Заборона релігійних організацій з керівним центром у росії – Вишгород Газета ONLINE

Заборона релігійних організацій з керівним центром у росії – Вишгород Газета ONLINE
31 Жовтня 2023, 16:20
Поділитися:

Проєкт Закону № 8371 від 19.01.2023

Хто ініціював: Кабінет Міністрів України. 

Стадія: прийнято за основу з доопрацюванням. 

На кого вплине: релігійні організації, керівний центр яких знаходиться в росії (в т.ч. УПЦ (МП),  Державну службу України з етнополітики та свободи совісті, суди. 

Що змінює:   

не допускається діяльність релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться в росії; 
у разі виявлення порушення вимог Конституції України та/або її законів щодо створення релігійних організацій, їх діяльність  може бути припинена в судовому порядку за позовом Державної служби України з етнополітики та свободи совісті або прокурора; 

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті: 

виявляє завдяки релігієзнавчій експертизі, чи впливають російські центри на канонічні та організаційні питання таких організацій; 

видає приписи щодо усунення порушень, виявлених за результатами проведення релігієзнавчої експертизи; 
звертається до суду з адміністративним позовом щодо припинення діяльності релігійної організації у разі невиконання нею приписів про усунення порушень, виявлених за результатами проведення релігієзнавчої експертизи. 

Що так:   

захищає державу від підривної діяльності релігійних організацій, яка спрямована на підрив національної безпеки та завдання істотної шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості, обороноздатності, державній чи інформаційній безпеці України; 
унеможливлює діяльність на території України релігійних організацій, які керуються з росії; 

розширює повноваження Державної служби України з етнополітики та свободи совісті через здійснення релігієзнавчої експертизи, видання приписів та звернення до суду. 

Що не так:   

тривала процедура припинення діяльності релігійної організації, пов’язаної із рф. Через експертизу, приписи та судовий розгляд вона може затягнутись на роки.  

Що передувало:  

1 грудня 2022 року набрав чинності Указ Президента України про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Згідно цього документу Кабінет Міністрів України мав внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в російській федерації. 

Що ще: Указ Президента № 26/2023 від 23.01.2023 про санкції проти очільників російської церкви

ДЖЕРЕЛО

Continue Reading

Джерело: Вишгород Газета ONLINE