За ким підуть Любарці

image
6 Липня 2019, 14:52
Поділитися:

Мешканці села Любарці Бориспільського району б’ють на сполох: багато з них впевнені, що сільрада не хоче втілити ідею громади об’єднатися з Борисполем, тому затягує створення ОТГ.

Сільські активісти, невдоволені діями (чи бездіяльністю) сільської влади, висловили незгоду оригінальною акцією, обвішавши будівлю сільради надутими презервативами. У причинах конфлікту розбиралися «Вісті».

«Селяни за Бориспіль, проти Мирного»

Депутат Київської обласної ради Олександр Мефодій, який родом із Любарець, розповідає, що не може залишатися осторонь, тому прийняв участь у сесії Любарецької сільської ради 26 червня цього року. За його словами, склалася негативна ситуація, коли селяни хочуть приєднатися до Борисполя в спільну ОТГ, а очільники села мають протилежну думку, тому і уникають проведення необхідних для цього процедур.

«У 2015 році, коли відбулися перші слухання щодо ОТГ та зібрання на округах, мешканці Любарців виступили проти об’єднання в Мирненську громаду. У 2017 році громада отримала офіційну пропозицію про об’єднання від Мирненської сільради — депутати зробили опитування по округах (за допомогою листів), на сесії підрахували результат: майже одноголосне небажання об’єднуватися з Мирним (лише два голоси «за»). Але голова сільської ради подає до Київобладміністрації перспективний план, згідно якого село має об’єднатися з Мирним, що і стало причиною нинішнього конфлікту, — розповідає пан Мефодій. — Хоча попередній перспективний план був іншим».

Олександр Мефодій розповідає, що сільський голова запевняв: у 2017 році він направляв до районної ради листи з висновком громади щодо небажання об’єднуватися в Мирненську ОТГ, але з невідомих причин районна адміністрація на ці листи відповіді не дала.

«Я родом з Любарців, звідси і мої батьки, тому не можу мовчати, адже думкою більшості селян знехтували. Тому я на сесії пропонував, щоб депутати зобов’язали сільського голову повідомити КОДА про рішення громади, яке було прийняте в 2017 році, а також донести бажання мирненців об’єднатися з Борисполем», — розповідає депутат облради.

Але рішення не було прийнято, за нього проголосувало п’ять депутатів. Відеозапис голосування, викладений в групі села в Фейсбук, викликав обговорення і невдоволення діями сільської влади. Тому на ранок 1 липня очільників села чекав сюрприз у вигляді «оздоблення» презервативами будівлі сільради.

«Бориспіль до нас не звертався»

Сільський голова села Любарці Володимир Сидоренко у коментарі «Вістям» був небагатослівним. Каже, соцмережами він користується зрідка, тому обговорення щодо голосування не бачив.

«Бориспіль до нас із пропозицією об’єднання не звертався, — запевнив він, — ми ж, згідно із законодавством, не можемо пропонувати об’єднання, тому коментувати бажання селян об’єднатися з містом не має сенсу. Якщо Бориспіль звернеться з такою пропозицією, буде проведене опитування. Таке було в 2017 році, коли з відповідною пропозицією звернулося Мирне, але тоді всі були проти об’єднання».

Щодо сюрпризу з оздобленням будівлі сільради голова відповів, що не помітив нічого незвичайного та не чув ні про які громадянські акції.

Нагадаємо, Бориспільський район один з небагатьох на Київщині, який вперто не хоче створювати ОТГ. Наразі утворено лише єдину — Золочівську ОТГ, тоді як в масштабах країни 50% сільських громад пройшли процедури об’єднання. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама