Забруднення на Росі: киян просять не їхати відпочивати на річку, у Білу Церкву й Умань

image
10 Червня 2019, 11:08
Поділитися:

Улюблена мальовнича річка мешканців Київської області й киян, які звикли там відпочивати й рибалити, мають дачі й городи, нині «закрита» для відвідування, через попадання у русло інсектицидів.

Зауважимо, що для столиці ця аварія на матиме наслідків, але попереджаємо киян не їхати відпочивати на Рось, поки не буде спеціального повідомлення. 

Для мешканців Умані й Білої Церкви перекрили водопостачання. Запасів води для цих міст вистачить на 1 – 3 дні.

У нас у Білій Церкві люди скупили усю воду у магазинах. Паніка нереальна, – розповів «Вечірньому Києву» житель Білої Церкви Сергій Романчук. – Нині стоять великі черги до бюветів. Запаслися нашвидкуруч й ми водою з кранів: понабирали ванну й всі ємнеості, що є в домі. Адже було попередження зробити запаси води на три дні. В деяких місцях на Росі в районі Білої церкви вспливла дохла риба. А от про цистерни з водою, яку завезли й роздають у місті я чув, але ще не бачив.

У ДСНС Київської області повідомляють, що комісією ТЕБ та НС Білоцерківського району Київської області прийнято рішення про припинення роботи водозабору з 23 год. 9 червня (запасу води для м. Біла Церква вистачить на 1 добу). При необхідності буде здійснюватися підвіз води; проводиться моніторинг якості води у місцях водозабору та водосховищах акваторії р. Рось.

Ситуація перебуває на контролі у місцевих органів виконавчої влади та ДСНС України.

Спеціальні служби зробили заміри води та намагаються локалізувати можливу зону ураження. Про глибину забруднення і зону ураження річки буде відомо пізніше.

Поліція Київської області разом з працівниками ДСНС проводять  профілактичні бесіди з громадянами Тетіївського, Володарського, Білоцерківського, Рокитнянського, Богуславського та Таращанського районів у зв’язку можливим забрудненням річки Рось, небезпекою купатись, ловити рибу та випасати худобу.

Нагадаємо, 9 червня у селі Збаржівка, Погребищенського району, Вінницької області, трапилася ДТП. Під час транспортування інсектициду автомобіль перевернувся в притоку річки Рось, яка протікає декількома областями, зокрема, Київською.  

За фактом забруднення водойми у с. Збаржівка Погребищенського району, що є притокою річки Рось, слідчим відділом Погребищенського відділення поліції відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.242 (Порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України.

 

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ