За яких умов громадяни мають право на податкову знижку щодо процентів за іпотечним житловим кредитом

image
21 Квітня 2021, 19:16
Поділитися:

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що фізичні особи мають право за наслідками звітного року отримати податкову знижку, – тобто, зменшити загальний річний оподатковуваний дохід, одержаний за наслідками звітного року у вигляді заробітної плати, на документально підтверджену суму (вартість) витрат у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року.
Право на податкову знижку надається виключно платникам податку – резидентам.
Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, встановлено п.166.3 ст.166 ПКУ.
Іпотечний житловий кредит – фінансовий кредит, який надається фізичній особі банківською чи іншою фінансовою установою відповідно до закону строком не менш як на п’ять повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з придбанням квартири (кімнати) чи житлового будинку (його частини) або будівництвом житлового будинку (його частини), що надаються у власність позичальника, з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під таким житловим будинком, у тому числі присадибної ділянки) у заставу (п.п. 14.1.87 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Право на податкову знижку щодо сплачених за іпотечним кредитом процентів мають платники податку, в яких договори на отримання кредиту на придбання (будівництво) житла відповідають одночасно наступним умовам:
– у кредитному договорі має бути зазначено, що його видано на придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;
– до кредитного договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід’ємним доповненням до такого кредитного договору;
– договір іпотеки (застави) обов’язково має бути нотаріально посвідченим;
– кредит має бути отриманий від банку;
– договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше, ніж 5 років.

Автор: Головне управління ДПС у Київській області

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів