість тротуару ніде озвучені не були.
05.2019 р. розмір пайової участі нарешті остаточно затвердили, а 21.05.2019 р. своїм рішенням виконком визнав договір по цьому об’єкту вже виконаним. На запитання журналістів: «Яка ж сума договору про пайову участь?»,  чиновники  назвали цифру 1 251 664,92 грн.  Про будівництво обіцяного дитячого майданчика, станом на 21.05.2019 р., його комплектацію, передачу на баланс  КП, і тим більш про його вартість, жодної інформації не прозвучало. Про тротуар – аналогічно.

Але уважний читач пам’ятає, що проектна вартість будівництва ТРЦ «Серце міста», принаймні ще в січні цього року, складала 90 млн.грн (ця сума була особисто названа представником забудовника на інвестиційній раді). При цьому забудовник бідкався, що вартість будівництва постійно зростає (дослівно: Власне, завдяки високим стандартам і вимогам всесвітньовідомої компанії, кошторис будівництва ТЦ «Серце міста», за словами заявника, зріс на 12 млн грн.) Але на запитання журналістів на виконкомі: « Із якої проектної вартості  розраховано суму в 1,25 млн грн?», відповідь була наступною: «Ну, десь із 40 млн грн».

Як то кажуть: «А-а-а-а-а!».

Як проектна вартість могла змінитися із 90 млн грн до «десь 40»?! Як таке може бути?

Нагадаю, що все, що стосується пайової участі забудовників, регламентується Положенням про порядок залучення коштів замовників будівництва на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Бровари (далі – Положення), затвердженим рішенням БМР 10.05.2018р.

Цим положенням, зокрема, прописано:

2.1. Величина пайової участі визначається у розрахунку, який є невід’ємною частиною Договору, укладеному з виконавчим комітетом Броварської міської ради, як відсоток від загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта, визначеної згідно з державними будівельними нормами, стандартами і правилами.

При цьому не враховуються витрати на придбання та виділення земельної ділянки,

звільнення будівельного майданчика від будівель, споруд та інженерних мереж,

влаштування внутрішніх і позамайданчикових інженерних мереж, споруд та транспортних комунікацій.

2.2. Якщо загальна кошторисна вартість будівництва об’єкта не визначена згідно з державними будівельними нормами, стандартами і правилами, вона визначається на основі встановлених виконавчим комітетом Броварської міської ради нормативів для одиниці створеної потужності.

Тобто, якщо кошторисна вартість будівництва раптом невідома, застаріла, збільшилася/зменшилася в процесі будівництва або складена з помилками, виконком прийняв окреме рішення  на запобігання «хитрощам забудовника»: «Про затвердження нормативів для одиниці створеної потужності об’єкта будівництва міста Бровари». Із цього рішення випливає, що мінімальна кошторисна вартість будівництва адміністративних будинків – 21 687,0 грн за 1 м.кв. Враховуючи, що загальна площа приміщення ТРЦ 8000 м.кв, то нескладно порахувати, що мінімальна кошторисна вартість будівництва станом на 21.05.2019 не може бути меншою за ….173 496 000 гривень. Відчуваєте «невеличку різницю» з «десь 40 мільйонів»?

Взагалі, тема встановлення та сплати пайової участі – невичерпна, тому що в ній відображено всі нюанси стосунків між владою та забудовниками.  При публікації рішення виконкому і навіть при розгляді проекту рішення, на виконкомі в жодному випадку не озвучується ані відсоток пайової участі, ані проектна вартість об’єкту, ані суми, сплачені за договором. Тобто, ні на сайті, ні на самому засіданні виконкому про це не дізнаєшся (тільки через запит). Звісно, це дає великий простір для маневру: можна рахувати відсоток  від 90 млн грн, а можна – від 40. А можна ще і відсотки постійно переглядати.  Ні члени інвестиційної ради, ні члени виконкому не бачать та не знають цих сум: це «чисті договорняки», «джентльменські домовленості» між владою і забудовниками. Це і є «реальна політика» на місцевому рівні.

Відповідно до вищезгаданого Положення, розмір пайової участі замовника встановлюється рішенням виконавчого комітету БМР та не може перевищувати:

– для нежитлових будівель та споруд – 10 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта;

– для житлових будинків – 4 % загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта.

Але фактично забудовникам житла майже завжди встановлюють ставку пайової участі в розмірі 1%, а виконання договору розтягується на кілька років. Усім іншим – в залежності від «наближеності до влади» та участі у «неформальному фінансуванні» інших об’єктів.

На останньому виконкомі міський голова бідкався, що чинне законодавство в Україні щодо пайової участі обмежує місцеве самоврядування у тому плані, що не можна збирати кошти із забудовників на ті об’єкти, які потрібні місту і які забудовники згодні  «профінансувати». Наприклад, реконструкцію очисних споруд. Але чиновник промовчав, скільки коштів  не було зібрано у бюджет міста «живими грошима» саме  з ПП «Спартак», ТОВ «Архімаст-М» та інших. А мова йде про десятки мільйонів гривень. Усе це – втрачені можливості для громади.

Треба називати речі своїми іменами: йде нахабний торг у високих кабінетах, і результат цього торгу не має жодного стосунку до інтересів громади.

Зрозуміло, що виборча компанія місцевих виборів-2020 фактично розпочалася, і жодного секрету немає, що міський голова Ігор Сапожко – фаворит цієї гонки. Не можу не відмітити: міська адміністрація дуже старається –  у кожному дворі або капремонт, або будівництво. Це, звісно, добре.
Але коли бачиш як на інвестраді або виконкомах випливають усі ці «цікаві контакти», розумієш, який шлейф корупційних зв’язків тягнеться за топ-чиновником.

А  попереду ще ввід в експлуатацію «культового об’єкту міста»   – ТРЦ біля  СШ № 7. І теж від «любих друзів».

Будьте пильні та уважні, не дайте себе ошукати.

Джерело: Трибуна Бровари