За кролятиною треба ходити якраніше
Автор Visnik, Опубліковано: Лютий 18th, 2019
Схоже, вгамувалася ціна на такий важливий для українських куховарок продукт як цибуля. Принаймні, минулої неділі на базарних торгах у кого б не запитав – чи тітоньки з домашньою невеличкою цибулькою, чи в продавця з крупними відбірними цибулинами з якихось промислових складів – всі, як один, відповідали: «Вісімнадцять».
З наближенням весни, очевидно, люди ретельніше перерахували вміст своїх погребів, тому відро картоплі вже пропонують не за 40, а за 35 гривень.
У м’ясних рядах є що вибрати, покупців порівняно небагато, тож продавці охоче поступаються в ціні. Найкращі шматки свинини коштують 120 гривень за кіло, найліпша яловичина – 160 гривень, і принаймні 5 гривень на кілограмі продавці готові «подарувати». Найдорожче сало коштувало 120 грн/1 кг, проте аналогічне за якістю без зусиль можна знайти і за 100 гривень. Питаю у продавців, чому майже півтора місяця ціна на свинячі ноги була 60-65 гривень. Відповідають, що самі були здивовані тим попитом і ціною, мабуть, люди настільки масово варили холодці на Новий рік та Різдво. Тепер сподіваються, що щось подібне буде на Великдень, і ніжки знову злетять в ціні зі звичних 35 грн/кіло.
Яка альтернатива свинині та телятині? Тушку бройлера продавали по 80 грн, домашнього півника – по 90, індика – по 120 грн за кіло. Зовсім мало було кролятини, останню тушку продали о пів на дев’яту і ціна була рекордна – 160 грн за кілограм.
Дешевшають домашні курячі яйця – нерідко можна було зустріти навіть ціну по 30 грн за десяток. Нудьгували продавці меду. Знайомий пасічник сказав, що ще попередній базар показав, що переяславцям нині не до солодкого: «Вони зараз більше думають, як би за газ заплатити».
Дуже гарним був вибір річкової риби, а особливо привабливими були щуки (65-70 грн/1 кг) та судаки (120 грн/1 кг), м’ясисті, лискучі.
Подешевшали волоські горіхи – кілограм крупних, які гарно чистяться, охоче віддавали по 20 грн за 1 кг. Це, очевидно, тому, що ціна у приймальників на горіхи знизилася і тепер складає якихось 14 грн. А ось за кілограм гарбузового насіння вони дають 40 гривень.
Ціни на деякі продукти харчування були такими (у грн):
молоко (3 л) – 45-50
сир (1 кг) – 65-70
сметана (1 л) – 60
свиняча голова (1 кг) – 30
печінка теляча (1 кг) – 200
яйця курячі, дом. (1 дес.) – 30-35
яйця курячі, фабр. (1 дес.) – 25-27
яйця перепелині (20 шт.) – 35
олія соняшникова на розлив (1 л) – 30
олія рижійова (0,25 л) – 35
шампіньйони (1 кг) – 35-40
короп (1 кг) – 65
лящ (1 кг) – 40
карась (1 кг) – 35-40
морква (1 кг) – 12-14
яблука (1 кг) – 5-8.
У промислових рядах – затишшя. Базарувальники уже не хочуть купувати зимові одяганки, а ось на теплу пору року – ніби й рано.
У продавців фуражного зерна на вул. Грушевського ціни були такими: овес – 30, жито, кукурудза – 35, ячмінь, пшениця – 40, горох, просо – 80 грн за відро. Мішок кормових буряків віддавали по 80 гривень. Поряд продавали 7-тижневих поросят на відгодівлю – по 1600-1800 гривень за одне.
Валерій Шкребтієнко
–
Джерело: Вісник Переяславщини