За межами: у столиці покажуть графічні твори сучасного іспанського художника

image
15 Листопада 2019, 11:04
Поділитися:

15 листопада у приміщенні Національної академії мистецтв України відбудеться відкриття виставки графічних творів відомого сучасного іспанського художника, скульптора і дизайнера Антоні Міро «Трансгресія», організована НАМ України та Центром розвитку «Демократія через культуру».  

Одне із багатьох значень слова «трансгресія» – це вихід за межі того, що здавалося неможливим. Уся творчість Антоні Міро – це розмивання усталених меж: чи то йдеться про техніку виконання (митець працює у різноманітних жанрах, від монументальних композицій із заліза, що прикрашають площі та вулиці міст, скульптури і живопису, до колажу і книжкових ілюстрацій), чи про використовувані прийоми, від алюзії та цитування до метафори, гіперболи й соціальної інтерпретації.

Виставку «Трансгресія» склали роботи двох графічних серій – «Вітер народу» і «Політ кота».

Серія «Вітер народу» присвячена близькому другові Міро, видатному іспанському танцівнику Антоніо Ґадесу (1936 – 2004), розкриваючи його творчий і життєвий шлях. 24 роботи носять назви 24 рядків однойменної поезії іншого відомого каталонця Міґеля Ернандеса (1910-1942), розширюючи смисл образного сприйняття робіт.


27 робіт серії «Політ кота» відповідають розділам однойменного роману відомого кубинського письменника Абеля Прієто про долю і становлення покоління 1960-х, покоління, що нагадує образ «кота, що летить». Розділи роману спробувала передати в танці відома каталонська танцівниця Соль Піко, а Антоні Міро візуально поєднав прозу і танець. Переклад роману А. Прієто каталонською вийшов 2012 року, проілюстрований роботами Міро до кожного розділу. 

Антоні Міро народився 1944 року в м. Алькой (провінція Аліканте, автономна область Валенсія, Каталонія). Автор численних персональних і колективних виставок у найбільших музеях і галереях світу. Його твори демонструвалися в Україні – в Києві, Луцьку, Львові, Дніпрі, Вінниці, Івано-Франківську. Член міжнародного журі «Імпреза» в Івано-Франківську в 1991 р. Засновник кафедри сучасного мистецтва в Університеті Аліканте.

Коли: 15 листопада о 15:00.
Де: Національна академія мистецтв України, вул. Бульварно-Кудрявська, 20.
Вхід вільний.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ