за що так прозвали головний палац одруження Києва

за що так прозвали головний палац одруження Києва
29 Жовтня 2023, 13:49
Поділитися:

Центральний РАГС Києва неможливо не помітити. Модерністська будівля у формі трикутника з увігнутими лініями приковує до себе погляд усіх, хто проїжджає проспектом Перемоги. Чи є у цьому трикутнику особливий сенс? Які таємниці зберігає земля під Палацом одружень, розповідають журналісти My-Kiev.

Екскурс в історію

РАГС збудували на цьому місці у 80-ті. А що тут було раніше? Перенесемося на 200 років тому і уявімо собі тінистий смарагдовий гай, що поросли густою довгою травою горбки і довгу стежку, обсаджену з обох боків березами. Вона веде до будинку митрополита. Навколо будинку розбито фруктовий сад, а вікна виходять на чисту гладь озера.

Нині важко навіть уявити, що на місці міської забудови та дорожньої розв’язки було таке казкове місце. Через рік озеро заболотіло, береги зарості. У 1937 році паводок на річці Скоморох, що тече зовсім поряд, викликав повінь. Щоб уникнути подібних подій у майбутньому влада закатала озерце в бетон. Про нього, здається, ґрунтовно забули, протягом кількох років тут був пустир.

Чому трикутник

До РАГСу давно приліпилося прізвисько «бермудський трикутник». Хтось жартує, мовляв, люди там пропадають безповоротно. А насправді звідки взялася така нестандартна форма?

0002Незвичайний палац одружень спроектували відомі архітектори Гречина (який також був автором НСК «Олімпійський» та Палацу спорту) та Гопкало, який проектував будівлі Національної бібліотеки імені Вернадського, Річкового вокзалу, Українського дому на Хрещатику, готеля «Турист» та багатьох інших закладів і споруд. Архітектори працювали разом із інженером Юрченком. Будівництво велося з 1980 до 1982 року. До цього центральний РАГС був у «Шоколадному будиночку» на вулиці Шовковичній. Але державний квартал ріс та установу вирішили перенести на нове місце – проспект Перемоги, 11.

Трикутна форма обрана авторами невипадково. За задумом архітекторів, завдяки такому розташуванню урочисті весільні процесії не перетинаються одна з одною, а отже, можна проводити по кілька одружень одночасно. За рахунок підйомів даху по краях будівлі всередину потрапляє більше світла – це у свою чергу робить урочисту залу ще більш яскравою, святковою та повітряною. Парадні високі сходи раніше були популярним місцем для фотографій молодят та гостей весілля.

0003Проект центрального РАГСу був по-справжньому масштабним – 3 зали для урочистих церемоній на вибір пари. Окрім звичних для такого місця приміщень тут передбачено гардероб і навіть магазин із подарунками та квітами. Навколо Палацу одружень обладнано стоянку на 100 машин.

Скандинавський мінімалізм

Територія навколо РАГСу влаштована у стилі скандинавського мінімалізму 70-х, головними рисами якого були прості, чіткі лінії та форми у нестандартних поєднаннях.0004

Фонтан був величезним басейном зі скульптурами голубів і Либеді. Щодо цієї статуї склалася неоднозначна думка. Жінку з дитиною у народі не пов’язали з образом легендарної сестри Кия, Щека та Хорива. Навпаки, в ній побачили трагічну історію, і тому в народі її називали Матір’ю-одиначкою. На поверхні басейну сяяли «плаваючі» струмені, які були особливо модними на той час.

У 2008 році поряд із РАГСом почалося будівництво висотної будівлі. Через цей новий проект довелося пожертвувати фонтаном та сквером. Тепер центральний РАГС позбавлений своєї ландшафтної оправи та виглядає як забутий експонат виставки модерну, затиснутий між новобудовами, заправкою та МакДональдсом.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна